sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Korekční manévr OSIRIS-REx úspěšný

Sonda OSIRIS-REx provedla 23. srpna svůj třetí korekční manévr. Nyní je již na dráze pro gravitační manévr u Země, který přijde 22. září. Šlo již sice o třetí korekci dráhy, ale přesto byla v něčem nová. Sonda poprvé použila své korekční trysky v sekvenci, která by se dala přeložit jako „otoč se – pal – otoč se“. V tomto režimu sonda využije svých silových setrvačníků, aby se otočila v prostoru do požadované pozice a poté se zapálí trysky systému ACS (Attitude Control System). Po zážehu vrátí sondu do původní orientace opět její silové setrvačníky.

O to, aby sonda nepřekročila požadovanou změnu rychlosti, se stará palubní akcelerometr, který ukončí zážeh ve chvíli, kdy sonda dosáhne potřebného urychlení. Pro sondu OSIRIS-REx bude při její misi schopnost provádět přesné změny rychlosti a směru bez přehánění klíčová. Cílový asteroid Bennu je příliš malý a má jen slabé gravitační pole. Proto i malá změna rychlosti může výrazně změnit dráhu sondy.

Poslední zážeh začal 23. srpna v 19:00 našeho času a trval přibližně 77 sekund. Dosavadní analýza dat ukazuje, že korekce byla úspěšná a změnila rychlost sondy o 47,9 cm/s, přičemž se použilo 460 gramů paliva. Sonda se momentálně nachází méně než 15 milionů kilometrů od Země, ke které se přiblíží 22. září. K dispozici je ještě krátký zážeh 12. září, ale k němu vůbec nemusí dojít. Týmy budou v dalších dnech analyzovat telemetrická data ze sondy a na jejich základě se rozhodnou, zda sonda potřebuje drobnou korekci.

Zdroje informací:
http://www.asteroidmission.org/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…c0a18c033d0efaf7abb034bcd59e86&oe=5A22812E

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
MichaelM
MichaelM
7 let před

Malinkaté upřesnění:

Tato sonda, stejně jako Hubble, New Horizons, Cassini nebo JWST (neboli vše co nemá zas tak moc velkou hmotnost) nepoužívá k otáčení gyroskopy ale něco co by se mohlo česky nazvat „setrvačníkové disky“ anglicky „reaction wheels“ nebo zřídka „momentum wheels“. Změna rychlosti disku, malinkatý elektrický motorek, přenese točivý moment na sondu a otočí jí okolo těžistě nebo tak nějak. Tyto NASA sondy jich mají obvykle 4 v xyz osách a jeden náhradní asi odkloněný o 45°.

https://en.wikipedia.org/wiki/Reaction_wheel

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  MichaelM

Hledal jsem český ekvivalent a gyroskop mi přišel technicky nejblíže, zároveň je to slovo, které lidé znají a je krátké. Ale setrvačníkové disky nezní špatně. Opravím to, díky.

Pospíšil
Pospíšil
7 let před
Odpovědět  MichaelM

Správný český překlad reaction wheel je silový setrvačník.
Silové setrvačníky nepoužívaji pouze „lehčí“ sondy, ale taky ISS, která je nejtěžším umělým objektem v kosmu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Pospíšil

Díky, opravím to ještě jednou 🙂

MichaelM
MichaelM
7 let před
Odpovědět  Pospíšil

A jejda to jsem to tady zase zaslouženě schytal. Nu tož, čeština není mým hlavním jazykem. Použivám ji pouze pro (pozor: ironie) R&R.

Lehkou sondou jsem myslel něco co se otáčí setrvačníkem, který se vejde do krabice od bot. ISS se snad otáčí a udržuje něčím větším a komplikovanějším:

https://en.wikipedia.org/wiki/Control_moment_gyroscope#International_Space_Station

Jak se řekne česky „control moment gzroscope“?

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  MichaelM

Není třeba se stydět, silový setrvačník je odborný termín. Pro běžného člověka stačí setrvačník.
Technický rozdíl mezi setrvačníkem a gyroskopem je v tom, že setrvačník má pevnou osu a může akorát měnit otáčky. Gyroskop může měnit i náklon osy, což je pro řízení efektivnější, ale je to z mechanického hlediska hodně komplikované zařízení zvlášť, pokud umožňuje náklon ve více osách.

https://kosmonautix.cz/2017/08/27/korekcni-manevr-osiris-rex-uspesny/