sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Zeptejte se astronauta!

Pokud máte ve svém okolí mladého fanouška (nebo fanynku) kosmonautiky, zbystřete. Děti mají spoustu otázek, na které se těžko odpovídá, ale teď se otevírá možnost zeptat se přímo Andrew Feustela. Pokud se Vám podaří vymyslet nějakou originální a třeba i vtipnou otázku, máte velkou šanci, že se Váš dotaz dostane až k americkému astronautovi, který právě pobývá na ISS. Otázky bude na Zemi shromažďovat tým „Do kosmu s Krtkem“ a ty nejlepší pošle na mezinárodní vesmírnou stanici, kde na ně Andrew ze svého notebooku odpoví. Otázky by měly být opravdu originální – všichni astronauti už během své kariéry nejméně stokrát odpovídali na otázky týkající se vesmírné toalety nebo toho, jak na stanici vypadá spánek – ostatně takové odpovědi se dají ve velkém množství najít na internetu.

Když ale zástupci mladé generace vymyslí něco opravdu originálního, tak se jejich šance výrazně zvyšuje. Své otázky (česky nebo anglicky) posílejte na adresu [email protected] nebo do zpráv facebookové stránky Do kosmu s Krtkem. Ke zprávě přidejte i jméno, věk a své město. Autoři otázek, které Andrew zodpoví, se mohou těšit i na drobné ocenění.

Zdroje informací:
https://www.krtek2018.cz/

Zdroje obrázků:
https://krtek2018.cz/_files/200000306-bc02bbcff4/450/otazky_2.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Štěpán
Štěpán
6 let před

Challenge accepted!

bill
bill
6 let před

Challenge accepted!

Michal Václavík
6 let před

Na základě čeho budou vybírány otázky, které budou A. Feustelovi zaslány? Jak bude zajištěn překlad? Ono něco může být vtipné česky, ale v angličtině při špatném překladu to může vyznít jinak (nudně, trapně apod.).

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Výběr provedou organizátoři akce, kteří zajistí i překlad vybraných českých dotazů do angličtiny. Kdo přesně bude překlad zajišťovat ale nevím, je potřeba se obrátit přímo na organizátory.

otaznick
otaznick
6 let před

Mě by docela zajímalo, jak vypadá hvězdná obloha v zemském stínu u ISS. Asi to budou rušit světla samotné stanice, ale i tak musí pohled do všeobjímající hvězdné hlubiny stát za to.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  otaznick

Krásná otázka, zkuste ji poslat a třeba uspějete!

Jana
Jana
6 let před

No… mně trochu vadí skutečnost, že bych tam musela napsat svůj věk (lhát bych mohla, ale co z toho). Protože kdyby pak ta otázka byla nějak výrazně blbá, musela bych se po vzoru krtka snad jedině zahrabat 🙂 .

Hmm, čistě teoreticky, co se profesionálních deformací týče. Stává se, že policisté píšou detektivky. Píšou astronauti třeba sci-fi? Neprásknul to někdo na sebe?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jana

Žádná otázka není hloupá a tahle by mohla být přímo velmi zajímavá. 😉

https://kosmonautix.cz/2018/06/12/zeptejte-se-astronauta/