křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Jackal

Společnost True Anomaly si vybrala raketu Alpha společnosti Firefly Aerospace, aby vynesla autonomní orbitální zařízení Jackal, které má provést demonstrační misi pro U.S. Space Force.

Partnerství Skynopy a Kinéis

Společnost Skynopy oznámila partnerství s Kinéis dne 17. října během Mezinárodního astronautického kongresu v Miláně. Partnerství pomůže urychlit globální expanzi, zlepší plány získávání družicových dat a získá větší kontrolu nad vesmírným hodnotovým řetězcem.

Americké ministerstvo obchodu

Americké ministerstvo obchodu oznámilo změny pravidel pro kontrolu vývozu vesmírných technologií. Nové předpisy usnadní americkým společnostem prodej družic, nosných raket a dalších technologií souvisejících s vesmírem blízkým spojencům v rámci konkurenceschopnosti.

Ramses

Představitelé ESA a OHB Italia smlouvu v hodnotě 63 milionů eur pro přípravné práce na misi Ramses, Rapid Apophis Mission for Space Safety, která se vydá k asteroidu Apophis před jeho těsným průletem kolem Země v dubnu 2029.

Memorandum kosmodromů

Osm kosmodromů z šesti zemí podepsalo memorandum o porozumění 13. října během akce konané na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC). Smlouva nastiňuje plány pro spolupráci kosmodromů při řešení problémů s rozvojem a provozem jejich zařízení.

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kudy poletí Psyche?

Vizualizace sondy Psyche zveřejněná v květnu 2017 - sonda dostala pětidílné solární panely.

V dalších letech se můžeme těšit na mnoho atraktivních misí, přičemž jednou z mimořádně atraktivních je americká Psyche, která by se měla vydat ke stejnojmennému asteroidu. Ten mezi ostatními objekty vyčnívá svým složením – jde o největší kovový asteroid, jaký známe a pravděpodobně se jedná o pozůstatek jádra dávné planetky. Vývoj sondy Psyche proto sledujeme zvlášť pečlivě. Dnes se podíváme na infografiku, která ukazuje, kudy tento robotický průzkumník poletí. Jelikož bude sonda vybavena iontovými motory, je v grafice krásně vidět, jak neuvěřitelně dlouhé zážehy tento typ pohonu vyžaduje.

Předpokládaná dráha sondy Psyche a další doplňující informace.
Předpokládaná dráha sondy Psyche a další doplňující informace.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://sslmda.com/images/pressrel/psyche_010517.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DdVRERCVwAEQDTq.jpg

Rubrika:

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
6 let před

Zda má sonda po primární misi nějaký další cíl?, planetek přehršle.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpověď  Alois

Myslím, že 16 Psyche je natolik unikátní, že si zaslouží, aby u ní sonda zůstala.

slappy
6 let před
Odpověď  Alois

Lindy Elkins-Tanton (vedoucí týmu Psyche) říkala, že pokud k prodloužené misi dojde, pravděpodobně budou chtít získat ještě přesnější data o (16) Psyche a sestoupí spíš blíž k povrchu, než aby odletěli pryč.

Dává to smysl, přístroje jsou stavěné a kalibrované konkrétně pro tuhle planetku.

Zajímavější mi připadá informace, že sonda Lucy, která se po navštívení druhého Jupiterova Lagrangeova bodu a splnění primární mise bude vracet do vnitřní Soustavy, může proletět kolem některých planetek v Hlavním pásu a mezi dostupnými možnostmi je i (16) Psyche! Mít tuhle kovovou hroudu proměřenou dvěma různými sety přístrojů by bylo parádní!

Ale všechny tyto úvahy jsou dost předčasné..

pbpitko
6 let před
Odpověď  slappy

Najlepšie by bolo keby Psyche zostala pri svojom asteroide a neskôr ju prišla navštíviť Lucy. Môcť si bezprostredne dôkladne preskúmať planetárne jadro – hoci len bývalé, skutočne stojí za to ! Taká príležitosť by sa nemala premeškať. Tam by skutočne malo zmysel pokúsiť sa ťažiť !
pb 🙂

David R
David R
6 let před

Sekundárním (technickým) cílem mise je otestovat laserový vysokorychlostní přenos, DSOC. Podle obrázku by k tomu mělo dojít v té části letu, která je vyznačená modrými tečkami. To je ale zarážející, za dvou důvodů:
1. Na stránkách NASA se píše, že DSOC bude používán po příletu k cíli. A tam tečky nejsou. Nicméně doufám, že se s DSOC počítá i u cíle.
2. Podle teček to také vypadá, jako by testování DSOC mělo začít v době, kdy bude pracovat iontový motor. Sonda je ovšem stabilnější v době, kdy motor neběží. Ale je možné, že pro první pokusy se prostě motor na krátký čas vypne. Až se přenos takto rozchodí, tak se zvedne laťka výš.
Tahle mise je každopádně naprostá bomba, jednak cíl samotný, potom DSOC, a ještě iontový pohon. Otestují se klíčové věci pro průzkum vzdálenějších těles a také pro budoucí kosmické teleskopy.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.