ŽIVĚ A ČESKY: Druhý start novozélandského Electronu

V prosinci fandové kosmonautiky několik nocí za sebou ponocovali, aby mohli vidět druhý start rakety Electron. Ta totiž startuje z Nového Zélandu a dvanáctihodinový časový posun dělá svoje. Ke startu však ani po několika pokusech nedošlo – nejnadějnější odpočet zastavilo čidlo teploty v nádrži. Další pokusy v roce 2017 byly odvolány – jednak proto, že se pomalu blížil konec předem zamluveného několik dní dlouhého okna pro start, ale údajně i proto, aby zaměstnanci mohli strávit Vánoce s rodinami. V noci na sobotu se ale otevírá okno nové a tak se i my vracíme do nočního režimu, abychom Vám mohli přinést živě a česky komentovaný přenos ze startu.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v sobotu 20. ledna a čtyřhodinové okno se otevírá ve 2:30 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 2:15 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…eea674974018bb1194c560faf1b549ab&oe=5AD8EF4E

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

36 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Druhý start novozélandského Electronu”

  1. Kenny007 napsal:

    Už se ví co je ten přebytečný objekt:

    Introducing The Humanity Star – a bright, blinking satellite now orbiting Earth, visible to the naked eye in the night sky. Launched on #StillTesting last week, The Humanity Star is designed to encourage everyone to look up and consider our place in the universe. Track the Humanity Star’s location at http://www.TheHumanityStar.com

  2. Asdf napsal:

    Super, takže další úspěšná soukromá firma, co si vyvinula všechno od A do Z. Je vidět, že to dobývání kosmu není zase takový oříšek, aby ho jednou nepřevzal kompletně soukromý sektor.

    • Asdf napsal:

      Ve srovnání s Rocket Lab mi najednou přijde, že Blue Origin se nějak fláká. Sice mají funkční suborbitální raketu, ale vzhledem k obřímu kapitálu, který mají díky Bezosovi k dispozici, by mohli být už dávno na orbitě…

    • tyčka napsal:

      A k čemu by mu to jako bylo – na rozdíl od zcela komerční a tedy ziskové záležitosti vynášení družic a tedy i stavby raket.

      • Asdf napsal:

        Nechápu otázku.. Bylo by mu to právě k zcela ziskovému vynášení družic a nákladů na orbit. Nakonec to je jeden z cílů Blue Origin.

      • Asdf napsal:

        Aha, teď jsem pochopil, že asi myslíte to dobývání vesmíru. Ale já nemám na mysli nějaké vědecké družice typu New Horizons, nebo vozítka typu Mars rover. Tyhle mise budou vždy záležitostí státních či mezinárodních vesmírných agentur.
        Dobýváním Vesmíru mám na mysli i např. dobývání nerostných surovin na steroidech, stavba orbitálních hotelů, či dokonce hotelů na jiných tělesech, zkrátka to, z čeho může mít soukromý sektor zisk. Nicméně např. Musk chce přistát na Marsu ne primárně kvůli zisku, ale prostě pro cíl samotný.

  3. Roman Bórik napsal:

    Potešilo ma, že mali kamery na 1. i 2. stupni a tieto zábery ponúkli. Grafike už chýbali iba Telemetrické dáta z jednotlivých stupňov a bolo by dokonalé, ako u Space X.

  4. pbpitko napsal:

    Ten kozmodrom je na neskutočne krásnom mieste. V súťaži krásy nemá konkurenciu.
    Ale najhlavnejšie je to, že na ňom prebehol nádherný štart naprosto inovatívnej rakety. Obrovská gratulácia pre RocketLab !!! 🙂
    A tiež obrovský dík Dušanovi ktorý si to hodne odtrpel a napriek tomu u toho nebol. 100 x škoda !
    pb

  5. pbpitko napsal:

    Tak sme sa konečne dočkali, neskutočne krásny a bezproblémový priebeh celého štartu až do úspešného zavŕšenia na orbite. Škoda že to už nebolo s českým komentárom. No už to tak v kozmonautike chodí. Mrzí ma že u toho nebol Dušan ktorý si to z nás všetkých zaslúžil ďaleko najviac. Ale aj tak bude mať určite radosť z krásneho úspechu mladých, veľmi mladých ľudí, veľmi mladých, radosť pozrieť !
    pb 🙂 🙂 🙂

    • Dan napsal:

      Vzadu byl jeden pán středního věku, ostatní od pohledu mají do třiceti ještě hodně času. Příjemné.

