ESA připravuje další cubesat

Cubesat se jménem GomX-4B je nejnovějším a také největším evropským cubesatem, který má za úkol testovat nové technologie. Malá družice už prošla zkouškami a nyní se připravuje na start, který proběhne na začátku roku z Číny. Společnost mu přitom bude dělat téměř identický cubesat GomX-4A. Úkolem této dvojice bude testovat systémy pro mezisatelitní komunikaci i varianty pohonu, přičemž oba kvádry bude od sebe dělit vzdálenost až 4 500 kilometrů. Velikostí jsou tyto družice srovnatelná s krabicí od cereálií a jejich výrobu zajistila dánská firma GomSpace. Na začátku prosince zamíří tato zásilka do Číny, kde začnou předstartovní přípravy. „GomX-4B poletí 1. února na raketě Dlouhý pochod (2D – pozn. aut.) společně s ním poletí i GomX-4A, který vlastní dánské ministerstvo obrany,“ vysvětluje Roger Walker, který v ESA předsedá skupině pro cubesaty.

GomX-4B a GomX-4A v představách umělce.

GomX-4B a GomX-4A v představách umělce.
Zdroj: http://www.esa.int/

Cubesaty GomX-4B a GomX-4A v testovací vakuové kryokomoře

Cubesaty GomX-4B a GomX-4A v testovací vakuové kryokomoře
Zdroj: http://www.esa.int

Malé družice podstoupily většinu zkoušek rovnou ve výrobním závodě firmy GomSpace v Dánsku. Výjimkou byly testy ve vakuové kryokomoře, kde se ověřovalo, zda cubesaty zvládnou fungovat v prostředí bez atmosféry a v podmínkách, kde se střídají teplotní extrémy. Tyto zkoušky proběhly v nizozemském technologickém středisku ESTEC.

Cubesaty jsou skládány ze základních bloků s rozměry 10 × 10 × 10 centimetrů a z toho, kolik kostek se použije, vychází rozměrové označení daného cubesatu. V případě GomX-4B jde o 6U cubesat, což znamená, že jej tvoří šest základních jednotek v prostorovém uspořádání 3 × 2 × 1. Pokud tyto rozměry srovnáme s technologickým předchůdcem, což byl GomX-3 vypuštěný z ISS v roce 2015, jde o dvojnásobné zvětšení.

Cubesat GomX-4B

Cubesat GomX-4B
Zdroj: http://www.esa.int

„Tyto dva cubesaty budou testovat technologii datového propojení mezi satelity, přenos dat z jednoho na druhý a pak na pozemní stanici,“ doplnil Roger Walker. Po vypuštění z rakety se cubesaty nejprve zorientují tak, aby jejich antény mířily k sobě. GomX-4B se následně začne pomalu vzdalovat od druhého cubesatu. Vždy ve stokilometrových intervalech se vzdalování zastaví, aktivuje se propojení mezi cubesaty a zkontroluje se, jak technologie funguje.

O pohyb a vzdalování cubesatů se bude starat inovativní pohon družice GomX-4B. Půjde o silně miniaturizované trysky se stlačeným plynem, které vyvinula švédská firma NanoSpace. Družice by díky tomu měly zůstat ve spojení až do maximální vzdálenosti 4500 kilometrů. Tento limit je dán samotným konceptem, který do budoucna počítá se sítí deseti družic, které by byly na stejné rovině oběžné dráhy a které by mohly v budoucnu vytvořit větší systém.

„Družice budou spolupracovat, ale liší se i palubním vybavením,“ uvádí Roger Walker a dodává: „GomX-4B bude prvním cubesatem, který ponese náš nový hyperspektrální snímač HyperScout. Ten vzniknul v Nizozemí za podpory technologického programu. HyperScout dokáže snímkovat zemi ve 45 pásmech spektra, takže poslouží ke sběru mnoha různých údajů o životním prostředí. Těch bude tolik, že přístroj sám bude muset provádět vlastní zpracování surových dat, aby drasticky snížil množství, které se musí přenášet na Zemi.“

GomX-4B ale také disponuje novým sledovačem hvězd pro precizní určení orientace v prostoru. „Teď, když testy skončily, musíme před odesláním do Číny udržovat baterie plně nabité,“ avizuje Roger Walker a dodává: „Poté, co zásilka dorazí na místo ještě cubesaty zkontrolujeme a naplníme jejich nádrže.“ Cubesaty poletí do vesmíru jako spolucestující s hlavní družicí CSES-1, která má velmi nezvyklou specializaci – jejím oborem je seismoelektromagentický průzkum. Za úkol má sbírat v ionosféře signály, které by mohly předcházet zemětřesením.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://space.skyrocket.de/
https://gomspace.com/
https://directory.eoportal.org/

Zdroje obrázků:
http://space.skyrocket.de/img_sat/gomx-4__2.jpg
http://www.esa.int/…/16179568-1-eng-GB/GomX-4B_with_GomX-4A.png
http://www.esa.int/…/CubeSats_inside_test_chamber.jpg
http://www.esa.int/…/gomx-4b/17266154-1-eng-GB/GomX-4B.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.