Přehled o každém soustu astronautů

Pokud držíte dietu, nebo jen chcete zdravější životní styl, možná používáte mobilní aplikaci, která pomáhá sledovat vše, co jíte. Aplikaci už používají miliony lidí po celém světě a nyní tento trend dorazil i do vesmíru. Evropští astronauti začali zaznamenávat svá jídla do tabletu, aby měli oni i řídící středisko jistotu, že přijímají správné množství živin. Ve vesmíru je správně vyvážená strava spojená s pravidelným cvičením ještě důležitější než na Zemi – pomáhá totiž bojovat s negativními vlivy mikrogravitace na lidské tělo. Křehnutí kostí, svalová atrofie, vyčerpání zásob proteinů, tuků či vitaminu D – to jsou jen některá negativa letů do vesmíru.

Plechovka s kuřecím masem a citronem na ISS.

Plechovka s kuřecím masem a citronem na ISS.
Zdroj: http://www.esa.int

Výzkum ukazuje, že energetický příjem ve vesmíru je obecně nižší než na Zemi, přičemž někteří odborníci tento fenomén označují jako „kosmická anorexie“. Jídlo udělalo za poslední desítky let velký pokrok – od kaše v tubách se posunulo k plechovkám a dehydrovaným potravinám, které splňují nutriční požadavky a zlepšují i náladu astronautů.

„Jídlo ve vesmíru chutná jinak. Je to podobné, jako když máte rýmu a jíte s omezenou chuťovou odezvou,“ popisuje francouzský astronaut Thomas Pesquet. Historie nezná mnoho případů, kdy by astronaut při pobytu vesmíru přibral na váze, ale letoví lékaři s posádkou vždy probírají složení jejich jídelních lístků. Lékaři chtějí mít jistotu, že astronauty bude pohánět vyvážená strava, která vyhovuje specifickým potřebám pobytu ve vesmíru a následnému pobytu na Zemi.

Aplikace EveryWear

Aplikace EveryWear
Zdroj: http://www.esa.int

EveryWear je aplikace pro tablet iPad, která sbírá fyziologické a lékařsky zajímavé údaje o astronautech na ISS. Je propojena s biokonektory přímo na tělech astronautů, které zaznamenávají projevy těla při cvičení, srdeční frekvenci nebo kvalitu spánku. To je ale jen vedlejší využití této aplikace – hlavně totiž slouží jako seznam jídel. Programátoři se snažili udělat celý proces co nejjednodušší – astronauti tak jen s pomocí kamery na tabletu naskenují čárový kód na balíčku s jídlem, na obrazovce označí, zda jde o snídani, oběd/večeři, či svačinu a přidají i informaci o tom, kolik vody spotřebovali.

„Chtěli jsme se zbavit dříve používaných dotazníků a focení na oběžné dráze. Je to těžkopádné pro obě strany – jak pro astronauty, tak i pro pozemní týmy,“ vysvětluje Brigitte Godard, letová lékařka zodpovědná za stravu astronautů. Nově mají astronauti možnost jednoduše vybrat konkrétní jídlo kliknutím na položku v seznamu. Aplikace je uvnitř naplněna databází všech jídel, které jsou na ISS, přičemž k dispozici jsou informace v angličtině i v ruštině. Teprve až když něco náhodou na seznamu není, mohou astronauti jídlo vyfotit.

Thomas Pesquet a makronky.

Thomas Pesquet a makronky.
Zdroj: http://www.esa.int

Nový systém má navíc přidanou hodnotu díky tomu, že přímo propojuje astronauty s nutričními experty na Zemi. Pozemní týmy přijmou informace a mohou začít plánovat nejvhodnější kombinaci jídel pro zdravý pobyt na oběžné dráze. Jako bonus k tradičnímu týdennímu odbornému poradenství aplikace posílá astronautům automaticky generované výživové reporty. Astronauti tak mohou sledovat svůj denní příjem a kontrolovat doporučené dávky, přičemž důraz se klade hlavně na kalorie, proteiny, vodu, uhlovodíky, tuk, sodík, vápník, železo a draslík.

Thomas Pesquet byl prvním člověkem, který EveryWear vyzkoušel na oběžné dráze. I když po něm pozemní středisko chtělo, aby aplikaci používal jen týden v rámci zkoušek, byl z ní tak nadšený, že ji používal po celou svou půlroční misi – zadal do ní více než 1200 jídel a pití. „Tahle aplikace mi pomohla více si uvědomit, co jím a také zlepšila mou výživu aniž by mi ubírala čas,“ popsal sám astronaut.

Paolo Nespoli při používání aplikace EveryWear.

Paolo Nespoli při používání aplikace EveryWear.
Zdroj: http://www.esa.int

A jaké výhody v novém systému vidí Brigitte Godard, která astronautům sestavuje jídelníčky? „Poskytuje velmi spolehlivá data, protože množství jídla je omezené, cyklus nabídky se opakuje, a velikost porcí i obsah živin jsou přesně dané“. Aplikace EveryWear vznikla ve spolupráci mezi francouzskou kosmickou agenturou CNES a Institutem kosmické fyziologie MEDES pro vesmírnou misi Thomase Pesqueta. Jelikož ale měla velký úspěch, používá ji i Ital Paolo Nespoli, který nyní pobývá na stanici.

O evropský projekt se začíná zajímat i americká NASA, která by tuto aplikaci chtěla použít jako doplněk ke standardním zkouškám krve a moči. Data by navíc měla pomoci optimalizovat množství jídla pro budoucí pilotované výpravy mimo nízkou oběžnou dráhu, kde bude rozhodovat prakticky každý kilogram. A pokud by Vás téma jídla na oběžné dráze zajímalo podrobněji, můžete se podívat třeba na tuto 28stránkovou brožuru.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://esamultimedia.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/dinner_in_space/17151215-1-eng-GB/Dinner_in_space.jpg
http://www.esa.int/…/astronaut_food/17150889-2-eng-GB/Astronaut_food.jpg
http://www.esa.int/…/everywear_app/17150980-1-eng-GB/EveryWear_app.png
http://www.esa.int/…/space_macarons/17150939-1-eng-GB/Space_macarons.jpg
http://www.esa.int/…/17151167-1-eng-GB/Paolo_using_EveryWear_app.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.