sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Druhý start novozélandského Electronu

V prosinci fandové kosmonautiky několik nocí za sebou ponocovali, aby mohli vidět druhý start rakety Electron. Ta totiž startuje z Nového Zélandu a dvanáctihodinový časový posun dělá svoje. Ke startu však ani po několika pokusech nedošlo – nejnadějnější odpočet zastavilo čidlo teploty v nádrži. Další pokusy v roce 2017 byly odvolány – jednak proto, že se pomalu blížil konec předem zamluveného několik dní dlouhého okna pro start, ale údajně i proto, aby zaměstnanci mohli strávit Vánoce s rodinami. V noci na sobotu se ale otevírá okno nové a tak se i my vracíme do nočního režimu, abychom Vám mohli přinést živě a česky komentovaný přenos ze startu.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v sobotu 20. ledna a čtyřhodinové okno se otevírá ve 2:30 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 2:15 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…eea674974018bb1194c560faf1b549ab&oe=5AD8EF4E

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Yamato
Yamato
6 let před

Velmi zaujimava a inovativna raketa. Drzim palce a verim, ze „elektricke“ raketove motory maju velku buducnost.

casso
casso
6 let před

posledne pokusy o start si pamatam a neprespal som ani jeden. teraz aspon nebudem musiet rano vstavat do prace 🙂 snad tento drobcek konecne odstartuje

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před

Uz bylo na case raketo, blizi se deadline GLXP. Team ME sam neodstartuje. Drzim palce.;-)
Diky za prenos, zkusim neusnout a tentokrat ho videt.

Štěpán
Štěpán
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

To Dušan: Bude zase nějaký článek o GLXP?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Štěpán

Uvidíme, možná až bude více informací, tak přibude článek do seriálu (https://kosmonautix.cz/tag/za-20-milionu-dolaru-na-mesic/).

kuba
kuba
6 let před

Ta raketa semi vece libí než falcon heavy.

Alois
Alois
6 let před

Už jsem myslel, že jsem zaspal.

Alois
Alois
6 let před

Zase tam skočilo -15, letí se , nebo neletí. Zvuk nikde a čeká “ jen “ 53 lidí ?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Alois

Zatím neznáme termín startu, tak to posouváme, aby bylo vidět, že nespíme a že to sledujeme. Na Novém Zélandu zlobí počasí.

Alois
Alois
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dík, já jsem mylně nařídil budíka a vstal jsem o hodinu déle. Loni jsem pročekal všechny pokusy a tak to nevzdám. Od dob von Brauna je to teprve třetí způsob dopravy PHM do motoru – to stojí za to.

hansnasa
hansnasa
6 let před

Dušane,obdivuji tvoji výdrž,protože i mne začínají ty odklady frustrovat a to nemusím nic komentovat.Každopádně díky za skvělý komentář.

Ondřej Dobisík
Ondřej Dobisík
6 let před

Moc děkujeme za obětavost Dušanovi, být vzhůru celou noc a ještě výborně odpovídat na zvídavé otázky čtenářů. Ještě jednou děkujeme! A že to nevyšlo, to se prostě kosmonautika.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Ondřej Dobisík

Díky moc za pochvalu, taky mne mrzí, že to nevyšlo, byť důvody plně chápu a respektuju.

Dan
Dan
6 let před

Milý Electrone

Přijmi mou gratulaci ke Tvému vstupu do exkluzivní rodiny orbitálních nosičů. Ať si Tě najde co nejvíce zákazníků, ať Tvé další lety probíhají tak hladce, jako ten dnešní 🙂

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Peter H.
Peter H.
6 let před

Tak sme sa dočkali! Dnes o 2:43 SEČ úspešne odštartoval Electron od Rocket Lab a bezpečne doručil svoj náklad na orbitu – Mission Success. 🙂

Petr
Petr
6 let před

Congratulations to RocketLab for the succesful launch of the Still Testing Electron vehicle.
All the best for the future events.
Best regards
Petr

spimfurt
spimfurt
6 let před

Vyborny, konecne! Dost me prekavapila ta zrychleni. Zdalo se mi to? Myslim rychle vzdaleni 1. stupne, aerodynamickych krytu a pak te odhozene baterky.

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  spimfurt

Také bych řekl, že to nebylo jen optické zdání. Ty baterie zmizely hodně rychle.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  spimfurt

To vše je jen subjektivní pocit způsobený tím, že vše je zhruba čtvrtinových rozměrů proti tomu, na co jsme zvyklí. Čísla z telemetrie ukazují zhruba stejné hodnoty jako u ostatních raket.

