sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vítejte v Kalifornii, příští zastávka: Mars

Kontejner ukrývající sondu InSight dorazil 2. března v 0:49 našeho času z výrobní haly firmy Lockheed Martin v Denveru na Vandenbergovu základnu v Kalifornii. Tady proběhnou závěrečné předstartovní přípravy. Okno pro start se otevírá 5. května a trvá až do 8. června, přičemž  půjde o první meziplanetární misi, která odstartuje ze západního pobřeží Spojených států – všechny takové starty až doposud startovaly z Floridy na východním pobřeží. Po podzimním přistání na Marsu se InSight pustí do intenzivního výzkumu podmínek, které panují pod povrchem Marsu.

Tahač veze kontejner se sondou InSight na letiště v Denveru.
Tahač veze kontejner se sondou InSight na letiště v Denveru.
Zdroj: https://www.nasa.gov

O přesun cenné zásilky se postaral transportní letoun C-17 od 21. letky dopravního letectva a až příště InSight dosáhne vůči Zemi podobné rychlosti, bude to zhruba 23 sekund po startu Atlasu V 401 na cestě k Marsu. Zatím je sonda uložena v hale Astrotech pro manipulaci s nákladem. Po vyjmutí z kontejneru se ve druhé polovině příštího týdne začne s testováním funkčnosti palubních systémů, což ověří, jak stroj přečkal let z Colorada. Následovat bude nahrání palubního softwaru a opět několik zkoušek v rámci předstartovní přípravy.

Letoun C-17 se sondou InSight během přeletu mezi Denverem a Vandenbergovou základnou.
Letoun C-17 se sondou InSight během přeletu mezi Denverem a Vandenbergovou základnou.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zkoušet se bude třeba kompletní letový systém řízení, nebo práce s daty. „Jedním z nejdůležitějších úkolů je naplnit sondu palivem pro cestu k Marsu a přistání na něm,“ popsal Tom Hoffman, projektový manažer projektu InSight a dodal: „Po tankování sonda podstoupí rotační test pro přesné určení těžiště celého objektu. Stabilizace totiž bude velmi důležitá během průchodu atmosférou Marsu a při přistání.“

Pokud bude start připraven už v první den velkého startovního okna (5. května), mohl by Atlas vyletět mezi 13:05 a 15:05 našeho času. Ačkoliv je mise InSight vedena jako americká, podílí se na ní i zahraniční partneři. Misi vede Marshallovo středisko v Huntsville, o výrobu se postarala firma Lockheed Martin, ale o dodávky systémů se postaralo mnoho partnerů z Evropy včetně francouzské agentury CNES nebo německé DLR.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia22223.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia22225.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia22245.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
jakubv
jakubv
6 let před

Jaký je důvod startu ze západního pobřeží? Poletí přes polární dráhu nebo po směru rotace Země?

frank
frank
6 let před
Odpovědět  jakubv

Je to skutečně první meziplanetární start z Kalifornie, Atlasu je to jedno 🙂 a myslím, že Vandenberg nabízí “ větší klid na tu práci“ než momentálně poněkud starty Atlasů přetížený Cap Canaveral…

Roman L.
Roman L.
6 let před
Odpovědět  frank

Atlasu to je jedno je hezká věta 🙂 ale je to tak, protože InSight je srovnatelná s Phoenixem, který letěl na méně výkonné Deltě 2, takže teď nevadí ani polární dráha, ani sekundární náklad.

frank
frank
6 let před
Odpovědět  jakubv

jo a bude to polární dráha, start směrem na jih do Pacifiku, himbajs trošku mě to štve, že to misnu, ale v San diegu budeme až někdy před prázdninami a mohla by to být nádherná podívaná….

Petr Beneš
Petr Beneš
6 let před

… a někde na palubě bude i moje jméno (sakra kde mám tu letenku 🙂

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2018/03/04/vitejte-v-kalifornii-pristi-zastavka-mars/