sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Druhé opakované použití Falconu 9 je tu

Na konci března letošního roku se psala historie – SpaceX poprvé v historii opakovaně použila první stupeň orbitální rakety a učinila důležitý krok do nové éry kosmických letů. Dnes bychom se měli dočkat dalšího opakovaného použití prvního stupně – Falcon 9 by měl z Floridy vynést bulharskou telekomunikační družici BulgariaSat-1 a použije k tomu první stupeň, který letos v lednu pomáhal dostat do vesmíru první desítku nových družic Iridium Next. Takovou událost si nemůžeme nechat ujít a proto Vám přinášíme další živě a česky komentovaný přenos.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pátek 23. června ve 20:10 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 19:55 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Michael Voplatka. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://www.elonx.cz/…/18921188_10154743464553693_1826211535234175056_o.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pbpitko
pbpitko
7 let před

2. opätovné použitie leteného 1. stupňa môže potvrdiť prvenstvo SpaceX ako dopravcu nákladov na obežnú dráhu. Verím že sa dočkáme čoskoro aj letov do vzdialenejšieho vesmíru, najbližšie možná oblet mesiaca a návrat na zem.
Držím palce !
pb 🙂

Alois
Alois
7 let před

Dnes je první trochu snesitelný den co do teplot a tak půjdu večer do lesa. Doufám, že se přistání opět povede, podívám se ráno na záznam. Přeji všem skvělý zážitek.

Marteen
Marteen
7 let před

Trosku z jineho soudku. Existuje vlastnicka provazanost SpaceX a Tesly , nebo se pripadny bankrot Tesly SpaceX nedotkne?
Je fajn ze akcie Tesly lamou rekordy a nastartovala revoluci v autoprumyslu, ale tu a tam problesknou clanky o financnich situaci Tesly a ty nevypadaji dobre. To mozna udela radost odkojencum Klausovi Modre planety, ale Muska by byla skoda, je to vizionar a genius.

Petr Melechin
Petr Melechin
7 let před
Odpovědět  Marteen

Jsou to zcela samostatné firmy, které na sobě nejsou nijak závislé.

MichaelM
MichaelM
7 let před
Odpovědět  Marteen

Žádná provázanost není, tu by musela Tesla napsat ve svých finančních zprávách pro SEC (Securities Exchange Commission) odkud by se to dozvěděl celý finanční svět, ne pouze Klausovi Češi.

BTW: Já jsem také v Česku slyšel zaručenou zprávu, že SpaceX nic nevyrábí, všechno dováží z Číny a v Kalifornii pouze montuje dohromady.

Robert1
Robert1
7 let před

Nejake informacie o tretom znovupouziti 1. stupna ?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Robert1

Momentálně se nechystá, nepřebíhejme, všechno chce svůj čas – před čtvrt rokem tu bylo teprve první znovupoužití. 😉

Robert1
Robert1
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To je pravda. Ono to uz cloveku pride skoro ako rutinna zalezitost, ale treba treba i to pristavanie, pristavat a ustabilizovat prvy stupen s reakcnymi motormi je vykon sam o sebe.

Amper
Amper
7 let před
Odpovědět  Robert1

Vzhledem k tomu co psal Musk o namahani to nevidim moc realne i kdyby pristal. Takze to spis vypada ze jete stupne budou posilat na drahy kde hrozi vetsi sanci na likvidaci kvuli energeticke narocnosti.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Amper

Taký Stupeň z Thaicom-8 tiež dostal dosť zabrať tak isto tlačil satelit na supe synchrónnu dráhu síce o tonu ľahšiu ale aj tak a poetí ako booster pre FH deformačné jadrá v nohách zafungovali a troch ho zreparovať asi problém nebude ale nechajme sa prekvapiť som fakt zvedavý ak bude jeho osud. 😀

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Samo

Teraz zistujem ze rozdiel medzi Thaicom-8 a Bulgariasat je zasa o niečo menší Bulgariasat má Apogee pre GTO okolo 62 000 km Thaicom 8 91 000 km https://mobile.twitter.com/elonmusk/status/736319295345434625

Ketivab
Ketivab
7 let před

Když máme ten odklad: Pokud se nyní bude startovat uprostřed startovacího okna, znamená to, že má raketa (ačkoli možná zanedbatelně) větší rezervu paliva oproti startu na jeho začátku?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Ketivab

Prakticky to nemá význam. Možná se jen upraví délka přeletové fáze.

majo
7 let před

Pozerame na telke cela rodina 🙂
Drzime palce falconu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  majo

To máme velkou radost, děkujeme!

