sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Na ISS unikl freon

Ruská zpravodajská agentura TASS informovala o tom, že včera večer našeho času došlo v americkém segmentu Mezinárodní vesmírné stanice k úniku o trochu více než 100 gramů freonu. Bezpečnost posádky podle dostupných informací není ohrožena a není nutná ani evakuace západního segmentu do ruské sekce. Američtí astronauti pracují na nápravě závady. V době vydání článku (1:00) zatím tyto zprávy nepotvrdil žádný zdroj z NASA. Článek budeme v průběhu dne doplňovat o aktuální informace.

EDIT (6:30): Na svém blogu ISS On-Orbit Status Report potvrdila zprávu o události i NASA. Podle prvotních informací došlo k úniku přibližně 100 ml freonu z nanosatelitu, který má být vypuštěn v pátek z japonského modulu Kibo. Bylo potvrzeno, že únik neznamená žádné riziko pro posádku ani pro stanici a stále se počítá s vypuštěním nanosatelitu v určeném termínu.

Zdroje informací:
http://tass.ru/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/P3pIbg4hxb0/maxresdefault.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
6 let před

Chyba je tedy v Japonsku nikoli v USA.

jregent
jregent
6 let před
Odpovědět  Alois

Kosmos nám stále připomíná, že lety nejsou trivialita

gg
gg
6 let před
Odpovědět  jregent

Při omezených možnostech údržby i návrhu se může porouchat cokoliv.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Alois

Nebylo specifikováno, čí ta malá družice je. Ale uznávám, že v západním segmentu se to těžko rozlišuje, jelikož se jejich využívání přelévá.

maro
maro
6 let před
Odpovědět  Alois

Chyba není v Japonsku. Chyba je v nanosatelitu, o kterém zatím nevíme, čí je. Ale možná je americký, jestli na jeho opravě pracují Američani. Modul Kibo je v tom nevině. Je to prostě místo, odkud se, díky speciálnímu výstupu na vnější plošinu, cubesaty vypouštějí.
A protože tam Japonci věčně nejsou, tak jim tam kdekdo leze :- )
Ale teď tam mají hlídacího robota-kouli, která si po modulu sama lítá a návštěvníky natáčí, co zrovna dělají…

Fantasta
Fantasta
6 let před
Odpovědět  maro

Tak sumárně – 100ml kapalného freonu dá asi 80 litrů bezbarvého, nehořlavého plynu bez vůně a zápachu, prakticky netoxický. Spíš nepříjemné překvapení, než nebezpečné. To požár na Miru, kdy hořel kyslíkový generátor plameny až půldruhametrovými a nešlo to uhasit, dokud to neshořelo – to byl horor. Ti chlapi neztratili nervy a zvládli požářiště uchladit a zachránit svoje životy i stanici.

Cx
Cx
6 let před
Odpovědět  Fantasta

Na MIRu bylo koupání se v jedovatých kapalinách denním chlebem 🙂

maro
maro
6 let před
Odpovědět  Fantasta

To nemusíte psát mně. Mně je jasné, že je to prakticky prkotina, která se v pohodě vyřeší. Napište to tady rozumbradovi Aloisovi, kterej tady obviňuje Japonce bez jakéhokoliv podkladu.

https://kosmonautix.cz/2017/10/26/na-iss-unikl-freon/