sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Březnová kosmoschůzka

cape canaveral zdroj:nasa.gov

Březnová Kosmoschůzka, kterou pořádá Kosmo Klub o.s., si pro nás v březnu připravila hned tři témata přednášek. Dvě z nich má na svědomí Michal Václavík. V první zrekapituluje 10 let výuky kosmonautiky u nás od prvních skromných počátků po dnešní stav. Druhá přednáška se bude věnovat opomíjené a přitom velice důležité součásti kosmonautiky a sice kosmodromům.

Třetí přednáška je v režii Michala Poláka. Pokud chcete vědět, jak se sestřelují družice, tato část kosmoschůzky bude právě pro Vás.

 

Březnová Kosmoschůzka: středa 29. března 2017 od 18:00 hodin, Restaurace Zorto, Nekázanka 6, 110 00 Praha

 

zobrazit mapu

Michal Václavík: 10 let výuky kosmonautiky

Seznámení s obsahem a rozvojem výuky kosmonautiky na Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT. Její kořeny sahají do roku 2007, kdy skromně začala výuka jedním volitelným předmětem. Nyní, po deseti letech snažení, se můžeme pochlubit samostatným magisterským zaměřením a několika specializovanými předměty. U zrodu výuky stáli členové Kosmo Klubu a jako červená nit se Kosmo Klub táhne celou historií výuky kosmonautiky až dodnes.

Michal Václavík: Kosmodromy

Ve většině přednášek na Kosmoschůzkách se seznamujeme s nosnými raketami, raketovými motory, družicemi a sondami či pilotovanými kosmickými lety. Úplně stranou stojí pozemní segment, konkrétně kosmodromy. V této přednášce bychom se tedy stručně seznámili s tím, co jsou kosmodromy, co vše je jejich součástí a jak probíhá příprava nosné rakety a užitečného zatížení ke startu.

návrh sovětské proti-družicové zbraně zdroj: wikimedia.org
návrh sovětské proti-družicové zbraně
zdroj: wikimedia.org

Michal Polák: Jak sestřelit družici

Důvodů k sestřelení družice je několik – snaha o kontrolovaný zánik, demonstrace síly i vojenský útok. Přednáška nejen o důvodech ale především o technikách sestřelu s uvedením jediných doposavad uskutečněných sestřelů a současného vývoje systémů s potenciálem zasahovat družice.

Změna programu vyhrazena

Více informací na webových stránkách Kosmo Klubu, o.s. (http://klub.kosmo.cz/novinky) nebo na e-mailu Kosmoschůzek ([email protected]). Hlavním organizátorem akce je Petr Tomek – petrtomek98(c)gmail.com.

Přidejte se k události také na Facebooku!

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/cape_canaveral_air_force_station.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/IS_anti_satellite_weapon.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ričrd
Ričrd
7 let před

Budou přednášky k dispozici online, alespoň formou audiozáznamu?

Tomas Kohout
Tomas Kohout
7 let před
Odpovědět  Ričrd

Videozáznamy se někdy pořizují, ale bývají k dispozici až za poměrně dlouhou dobu. Zkuste YouTube LLion TV, tam myslím některé z přednášek jsou. Btw jsou tam i mnohé další, které stojí za shlédnutí.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před

Do Prahy se ve středu v žádném případě nedostanu. Téma přednášky pana Michala Poláka mne mimořádně zajímá. Lze pořízení záznamu nějak ovlivnit? Kdo se o záznamy stará? Je možný sponzoring „kameramana“? Děkuji moc za případnou odpověď.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

O peníze pro kameramana až tolik nejde, někdy si třeba zveřejnění nemusí přát sám přednášející. Jindy má třeba kameraman jinou práci. Zájemci tyto faktory nemohou nijak ovlivnit.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To mne mrzí, snad budu ve čtvrtek veselejší. Děkuji za rychlou odpověď.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Tak ono i třeba jen to audio by bylo super.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  maro

Jasně, dal jsem kameramana do uvozovek. Prostě, kdyby nám někdo zprostředkoval přednášku, bylo by to super, jak píšete. Někdy spolu můžeme souhlasit. 🙂

Vítězslav Škorpík
Vítězslav Škorpík
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Jak už bylo výše zmíněno, některé přednášky natáčí majitel kanálu LLionTV. V tomto případě není na místě dávat slovo kameraman do uvozovek, jelikož jde o profesionálního kameramana ČT a podle toho vypadají i jeho záznamy. Nicméně problém je v tom, že toho má opravdu hodně a ačkoli mu s tím pmáhá ještě jeden technicky zdatný kolega, nestíhají zdaleka všechno.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před

Děkuji za informaci, nechtěl jsem se nikoho dotknout. Pokoušel jsem se nějak krátce naznačit, že vlastně nevím, kdo by mohl zajistit jakoukoliv formu záznamu (mimo těsnopisu 🙂 ) informací z přednášky. Uznávám, že to bylo poněkud neobratné.