Al
Al
7 let před

ďakujem kosmonautix. dnes to bolo napínavejšie ako by sme si priali. aôe koniec dobrý, všetko dobré! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Al

Rádo se stalo. Osobně jsem opět zažíval pocity jako při prvních přistáních.

Vojta
Vojta
7 let před

Gratuluji SpaceX! Ale byl to nervák. Jsem zvědavý na záznam, protože před ztrátou signálu se vlnila hladina vlevo od plošiny a stupeň dosedl v pravé části, takže to muselo být dost divoké.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vojta

Věřme, že se záznam objeví.

Karel Zvoník
7 let před

Gratulace do SpaceX! Fantastický zážitek.

Lukas
Lukas
7 let před

Dobry den, rad bych se zeptal, jestli nekdo z vas nevi,jak je pripevnen 2. stupen k prvnimu a jak se provadi oddeleni. Co zpusobi ze se stupne od sebe vzdali. To stejne by mne zajimalo i u krytu nakladu. Diky za odpovedi a za prenos. Skoda, ze jsme nevideli to pristani. Musel to byt hukot 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukas

Pokud se nepletu, tak Musk nemá rád pyrotechnické oddělování čehokoliv. Mělo by jít o pneumatiku, nebo hydrauliku.

Radim
Radim
7 let před
Odpovědět  Lukas

Jen pro upřesnění.
Stupně jsou zpravidla spojeny šroubovými spoji. Při oddělení ovšem není možné odšroubovat matky ;-), proto se šrouby přeseknou malými „gilotinami“, jejichž čepel může být poháněna tlakem vzduchu, kapaliny, explozí, atd.

Vyhořelý stupeň může být „odtlačen“ manévrovacími tryskami, které směřují proti směru letu nebo se rovnou zapálí následný stupeň a odletí.

Kryt užitečného nákladu se podélně rozdělí na dvě poloviny (stejný mechanismus jako při oddělování stupňů) a o oddělení se postarají pružiny a odpor zbytku atmosféry.

Jan Fohler
Jan Fohler
7 let před

Zajímalo by mě nějaké podrobnější info, co dělá druhý stupeň po oddělení satelitu… Nějaké další zážehy, řízená destrukce… ?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jan Fohler

Jak kdy. Záleží na dráze a množství zbylého paliva. Někdy je to řízená destrukce, jindy ponechání osudu a neřízený zánik.

Radim
Radim
7 let před
Odpovědět  Jan Fohler

Řízenou destrukcí se ale nemyslí exploze. K té by došlo jen v případě havárie při vzletu.
Pokud vše proběhne podle plánu, jedná se spíše o řízený zánik. Vyhořelý stupeň se pomocí manévrovacích trysek zorientuje a pomoci zbytků paliva přibrzdí-nasměruje do atmosféry kde shoří.

rado
rado
7 let před

Super prenos dnes. Napínavé a s dobrým koncom. Sú to borci! A Vám díky za komentovanie. Teším sa na ďalšie.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  rado

Díky, rádo se stalo! 😉

rado
rado
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Sa mi páčili tie emócie počas komentovania. Tak to má byť, prežíval som to podobne 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  rado

Díky, bylo to velmi podobné pocitům, které jsme zažívali v počátcích pokusů o přistání.

Lukáš
7 let před

Je nějaká šance, že bude zveřejňeno video z celého přistání? Tím myslím originál nahraný na lodi bez výpadků signálu?

Díky 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukáš

Pravděpodobné to je, ale nikoliv jisté. Už jsme se dříve dočkali několika záznamů z paluby, ale u jiných misí se video neobjevilo. Tak se nechme překvapit. Nejdříve to bude ve chvíli, kdy plošina připluje do přístavu.

Lukáš
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To je mi jasné :-). Díky. Budeme doufat, protože to by opravdu mohla být zajímavá podívaná.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukáš

Nezbývá než doufat. 😉

Geo
Geo
7 let před

Hmm , tak video z přistání nejdříve o víkendu ,
OCISLY je prý víceméně na místě přistání a SpaceX buď trénují s robotem nebo cosi řeší …

Lukáš
7 let před
Odpovědět  Geo

Jak dlouho vůbec trvá ta cesta do přístavu?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukáš

Většinou 3-5 dní, ale teď je zřejmě problém se zajištěním stupně, který má deformované nohy.

Geo
Geo
7 let před

Tak jsem si našel přesnou pozici OCISLY ( 28.29482° / -73.61326° ) a v tuto chvíli (27.6.v 19:00) je 690km od svého kotviště.

https://kosmonautix.cz/2017/06/23/zive-a-cesky-druhe-opakovane-pouziti-falconu-9-je-tu/