    • Jirka Hadač Redakce napsal:

      Krásný start, souhlas, viděl jsem to včera znovu a parade. A DUšan určitě, když už za nic jiného, tak za ty dva dlouhé maratóny nočních vesmírných dotazů živě, taky mě to mrzelo, protože tohle prostě nemělo v podstatě chybu a vše šlapalo hladce. Na druhou stranu, počítám, že ME bude startovat nejpozdějc do dvou měsíců, takže dostane příležitost. A protože je to americká skupina, možná to budou kvůli nim vysílat v lepším čase.

  6. Alois napsal:

    Neskutečně hladký průběh ačkoli se jedná o převratnou novinku. Současné akumulátory budou mít asi nějaký limit směrem ke stavbě motorů s řádovými násobky tahu. Zcela určitě by měl být motor výrazně levnější něž s klasickou turbínou. Pokud je reálná perspektiva podstatného zvyšování kapacity akumulátorů a současného snižování jejich hmotnosti, mohl by elektro motory konkurovat klasickým motorům všech velikostí.

    • Vlastimil Pospíchal napsal:

      Současné akumulátory už žádný limit nepředstavují. Pokud bude potřeba vyšší výkon, tak se prostě zvětší.

      Jen mi je líto toho prvního stupně. Snad se ho také naučí zachranovat.

      • gg napsal:

        Tohle je ideální rozměr pro vypuštění z nákladového prostoru nějakého suborbitálního křídlatého stupně, co si „povyskočí“ nad atmosféru. Něco jako přerostlá X-15 se svazkem Rutherfordů.

  7. spimfurt napsal:

    Vyborny, konecne! Dost me prekavapila ta zrychleni. Zdalo se mi to? Myslim rychle vzdaleni 1. stupne, aerodynamickych krytu a pak te odhozene baterky.

  8. Petr napsal:

    Congratulations to RocketLab for the succesful launch of the Still Testing Electron vehicle.
    All the best for the future events.
    Best regards
    Petr

  9. Peter H. napsal:

    Tak sme sa dočkali! Dnes o 2:43 SEČ úspešne odštartoval Electron od Rocket Lab a bezpečne doručil svoj náklad na orbitu – Mission Success. 🙂

  10. Dan napsal:

    Milý Electrone

    Přijmi mou gratulaci ke Tvému vstupu do exkluzivní rodiny orbitálních nosičů. Ať si Tě najde co nejvíce zákazníků, ať Tvé další lety probíhají tak hladce, jako ten dnešní 🙂

  11. Ondřej Dobisík napsal:

    Moc děkujeme za obětavost Dušanovi, být vzhůru celou noc a ještě výborně odpovídat na zvídavé otázky čtenářů. Ještě jednou děkujeme! A že to nevyšlo, to se prostě kosmonautika.

  12. hansnasa napsal:

    Dušane,obdivuji tvoji výdrž,protože i mne začínají ty odklady frustrovat a to nemusím nic komentovat.Každopádně díky za skvělý komentář.

  13. Alois napsal:

    Zase tam skočilo -15, letí se , nebo neletí. Zvuk nikde a čeká “ jen “ 53 lidí ?

  14. kuba napsal:

    Ta raketa semi vece libí než falcon heavy.

  15. Jirka Hadac Redakce napsal:

    Uz bylo na case raketo, blizi se deadline GLXP. Team ME sam neodstartuje. Drzim palce.;-)
    Diky za prenos, zkusim neusnout a tentokrat ho videt.

  16. casso napsal:

    posledne pokusy o start si pamatam a neprespal som ani jeden. teraz aspon nebudem musiet rano vstavat do prace 🙂 snad tento drobcek konecne odstartuje

  17. Yamato napsal:

    Velmi zaujimava a inovativna raketa. Drzim palce a verim, ze „elektricke“ raketove motory maju velku buducnost.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.