sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Družicové platformy pro každou příležitost

Společnost Lockheed Martin připravila povedené shrnutí svých čtyř družicových platforem, kterými pokrývá široké spektrum kosmických pomocníků. Od lehké série LM-50 až po těžkou LM-2100. V dnešním článku se podíváme na to, čím se od sebe jednotlivé platformy liší a pro jaké účely je která platforma určená. Některé se hodí pro nízkonákladové mise, jiné zase cílí na opravdu bytelný provoz. Rozdíly jsou ve velikosti družic, energetické náročnosti, ale i v tom, co má daná družice za úkol.

Platforma LM 50
Platforma LM 50
Zdroj: http://www.lockheedmartin.com

Nanosatelity mohou snadno ověřit rozvíjející se technologie při nízkých nákladech a malém riziku. Platforma LM-50 bude tvořit bránu k novým možnostem v rámci vědeckého i komerčního vývoje. Vyznačuje se flexibilním hospodařením s energií a vyhovuje širokému spektru úkolů, přičemž systém se dá škálovat podle potřeby.

  • Váha: 10 – 100 kg
  • Dodávky elektrické energie: 25 – 250 W
  • Velikost: kvádr 20×40×X cm
Platforma LM 400
Platforma LM 400
Zdroj: http://www.lockheedmartin.com

Platforma LM-400 může pracovat na nízké i geostacionární dráze. Vychází ze zkušeností firmy Lockheed Martin, která už vyrobila 150 takto malých družic. Tato vylepšená verze je o 20 – 30% levnější a společnost slibuje dodávku exempláře do 24 měsíců od objednání. Výhodou je i slušná dodávka elektrické energie a ve srovnání s jinými podobnými platformami také větší nádrže pro palivo k manévrování.

  • Váha: 140 – 800 kg
  • Dodávky elektrické energie: 0,75 – 1,5 kW
  • Velikost: krychle o objemu 1 metr krychlový
Platforma LM 1000
Platforma LM 1000
Zdroj: http://www.lockheedmartin.com

Tato platforma je navržena pro široké spektrum oběžných drah a cílí na družice, které patří mezi středně velké exempláře. Její rozměry z ní činí ideální volbu pro družice určené k dálkovému průzkumu. Její základna má šestiúhelníkový tvar, čímž nabízí více vnitřního prostoru a o dodávky energie se starají výklopné solární panely.

  • Váha: 274 – 2200 kg
  • Dodávky elektrické energie: 1,5 – 10 kW
  • Velikost: Výška šestiúhelníkové základny 1,8 metru
Platforma LM 2100
Platforma LM 2100
Zdroj: http://www.lockheedmartin.com/

Série LM 2100 je nejsilnější platfomou, jakou má Lockheed Martin v nabídce. Jde o modernizovanou platformu A2100, kterých se vyrobilo více než 100. Platforma LM 2100 zvládá mise, které potřebují velký výkon, spolehlivost, flexibilitu, dodávky energie, ale i nízké výrobní náklady a kratší dobu výroby.

  • Váha: +/- 2300 kg
  • Dodávky elektrické energie: 20 kW
  • Velikost: Kvádr 3,7×1,8×X m
Infografika, která porovnává všechny představené platformy. Překlad prakticky není potřebný.
Infografika, která porovnává všechny představené platformy. Překlad prakticky není potřebný.
Zdroj: http://www.lockheedmartin.com

Zdroje informací:
http://www.lockheedmartin.com/us/ssc/satellite.html

Zdroje obrázků:
https://prnewswire2-a.akamaihd.net…/def_height/446/def_width/935/version/100011/type/1
http://www.lockheedmartin.com/…/image_355483831.img.jpg/1505407063395.jpg
http://www.lockheedmartin.com/…/image_1793531903.img.jpg/1505408725924.jpg
http://www.lockheedmartin.com/…/image_2061662720.img.jpg/1505406503193.jpg
http://www.lockheedmartin.com/…/image_1767812376.img.jpg/1505406506386.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Krásné, jak budu stavět družici, tak jen u nich. Zeptám se, ikdyž odpověd je jasná, ceny tam asi nikde přihozené nebyly, že? Fakt hezké, člověk si aspoň udělá představu co a jak, podotýkám, že předtím ta představa byla silně mlhavá. Ještě by bylo zajímavé juknout se, v čem se liší platformy od Boeingu či Thales Alenia Space atd.

Štěpán Krňanský
Štěpán Krňanský
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Pochybuju, že by tam byly ceny, protože alespoň tak jak jsem ten článek pochopil jedná se jen o platformy.. Já si to představuju jako Tatrovácký podvozek 🙂 – můžeš na něj umístit sklápěčku, stříkačku, nebo třeba houfnici… Podle mě ta cena bude mít ohromné rozpětí… Jedině že by uvedli nejlevnější a nejdražší z dané série, ale to by jsme asi chtěli moc 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před

Přesně tak, třeba jen u „hloupé“ telekomunikační družice záleží hrozně moc na počtu transpondérů, na jejich pásmu atd.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Já s tebou souhlasím, ale ani ten podvozek není zadarmo, uveď příklad jaký chceš, a za všechno se bude platit, to zase buďme realisté, toto fakt zákazník zadara nedostane 🙂 . A taky je jasné, že materiál stojí něco a plus práce a něco připočítám. Za zeptání se sem nic nedal že?

Vojta
Vojta
6 let před

Co všechno je součástí takové platformy? Pokud to dobře chápu, tak jde o základní kostru s úchyty k vypouštěcímu adaptéru a solární panely se základním elektrickým rozvodem. Motory, nádrže, komunikace, orientační systém, akumulátory a další podpůrné systémy už jsou extra, když o nich nic nepíší? O užitečném zařízení jako teleskopy nebo transpondéry nemluvím, to je extra vždy.

https://kosmonautix.cz/2017/09/24/druzicove-platformy-pro-kazdou-prilezitost/