sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Crew Dragon míří do vakuové komory

Crew Dragon během připojování k ISS - povšimněte si odklopného krytu v přední části, trunku se solárními panely i stabilizačních ploutví

Na konci května jsme Vás v krátké zprávě informovali o fotografii, kterou Elon Musk zveřejnil na svém Instagramu. V závěru zprávy jsme uvedli, že loď bude následně odeslána do Plum Brook Station v Ohiu, kde podstoupí vakuové zkoušky. Přesně měsíc utekl jako voda a SpaceX se na svém Twitteru pochlubila fotografií lodi, kterak je spouštěna do zdejší největší vakuové komory. Právě v ní se bude sledovat, jak hardware lodi zvládá odolávat kosmickým podmínkám jako je vzduchoprázdno a výrazné střídání teplot na osvětlené a neosvětlené straně.

Crew Dragon visí nad komorou v Plum Brook v Ohiu.
Crew Dragon visí nad komorou v Plum Brook v Ohiu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Ještě si dovolím připomenout, že 2. května Musk na Twitteru prozradil, že Crew Dragon bude na floridský kosmodrom odeslán za tři měsíce. To by znamenalo, že by k tomuto milníku mohlo dojít ještě během letních prázdnin, možná v srpnu. První let Crew Dragonu bude ještě bez lidské posádky a ještě před několika týdny i oficiální zástupci NASA hovořili o tom, že by ke startu mělo dojít v srpnu. Při pohledu na harmonogram příprav však bylo jasné, že se tento termín nedá stihnout. V poslední době se proto termín očekávaného startu posunul spíše na podzim letošního roku, což už je mnohem reálnější.

Tímto odsunem však nastal dominový efekt i u dalších kroků. Po bezpilotním letu na oběžnou dráhu měla proběhnout zkouška záchranného systému lodi, který by byl aktivován za letu. Tento důležitý test měl podle dřívějších odhadů proběhnout někdy na podzim, ale nyní se hovoří spíše o přelomu let 2018 a 2019. K tomu, aby do Crew Dragonu usedli lidé, je zkouška záchranného systému nezbytná. Odsouvá se tedy i první pilotovaná mise. Původní plány ji řadily do podzimních měsíců letošního roku, ale reálnější odhady s ní nyní počítají až někdy v prvním pololetí roku 2019.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
http://i.stack.imgur.com/hjiNV.png
https://pbs.twimg.com/media/DgK-THCUwAEQHoz.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před

SpaceX má výhodu v tom, že zkouška záchranného systému Dragonu za letu se (snad) obejde bez ztráty prvního stupně Falconu.

casso
casso
6 let před

nenasiel som info ako to bude prebiehat, ci bude prvy stupen po in-flight aborte pristavat alebo nie. na druhej strane, prvych stupnov starsej verzie maju dost, takze ak nejaky z nich znicia, nic sa nedeje.

lvy
lvy
6 let před
Odpovědět  casso

Taky bych to viděl na nějaký letěný, klidně i dvakrát, třeba z toho budou chtít vytáhnout nějaká data navíc.

Jirka hadač
Jirka hadač
6 let před
Odpovědět  casso

Souhlas, mají jich dost, ale existují spekulace, že ty už nadále nejsou kompatibilní s rampou. Tj. že si přechod na Block 5 vyžádá i změnu konfigurace rampy.
Vlastimile – můžeš mít pravdu, možná že to ten 1. stupeň přežije, ale tam fakt těžko hádat.

Tovy
Tovy
6 let před
Odpovědět  Jirka hadač

Na druhou stranu budou mít představu, jak se při abortu bude chovat block 5, který bude s Crew dragonem létat. A pokud bude vše OK, tak si odškrtnou i jeden z povinných zkušebních startů pro NASA 🙂

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  Tovy

Pokud se nepletu, tenhle test neni povinny, ale SpaceX si ho stanovila sama.

tonda
tonda
6 let před

Já mám dojem,že in-flight abort proběhne v čase maxQ,takže bych tipoval,že aerodynymické síly 1.stupeň roztrhají,ale uvidíme!

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  tonda

Tondo: spletl by ses, není to max Q, ale Max Drag, je to dost podobné, ale není to stejné.
https://www.nasaspaceflight.com/2015/04/spacex-tanking-tests-in-flight-abort-falcon-9/

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

comment image
tady je to když tak v grafech.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  tonda

To si mysleli i v Blue Origin při in-flight abort testu New Sheparda a on jim ten pohonný stupeň přistál. 🙂

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Souhlasím, že je zkouška nezbytná, proto mě udivuje, že ji NASA nedala jako povinnou, tj. že ji Boeing dělat nebude. A přitom sama ji u Orionu plánuje.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2018/06/21/crew-dragon-miri-do-vakuove-komory/