Pavel Toufar
Pavel Toufar
7 let před

Myslím, že by bylo korektní, kdybyste dotazy poslali organizátorům z Kosmo klubu, kteří totiž tyto schůzky dlouhodobě a především obětavě pořádají, a jsou tedy jejich letitými organizátory. V informacích zde uvedených to bohužel postrádám, ačkoli jde přitom o základní slušnost. A navíc, a to je podstatné, zdejší tazatelé by tak dostali přímou a nikoli zprostředkovanou nebo dokonce vymyšlenou odpověď, dokonce by za určitých okolností mohli s organizátory i s přednášejícími dohodnout třeba i požadovanou mimořádnou nahrávku. pt

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Pavel Toufar

Máte pravdu, kontaktovat organizátory je vždy nejlepší.

MartinH
MartinH
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Myslím že tím bylo myšleno že v článku není o Kosmoklubu, pořadateli akce, vůbec žádná zmíňka, takhle to vypadá že schůzku organizuje sám Kosmonautix. Slušelo by se napsat něco jako: „březnová kosmoschůzka pořádaná jako vždy Kosmoklubem“ či něco jiného.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Pavel Toufar

Děkuji za „odnavigování“ na Kosmo klub. Mohl jsem být důvtipnější a použít vyhledávač dříve. Snad můj pokus o kontakt bude úspěšný. Ještě jednou děkuji.

Tomáš Kohout
Tomáš Kohout
7 let před
Odpovědět  Pavel Toufar

Omlouvám se, odteď budu uvádět v pozvánce organizátory a kontakty na ně.

Pozvánky na Kosmoschůzky uvádíme od minulého roku kdy o jejich uveřejňování požádali Dušana Majera zástupci Kosmoklubu na KNP 2016. Za tu dobu nepřišla žádná připomínka k podobě pozvánky, tak jsem se domníval, že je KosmoKlub se stávající podobou spokojen.

Mimochodem, odpovědi na dotazy nejsou vymyšlené, vycházíme z odpovědí na podobné dotazy ohledně záznamů přednášek, které byly organizátory a přednášejícími zodpovězeny u minulých pozvánek na Kosmoschůzky.

Matouš Klugar
Matouš Klugar
7 let před

Mohu se zeptat proč o kosmoschůzkách informujte vždy až na poslední chvíli?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Matouš Klugar

Informovali bychom dříve, pokud by byl program k dispozici dříve. Navíc Kosmoschůzky se konají v pravidelném termínu – poslední středy v měsíci a tak si na to mohou lidé zvyknout a počítat s tím. Na základě vybraných témat se pak už jen rozhodnou, zda půjdou, nebo ne.

MartinH
MartinH
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

as tím samým sem se potýkal také než jsem zjistil že to je pravidelně poslrdní středu v měsíci, to by bylo také vhodné v článku uvést, sice se to dá někde dohledat v diskuzi starších článků, ale strašně to zapadne.

Michal Václavík
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Za to můžu já, protože moje časové možnosti se vyjasnily až v pondělí a proto byl program vydán až v pondělí.

pbpitko
7 let před

Prosím, mohli by ste napísať niečo o armádnom raketopláne s označením X-37B. ?
Ď.
pb

Majkl
Majkl
7 let před

Zdrávím… Chtěl bych se zaptat. Na schuzku je nějaké vlezné nebo je vše zdarma a stačí jen přijít a poslouchat?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Majkl

Hezký den, doporučuji kontaktovat organizátory, ale když jsem se této akce zúčastnil já, nic se neplatilo.

Michal Václavík
7 let před
Odpovědět  Majkl

Vstup vždy byl a vždy bude zdarma 🙂

https://kosmonautix.cz/2017/03/27/breznova-kosmoschuzka/