Alois
Alois
6 let před

Neskutečně hladký průběh ačkoli se jedná o převratnou novinku. Současné akumulátory budou mít asi nějaký limit směrem ke stavbě motorů s řádovými násobky tahu. Zcela určitě by měl být motor výrazně levnější něž s klasickou turbínou. Pokud je reálná perspektiva podstatného zvyšování kapacity akumulátorů a současného snižování jejich hmotnosti, mohl by elektro motory konkurovat klasickým motorům všech velikostí.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Alois

Současné akumulátory už žádný limit nepředstavují. Pokud bude potřeba vyšší výkon, tak se prostě zvětší.

Jen mi je líto toho prvního stupně. Snad se ho také naučí zachranovat.

gg
gg
6 let před

Tohle je ideální rozměr pro vypuštění z nákladového prostoru nějakého suborbitálního křídlatého stupně, co si „povyskočí“ nad atmosféru. Něco jako přerostlá X-15 se svazkem Rutherfordů.

pbpitko
6 let před

Tak sme sa konečne dočkali, neskutočne krásny a bezproblémový priebeh celého štartu až do úspešného zavŕšenia na orbite. Škoda že to už nebolo s českým komentárom. No už to tak v kozmonautike chodí. Mrzí ma že u toho nebol Dušan ktorý si to z nás všetkých zaslúžil ďaleko najviac. Ale aj tak bude mať určite radosť z krásneho úspechu mladých, veľmi mladých ľudí, veľmi mladých, radosť pozrieť !
pb 🙂 🙂 🙂

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Vzadu byl jeden pán středního věku, ostatní od pohledu mají do třiceti ještě hodně času. Příjemné.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Krásný start, souhlas, viděl jsem to včera znovu a parade. A DUšan určitě, když už za nic jiného, tak za ty dva dlouhé maratóny nočních vesmírných dotazů živě, taky mě to mrzelo, protože tohle prostě nemělo v podstatě chybu a vše šlapalo hladce. Na druhou stranu, počítám, že ME bude startovat nejpozdějc do dvou měsíců, takže dostane příležitost. A protože je to americká skupina, možná to budou kvůli nim vysílat v lepším čase.

pbpitko
6 let před

Ten kozmodrom je na neskutočne krásnom mieste. V súťaži krásy nemá konkurenciu.
Ale najhlavnejšie je to, že na ňom prebehol nádherný štart naprosto inovatívnej rakety. Obrovská gratulácia pre RocketLab !!! 🙂
A tiež obrovský dík Dušanovi ktorý si to hodne odtrpel a napriek tomu u toho nebol. 100 x škoda !
pb

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Tanegašima 🙂

Roman Bórik
Roman Bórik
6 let před

Potešilo ma, že mali kamery na 1. i 2. stupni a tieto zábery ponúkli. Grafike už chýbali iba Telemetrické dáta z jednotlivých stupňov a bolo by dokonalé, ako u Space X.

Asdf
Asdf
6 let před

Super, takže další úspěšná soukromá firma, co si vyvinula všechno od A do Z. Je vidět, že to dobývání kosmu není zase takový oříšek, aby ho jednou nepřevzal kompletně soukromý sektor.

Asdf
Asdf
6 let před
Odpovědět  Asdf

Ve srovnání s Rocket Lab mi najednou přijde, že Blue Origin se nějak fláká. Sice mají funkční suborbitální raketu, ale vzhledem k obřímu kapitálu, který mají díky Bezosovi k dispozici, by mohli být už dávno na orbitě…

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  Asdf

A k čemu by mu to jako bylo – na rozdíl od zcela komerční a tedy ziskové záležitosti vynášení družic a tedy i stavby raket.

Asdf
Asdf
6 let před
Odpovědět  tyčka

Nechápu otázku.. Bylo by mu to právě k zcela ziskovému vynášení družic a nákladů na orbit. Nakonec to je jeden z cílů Blue Origin.

Asdf
Asdf
6 let před
Odpovědět  tyčka

Aha, teď jsem pochopil, že asi myslíte to dobývání vesmíru. Ale já nemám na mysli nějaké vědecké družice typu New Horizons, nebo vozítka typu Mars rover. Tyhle mise budou vždy záležitostí státních či mezinárodních vesmírných agentur.
Dobýváním Vesmíru mám na mysli i např. dobývání nerostných surovin na steroidech, stavba orbitálních hotelů, či dokonce hotelů na jiných tělesech, zkrátka to, z čeho může mít soukromý sektor zisk. Nicméně např. Musk chce přistát na Marsu ne primárně kvůli zisku, ale prostě pro cíl samotný.

Kenny007
Kenny007
6 let před

Už se ví co je ten přebytečný objekt:

Introducing The Humanity Star – a bright, blinking satellite now orbiting Earth, visible to the naked eye in the night sky. Launched on #StillTesting last week, The Humanity Star is designed to encourage everyone to look up and consider our place in the universe. Track the Humanity Star’s location at http://www.TheHumanityStar.com

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Kenny007

Bude k tomu všemu článek. 😉

https://kosmonautix.cz/2018/01/19/zive-a-cesky-druhy-start-novozelandskeho-electronu/