Díly rakety pro sluneční sondu přijíždí na kosmodrom

Do startu americké sondy Parker Solar Probe sice chybí ještě skoro rok, ale to neznamená, že se na celou událost nepřipravuje technika. Zdaleka přitom nejde jen o samotnou sondu, ale i o nosnou raketu, která v létě 2018 vynese tohoto průzkumníka do vesmíru. A máme se opravdu na co těšit, protože na těžko dosažitelnou dráhu v blízkosti Slunce sondu dopraví americká raketa Delta IV Heavy, která se zatím ještě pořád pyšní titulem nejsilnějšího amerického nosiče současnosti. Při startu se zapalují hned tři stupně – kolem toho centrálního jsou připojené ještě další dva, které fungují jako urychlovací bloky.

Raketa Delta IV Heavy pro sondu Parker solar Probe využije i tento stupeň.

Raketa Delta IV Heavy pro sondu Parker solar Probe využije i tento stupeň.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Dva ze tří „prvních stupňů“ již na Floridu dovezla speciální přepravní loď. V přístavu Port Canaveral byl náklad vyložen a převezen do Horizontal Processing Facility na mysu Canaveral u startovního komplexu 37. V dalších měsících se můžeme těšit na fotky ze sestavování téhle rakety, která sice startuje pouze občas, ale vždy se jedná o mimořádnou podívanou.

Sonda Parker Solar Probe (dříve nazývaná Solar Probe +) provede doposud nejbližší pozorování naší životodárné hvězdy. Proletí totiž skrz sluneční atmosféru, které se říká koróna. Díky jejím měřením budeme moci výrazným způsobem vylepšit naše chápání koróny samotné i vlivu Slunce na Zemi.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/uploads/sites/246/2017/08/KSC-20170801-PH_KLS01_0120.jpg
https://blogs.nasa.gov/…/uploads/sites/246/2017/08/KSC-20170801-PH_KLS01_0142.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Díly rakety pro sluneční sondu přijíždí na kosmodrom”

  1. maro napsal:

    To video je parádní. Hlavně pro ten neskutečně emocionální výraz: „touch the Sun“. Úplně mi to nahodilo úžasnou filmovou pecku „Sunshine“ s neuvěřitelnou hudbou .

  2. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Tak a nedá mi to a musím se zeptat. To se opravdu raketa Delta IV Heavy připravuje běžně s tak velkým předstihem? Kdyby to mělo letět za 3-4 měsíce, chapel bych to, ale za rok? Ptám se I proto, že to bude můj první start této rakety coby čtenář kosmonautix.cz, jinak bych tu otázku pravděpodobně nepokládal. Díky za případnou odpověd.

  3. Roman napsal:

    SpaceX dělá vždy statické zážehy. Dělá se to i u jiných raket? Nebo se testují motory někde bokem před montáží? Nebo létají čisté jak lilie?

    • Samo napsal:

      Statické zážihy celého nosiča na ranpe alebo WDR (Wet dress rehearsal) robí jedine SpaceX. RS-68A pre Deltu IV je testovaný vždy osve po zmontovaní ale bez abaltivnej trisky. https://youtu.be/5b32LvDY6sU
      Zvyšné neviem ale pravdepodobne nie.

      • Tom napsal:

        Prečo to robí len Spacex, majú na to nejaký špecialny dôvod alebo si len chcu uplne istí?

      • Vojta napsal:

        Možná by to rádi dělali i ostatní, ale jejich hlavní motory nejsou stavěné na několik zážehů. Na bezpečnost to evidentně moc velký vliv nemá. Už dlouho nedošlo ke ztrátě rakety v důsledku selhání hlavního motoru.

    • Samo napsal:

      Tak preklep WDR ako taký robí aj ULA na Atlasoch a Deltach ale motory nezapaľujú.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přesně tak, WDR a statický zážeh jsou dvě oddělené věci, které spolu nemusí souviset. SpaceX je jediná, která provádí WDR a po něm hned statický zážeh. Kromě toho se ještě motory i celé stupně testují na McGregoru, kde probíhají statické zážehy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.