sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Superrychlý Progress natankován

Rusové se již dvakrát pokusili o vypuštění lodi Progress vstříc ISS na superrychlou dráhu, na které by od startu do připojení uběhly pouhé tři hodiny. Ani jeden pokus nakonec nevyšel a lodě letěly po delší dráze. Už za pár dní nás čeká start Progressu MS-09 a Rusové by jej rádi vypustili po superrychlé dráze. 25. června byly dokončeny zkoušky solárních panelů této zásobovací lodi a mohla začít příprava na tankování paliva do jejích nádrží. O den později technický management potvrdil připravenost lodi na plnění palivem a stlačenými plyny – jak do pohonného systému KDU, tak i do nádrží určených k doplnění zásob na ISS.

Ve stejný den, tedy 26. června se v montážní hale u rampy 31 podařilo dokončit připojování čtyř urychlovacích bloků k centrálnímu stupni rakety Sojuz 2-1A, která se použije právě k vynesení Progressu MS-09. Jeho tankování bylo dokončeno mezi 27. a 28. červnem a o den později oznámila RKK Eněrgija, že loď byla navrácena do montážní haly u stanoviště 254, kde došlo k jejímu usazení na držák pro závěrečné přípravy. Pokud se nic nepokazí, měl by se Progress připojit k hornímu stupni v úterý 3. července.

Progress MS-09 po dokončení tankování.
Progress MS-09 po dokončení tankování.
Zdroj: http://russianspaceweb.com

Zdroje informací:
http://russianspaceweb.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…84e411fa3116ae0319e10e40a556d84b&oe=5BAB3307
http://russianspaceweb.com/…/iss/progress_ms/ms09/post_fueling_06-29-16_1.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lubix
Lubix
6 let před

Držím jim palec at se to konečně povede.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Pořád platí, že sebou při deorbitaci vezme Pirs? Taktéž držím palce, je to fantasticky zajímavá možnost, které bych se rád dočkal i v lidském provedení.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Osobně bych tomu příliš nevěřil, za současného stavu věcí by bylo poměrně riskantní odnášet modul, dokud nebude Nauka trochu jistější.

Goodman
Goodman
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dušane, na kdy je vůbec vypuštění Nauky plánováno? Mě by zajímalo, zdali to vůbec stihnou do životnosti ISS. Teďka to nemyslím nijak ironicky, ale zcela vážně.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Goodman

Poslední zprávu napsal na naše fórum Michal Václavík z České kosmické kanceláře 15. května: „Roskosmos v červnu 2018 oficiálně potvrdí termín vypuštění MLM Nauka. Zatím je ve hře konec třetího čtvrtletí nebo začátek čtvrtého čtvrtletí 2019.“

Alois
Alois
6 let před

Američané před padesáti lety v projektu Gemini provedli spojení s cílovou lodí koncem prvého obletu stíhací lodi a to na první pokus za polovinu času který bude potřebovat Progres na “ superrychlé misi „, pokud se to Rusům na třetí pokus opravdu povede.

maro
maro
6 let před
Odpovědět  Alois

Aloisi. Opakujete se a navíc to bylo něco úplně jiného. Zaprvé do bylo v poloviční výšce. Zadruhé nemanévroval automat. Zatřetí spotřebovali tolik paliva, že by jim za to dnes při zásobovací misi fakt nikdo nepoděkoval. Prostě když dva dělají totéž …

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  maro

A nehrozilo, že roztřískají drahou ISS. Se vší úctou k ISS, ale zde bylo na místě zmínit hlavně její cenu. Také bych dodal, že když chtěli Američané při COTS-2 nadokovat Dragon, tak se to Rusům nelíbilo. Prostě všichni si uvědomují cenu a obrovské úsilí vynaložené na stavbu toho, co létá nahoře a hlavně, proč to tam létá. Teda skoro všichni..

Alois
Alois
6 let před
Odpovědět  maro

Setkání před padesáti lety zcela jistě neřídili astronauti, ale počítače, sice dle dnešní úrovně primitivní, ale dostatečně výkonné aby astronauty posunuly do role kontrolorů, kteří mačkali tlačítka pokračovat-nepokračovat. V každém případě tehdy počítače určovaly motorické manévry a to úspěšně, pokud se nemýlím tak několik let před sovětskými “ automaty „.
Proto jsem toho názoru, že se se srovnávat dá, ale mohu se mýlit.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2018/06/30/superrychly-progress-natankovan/