sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Masivní raketa pro sluneční sondu stojí na rampě

Ještě před několika měsíci se Delta IV Heavy mohla pyšnit titulem nejsilnějšího nosiče současnosti. Z trůnu ji sice sesadil Falcon Heavy, ovšem to téhle raketě z jejího šarmu a atraktivního startu neubírá vůbec nic. Tento třítrupý nosič nestartuje moc často a proto se na každý start kosmonautická veřejnost právem těší. Pomalu, ale jistě se nám blíží další start této rakety, která má navíc do vesmíru dopravit velmi atraktivní náklad – vědeckou sondu Parker Solar Probe, která se bez přehánění dotkne Slunce. Start je momentálně plánován na 31. července.

Ráno 17. dubna byla raketa Delta IV Heavy vztyčena na floridském startovním komplexu číslo 37. Nosič je zatím bez aerodynamického krytu s nákladem. Ten má dorazit na začátku července, kdy bude spojen se zbytkem nosiče. Sonda samotná momentálně prochází v nedalekém Titusville finální předstartovní přípravu a zkoušky.

Delta IV Heavy byla 17. dubna vyvezena na startovní rampu.
Delta IV Heavy byla 17. dubna vyvezena na startovní rampu.
Zdroj: http://parkersolarprobe.jhuapl.edu
Nosič sondy Parker Solar Probe.
Nosič sondy Parker Solar Probe.
Zdroj: http://parkersolarprobe.jhuapl.edu
Vztyčování Delty IV Heavy.
Vztyčování Delty IV Heavy.
Zdroj: http://parkersolarprobe.jhuapl.edu
Delta IV Heavy na startovní rampě číslo 37.
Delta IV Heavy na startovní rampě číslo 37.
Zdroj: http://parkersolarprobe.jhuapl.edu

Zdroje informací:
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/

Zdroje obrázků:
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/…/Press-Releases/images/articles/deltalift3.jpg
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/…/Press-Releases/images/articles/deltalift1.jpg
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/…/Press-Releases/images/articles/deltalift2.jpg
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/…/Press-Releases/images/articles/deltalift4.jpg
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/…/Press-Releases/images/articles/deltalift5.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kryštof
Kryštof
6 let před

Jak jsem si zvykl na to, že rakety SpaceX startují pár dní od okamžiku prvního vyvezení na rampu, tak mě celkem překvapilo to datum 31. července 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Kryštof

Jo, tomu plně rozumím. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Kryštof

Také jsem na to koukal, ten poslední červenec mám zafixován v hlavě, ale asi vědí, proč to dělají. Ono je to možná normální, ale i kdyby ne, nikomu nepřekáží a při omezení startovním oknem je lépe být připraven dříve a mít nějakou rezervu pro případné problémy.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Kryštof

Nevýhodou tohoto přístupu je, že rampa je po celou dobu blokována, tedy omezuje kadenci startů a celkově zvyšuje cenu jednoho startu.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
6 let před

Frekvence startů z komplexu 37B není vysoká. Letos odsud ještě žádná Delta neletěla, a po nosiči Delta IV Heavy se sondou Parker Solar Probe je v plánu už jen jeden letošní start (koncem roku – Delta IV Medium s vojenským komunikačním satelitem WGS-10).
V roce 2019 také jen 1x Delta IV Medium (poslední exemplář typu Medium, satelit GPS) a 1x Delta IV Heavy (NROL-44).
V letech 2020 – 2023 již jen 1x ročně Delta IV Heavy se satelity NROL.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Me osobne u te Delty sokuje nejvic to vypalovani vodiku a pozar trupu, posledne, nebyt Dusanova varovani a Martinova prenosu NROL-37, bych vykrikl hruzou;-), takhle sem otevrel pusu, vzpomnel si a spokojene sedel dal.

David R.
David R.
6 let před

Tahle sonda má kromě zkoumání Slunce ještě jeden velký význam. Ověří v praxi možnosti ochrany sond před extrémní intenzitou slunečního záření v blízkosti Slunce. To se paradoxně bude jednou hodit sondám, jejichž cíl je od Slunce hodně daleko. Jde o možnost získání vyšší rychlosti pomocí Oberthova manévru. K němu je nutný právě průlet v těsné blízkosti Slunce. Viz např. Project Lyra.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  David R.

Oberthův manévr má nevýhodu, že se během něj nedá moc dělat výzkum, což by u sond, které by měly být doslova vystřeleny mimo sluneční soustavu, nemuselo vadit.

Podobného manévru s opačným znaménkem v tuto chvíli využívá TGO u Marsu brzděním o horní vrstvy atmosféry.

Racek
Racek
6 let před

Jedna s nejúžasnějších sond vůbec. Vše je na ní úžasné, konstrukce, její dráha, rychlost, blízkost Slunce či vědecká náplň, která doufám pomůže vysvětlit děje na naší hvězdě.
Co k tomu dodat kromě přání dobré cesty? Snad jen to, že většině vědeckých výsledků v této oblasti už asi rozumět tak úplně nebudu. Snad nám to astrofyzikové přijatelnou formou vysvětlí. A právě na to se těším.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Racek

Osobně považuju start téhle mise za vrcholnou akci letošního roku a to prosím pěkně při dobrém vědomí toho, jak neuvěřitelně našlápnutý ročník tu nyní máme.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ja se tesim az na pristi rok a rover PTScientists, pro me byl vrchol FH, ale souhlas, bude spousta fantastickych startu.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2018/04/27/masivni-raketa-pro-slunecni-sondu-stoji-na-rampe/