sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Dragon dorazil k ISS

Kosmická loď Dragon od firmy SpaceX se do vesmíru dostala v pondělí večer našeho času a v dalších hodinách s pomocí svých motorů vystoupala na vyšší oběžnou dráhu a postupně začala pronásledovat Mezinárodní vesmírnou stanici. V tuto chvíli vstupují přípravy na zachycení Dragonu do závěrečné fáze. Astronauti Jack Fischer a Paolo Nespoli jsou již připraveni u dálkového ovládání robotického ramene a k záchytu by mělo dojít dnes okolo jedné hodiny odpoledne našeho času. NASA TV si nikdy nenechá ujít přílet nové zásobovací lodi a výjimku nechceme dělat ani my.

Ovládání robotické paže následně převezme pozemní středisko, čímž se ušetří cenný čas astronautů na stanici. Specialisté domanévrují s Dragonem ke spodnímu uzlu modulu Harmony, ke kterému se loď pevně připojí. I tato procedura bude zřejmě součástí přímého přenosu, ale očekávejte ji až několik hodin po zachycení. Posádka by měla do útrob lodi vstoupit ve čtvrtek – je potřeba provést kontrolu těsnosti spojení. Na astronauty čeká třeba téměř tuna vědeckých experimentů, ale bezesporu se těší hlavně na zmrzlinu – té by v Dragonu mělo být nadprůměrné množství.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/dragon-spx12/wp-content/uploads/sites/172/2017/08/DBloGiDWAAIVoR8.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Čása
Petr Čása
7 let před

Zachycen 🙂

jregent
jregent
7 let před

Díky za tip.
Dal jsem si to v práci na jeden z monitorů a občas se kochal 🙂

JosVerstapen
JosVerstapen
7 let před

Dobrý den,
chci se zeptat proč nebylo zde vzpomenuto, že tato mise je taky zajímavá faktem, že Dragon měl vynést na ISS nový superpočítač HPE – přizpůsobený pro provoz ve vesmíru-převážně určený pro řízení kosmické lodě deep space. Celý tento linuxový počítat vyvíjí Hewlett Packard Enterprise. Dle zjištěných faktů se jedná o velmi důležitý milník!
Pokud by byly nějaké další informace tak budu rád?

Krátký článek je: http://www.teslafan.cz/clanky/mise-na-mars-je-o-krok-bliz

Jirka
Jirka
7 let před
Odpovědět  JosVerstapen

Počítač s výkonem 1 TFLOP se stěží dá označit jako „super“. Superpočítače mají v dnešní době výkon v PFLOP. (100x větší), tohle odpovídá zhruba 3x výkonu běžné grafické karty (takže PC s SLI by to asi zvládlo taky). Důležité (řídicí) počítače bývají většinou založené na starém železe (např. VMC pro Orion používá čip vycházající z PowerPC G4), protože tak mají větší jistotu, že skryté vady byly už odhaleny v praxi. Další důvod je, že se používají radiačně odolné verze, což mj. znamená, že se každé hradlo zněkolikanásobí (takže větší spotřeba tranzistorů). Nevím v čem má být ten milník. Na ISS se používá kolem stovky více méně běžných laptopů pro každodenní práci, takže zkušenost s použitím „normálních“ počítačů už tu je taky. Milník asi bude spočívat jen v tom, že si HP může honit triko.

Fantasta
Fantasta
7 let před
Odpovědět  Jirka

Ale no tak, nač ten dehonestující tón o honění trika. NASA s HPE testuje nový výkonný počítač pro kosmické prostředí. To je přeci fajn. Jistě vědí, proč to dělají. Zcela jistě jim stovky laptopů nestačí. Nebo se zapoměli zeptat v Česku… 🙂

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Jirka

Celé to je o tom že spaceborne computer je založený na systéme HPE Apollo 40 a spaceborne je zložený z jedenej jednotky no na HPE Apollo 40 sa dá zaloziť aj podstatne väčší a silnejší stroj tak ako všetky ostatné dnešné superpočítače tiež sú založené na malých spojených moduloch. https://www.hpe.com/us/en/product-catalog/servers/proliant-servers/pip.hpe-apollo-pc40-server.1010032489.html

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Jirka

1 TFLOPS na kosmické podmínky JE super.

JosVerstapen
JosVerstapen
7 let před
Odpovědět  Jirka

V oblasti pilotované kosmonautiky je to extrémní navýšení oproti původním a stávajícím rychlostem zpracování dat.
Vaše reakce byla rychlá a opovrhující, ale dle mého soudu o této používané technologii jste si toho moc nezjistil. Tím bych to asi uzavřel

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  JosVerstapen

Hezký den, časem možná něco připravíme. 😉

Jirka
Jirka
7 let před

Pardon, překlep, PFLOP je 1000x větší.

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
7 let před

17.09.2017 se CRS-12 Dragon odpojil od ISS a vrátil se domů.

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
7 let před

17.09.2017 se CRS-12 Dragon odpojil od ISS a vrátil se domů sice bez přenosu a komentáře ale dnes je to pro SpaceX již rutina. Středem zájmu byl zánik sondy NASA Cassini v atmosféře Saturnu.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2017/08/16/zive-dragon-dorazil-k-iss/