sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

V Kalifornii se chystá další Delta IV Heavy

Delta IV. Heavy

Od startu druhé nejsilnější rakety současnosti uplynulo jen pár desítek hodin a do dalšího podobného představení chybí už jen několik týdnů. Ačkoliv Delta IV Heavy běžně startuje zhruba jednou za dva roky, letos se dočkáme dvou jejích startů v rozmezí zhruba dvou měsíců. Při startu sondy Parker Solar Probe jsme říkali, že jde o první a také poslední využití této rakety pro vědeckou misi a všechny další starty už budou pro Národní průzkumný úřad. Nemusíme tedy ani moc dlouho přemýšlet nad tím, co tato těžká raketa při misi NROL-71 ponese. Náklad je sice z vlastní podstaty jako vždy utajený, ale na internetu se objevily velmi zajímavé informace o jeho pravděpodobné podobě.

Teoretická podoba družic z rodiny Key Hole-11
Teoretická podoba družic z rodiny Key Hole-11
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Respektovaný pozorovatel a znalec satelitů Ted Molczan souhlasí s obecně přijímanou teorií, že pod aerodynamickým krytem rakety, jejíž start je zatím plánován na konec září, sedí další zástupce optické průzkumné rodiny Key Hole 11. Tyto družice patří mezi snímkovacími satelity k největším mackům, kterými Národní průzkumný úřad disponuje. Však jsou to v základu příbuzní Hubbleova teleskopu, který také není žádný drobeček. Jejich konstrukce a hlavně přístroje se však od nejznámějšího dalekohledu liší, aby bylo možné sledovat povrch Země místo vesmírných dálav. V současné době by měly být v provozu čtyři družice z této rodiny:

  • USA-161 – Říjen 2001 – 3. zástupce 3. generace – dráha 309 km × 965 km, i=97.9°
  • USA-186 – Listopad 2003 – 4. zástupce 3. generace – dráha 256 km × 1006 km, i=97.9°
  • USA-224 – Leden 2011 – 1. zástupce 4. generace – dráha 290 km × 985 km, i=97.9°
  • USA-245 – Srpen 2013 – 2. zástupce 4. generace – dráha 260 km × 1007 km, i=97.9°

Podle Molczana by se letos na podzim měl do vesmíru vydat první zástupce páté generace těchto družic (též označované Block-5). Nejzajímavější ale je, že podle uznávaného specialisty by měla být pátá generace těchto družic plně optimalizovaná pro nosnost rakety Delta IV Heavy. Dosavadní družice vážily podle neoficiálních odhadů kolem 17 tun, ale Delta IV Heavy zvládne na nízkou oběžnou dráhu dopravit 27 tun. Je pravda, že dráha těchto družic je silně skloněná vůči rovníku, navíc lehce eliptická, ale přesto má raketa stále výkonnostní rezervy. Družice páté generace by tedy mohly být těžší a tím pádem nést větší a kvalitnější přístroje.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://img.purch.com/…gtMTkyMC5qcGc=
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/KH-11_KENNEN_02.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
6 let před

Dělá něco NASA se dvěma Hubbly, které dostala z armádních přebytků ?

Samo2
Samo2
6 let před
Odpovědět  Alois

Áno jeden pokračuje v programe WFIRST ktorý to mal na kahánku ale prežil a pokračuje ďalej, druhý zatiaľ NASA nevyužila.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
6 let před
Odpovědět  Alois

Považuji za důležité upřesnit, že NASA nedostala od NRO dva Hubbly, ale dvě primární zrcadla o průměru 2,4 metru (tedy o shodném průměru jako má Hubbleův teleskop). Protože WFIRST nebude zadarmo – náklady NASA na vývoj, stavbu a vynesení převýší 3 miliardy dolarů, a to je za situace, kdy rostou náklady na JWST, problém, o kterém psal Samo2.
Toto je sestava primárního zrcadla pro WFIRST:comment image

Petr Šída
Petr Šída
6 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Žil jsem v představě, že NASA dostala celá těla se zrcadly bez elektroniky, byl jsem na omylu?

Jiří Hošek
Jiří Hošek
6 let před
Odpovědět  Petr Šída

Šlo o dvě sady optických systémů.
http://thespacereview.com/article/2100/1

Jiří Novotný
Jiří Novotný
6 let před

Není chyba: USA-161-Říjen 2001-3.zástupce 4.generace.Nemá být 3. generace?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jiří Novotný

Díky moc, opraveno.

https://kosmonautix.cz/2018/08/14/v-kalifornii-se-chysta-dalsi-delta-iv-heavy/