sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

AKTUALIZOVÁNO: Neplánovaný výstup na výměnu počítače

Kosmonautika je zajímavá (pro někoho děsivá) tím, že se spousta událostí nedá naplánovat dopředu. I přes nesporný technologický pokrok jsme stále konfrontováni s poruchami – vždyť v kosmickém prostředí jsou systémy vystaveny extrémním podmínkám, které napomáhají jejich degradaci. Když v sobotu 20. května večer našeho času selhal na ISS jeden z řídících počítačů MDM, bylo jasné, že se situace musí co nejdříve vyřešit – úkoly sice převzal záložní exemplář, ale systém ztratil zastupitelnost. Astronauti tedy během neděle z náhradních dílů sestavili záložní jednotku a pozemní týmy mezitím rozhodovaly o zařazení neplánovaného výstupu do volného prostoru.

K výstupu dojde už dnes – Peggy Whitson a Jack Fischer by měli svou kosmickou procházku zahájit kolem 14:00 našeho času, přičemž NASA TV se celému tématu začne věnovat už okolo 12:30. Běžné výstupy z ISS trvají kolem šesti hodin, ale tato procházka má být kratší – jen okolo dvou až dvou a půl hodiny. Peggy Whitson se postará o výměnu poškozené jednotky MDM, zatímco její kolega Jack Fischer na modul Destiny nainstaluje anténu pro bezdrátový přenos dat. Tento vedlejší úkol měl být součástí minulé kosmické procházky, které však byla nuceně zkrácena. V našem článku budete mít možnost sledovat vysílání NASA TV v přímém přenosu.

EDIT:
Výstup nakonec trval 2 hodiny a 46 minut. Astronauti úspěšně provedli výměnu jednotky MDM a nainstalovali i anténu na modul Destiny. Okno s přímým přenosem jsme tedy nahradili kompletním záznamem.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/ISS-50_EVA-1_%28e%29_Peggy_Whitson.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
7 let před

Tímto se pro mě Peggy zařazuje do hardcore nejtvrdších drsňáků vesmíru, kde mám své oblíbence jako John Young, Story Musgave nebo Valerij Rjumin. Chtěl jsem jí tam dát po přistání, ale tenhle její jubilejní desátý výstup to urychlil.

Kamil
Kamil
7 let před
Odpovědět  Kamil

Takže při desátém výstupu Peggy překročila 60 hodin v otevřeném kosmu a vyhoupla se na třetí místo historických tabulek.Kdo umí, umí.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Kamil

Peggy má mé sympatie už hodně dlouho. Myslím si, že je velký dříč a že ji tahle práce prostě baví. Když se k tomu přidá skvělá komunikace se zbytkem posádky (je to jeden z důležitých parametrů pro výběr žen), dostaneme ideál.

Štěpán
Štěpán
7 let před

Jsou z těchto výstupů záznamy?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Určitě. Na YouTube se dají najít jak sestřihy nejzajímavějších momentů s délkou pár minut až po mnohahodinová videa, která nejsou prostříhaná.

Goodman
Goodman
7 let před

Ten nadpis mi připadá strašně bulvární. Takhle to evokuje dojem, že se ti kosmonauti jen tak z fleku rozhodli jít ven. A to není pravda, protože to bylo plánované od 20.května. Opět Dušan ukázal, že je vesmírným paparazzi. Je to přímo šokující! Navrhuji zrušit nadpisy a pro jistotu i obrázky.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Goodman

😀

jakubv
jakubv
7 let před
Odpovědět  Goodman

🙂
Nakonec vše dobře dopadlo, MDM ještě čeká update SW a bude opět k dispozici záloha.
Proběhlo to tak, jak jsem si myslel, že to proběhnout má, vypadne jeden systém, spustí se jeho záloha, zjistí se, co se stalo a pokud jsou na palubě náhradní díly, tak se vadný systém vymění za „nový“.
Dušane, přijmi moji omluvu, že jsem přispěl také k vyhrocené diskusi ohledně titulku…

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  jakubv

Není se za co omlouvat, byla to normální diskuse, ve které každý projevil svůj názor. Jsme zato rádi. Takže v pořádku. 😉

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Goodman

Ne ne. Teď se autor držel při zdi. Nadpis měl znít:
„Počítač jede bez zálohy! Astronauti musí ven!“
To by byl trhák.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před

Musím říct, že mě zaujal ten rozhovor Peggy a Jacka se studenty. Budu si to muset asi poslechnout celé 🙂 Původně sem chytl jen poslední dve otázky, ale vypadalo to moc fajn.
Ikdyž hovory takoveho Hadfielda a té jeho sestavy byli zatím nej co sem viděl 🙂 Anebo mě zaujal, jen si nevzpomenu za boha která dívčina to byla, jak tam vysvětlovala nějakému dámskému klubu, jak si nedovedou představit, jak dlouho už neměla kafe a nepoklábosila si s holkama 🙂

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Hadfield byl skvělej s těma experimentama, které navrhovali diváci. Třeba video, ve kterém na ISS vykroutí mokrou hadru a co se děje s vodou z toho hadru je naprosto geniální.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  maro

Jo, to byla naprostá bomba. Ty videa s Hadfieldem na ISS sem shlédl snad všechny a do konce. 🙂

Exa
Exa
7 let před

Pochopil jsem to správně, že jedno mdm vydává přikazy, druhé zpracovává data a třetí je v záloze, ale jedno mdm zároveň v připadě výpadku dvou dokáže dělat všechno? V jednu chvíli to tam myslím padlo ale máj engliš iznt gůd.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Exa

Je to ještě komplikovanější. Jsou tam 3 nezávislé vrstvy MDM, každá pro přenos jiných a jinak důležitých věcí. Ta nejdůležitější, první vrstva je určena pro přenos řídících signálů a proto je sama o sobě hned ve trojím provedení. Jedno primární a dvě záložní.
Popis jednoho dřívějšího výpadku:
https://www.nasaspaceflight.com/2014/04/imminent-spacewalks-external-mdm-failure-iss/

Štěpán
Štěpán
7 let před

Chtělo by to novou anketu!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Chtělo 😀 S tím souhlasím, teď jen vymyslet téma. 😉

https://kosmonautix.cz/2017/05/23/zive-neplanovany-vystup-na-vymenu-pocitace/