sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Chystá se přistání tajného miniraketoplánu?

Je možné, že se čtvrtá orbitální mise polotajného amerického miniraketoplánu X-37, která se také označuje jako OTV-4, pomalu chýlí ke konci. Ke startu došlo 20. května 2015 a šlo vůbec o první misi, na kterou letěl již jednou použitý X-37B. Jako obvykle bylo k dispozici jen velmi málo informací, ale vědělo se, že mise bude trvat minimálně 200 dní. Šest dní po startu nový objekt objevili hledači družic, kteří určili dráhu jako 312 × 325 km se sklonem 38° vůči rovníku. To je trochu neobvyklé, protože zatímco u minulých misí se výška vždy hodně měnila, sklon dráhy býval vždy 40 – 43°.

Snímek ze startu rakety Atlas V s miniraketoplánem X-37B na misi OTV-4
Snímek ze startu rakety Atlas V s miniraketoplánem X-37B na misi OTV-4
Zdroj: http://spaceflight101.com/

V srpnu 2015 hledači družic objekt ztratili a našli jej až v říjnu. To už byl raketoplán na dráze 349 × 357, což je dráha, na které strávila drtivou většinu času mise OTV-2. Aktuální mise udržovala nejvyšší bod ve výšce 355 km, ale nejnižší bod se postupně snížil na 325 km. Tento týden si pozorovatelé všimli, že OTV-4 opět nemohou najít. Španělský amatérský hledač Jose Luiz Ruiz se ale dokázal miniraketoplán objevit – tentokrát na dráze 307 × 320 km. Všechny minulé mise X-37B tento manévr prováděly v době, kdy se blížilo přistání.

Minulé mise vždy před přistáním obsahovaly první manévr, který stáhl stroj do výšky okolo 320 km a následně přišel druhý manévr, který snížil oběžnou dráhu do výšky 300 km. Nezávisle na tom se objevily zprávy o aktivitě na ranveji SLF (Shuttle Landing Facility) na Kennedyho středisku. Jedná se o místo, na kterém by miniraketoplán mohl přistát – záložní plochy najdeme na Vandenbergově a Edwardsově základně – obě v Kalifornii.

Termín přistání ale zatím neznáme, ale dá se očekávat, že X-37B se časem prozradí. Pozemní týmy totiž před přistáním musí uzavřít letové koridory v okolí. Při této příležitosti se hodí poznamenat, že Eastern Range je zamluvený neznámým zákazníkem až do 17. února – což mimochodem posunulo start Falconu 9 s Dragonem až na 18. února. Zda je toto uzavření spojeno s X-37B zatím není jisté.

Teoretická možnost přistání se naskýtá 14. února
Teoretická možnost přistání se naskýtá 14. února
Zdroj: http://spaceflight101.com/

Na SLF může miniraketoplán přistát každou noc místního času,zatímco na západním pobřeží se každý den naskýtá hned několik příležitostí. Minulé mise přistávaly za tmy, nebo v časných ranních hodinách. Dnes již OTV-4 tráví na oběžné dráze 635. den a blíží se k rekordním 674 dnům, což je délka trvání mise OTV-3. První dvě mise oproti tomu trvaly jen 224 a 468 dní.

O nákladu toho jako obvykle víme jen málo, ale hodně často se hovoří o testování pohonného systému, který společně vyvinulo americké letectvo a Aerojet Rocketdyne. Jednotka s označením XR-5A je tzv. Hallův motor – speciální druh iontového pohonu, který se zde otestuje před nasazením na armádní komunikační družice AEHF. Na palubě by měl být i experiment METIS se sto vzorky, které jsou vystaveny kosmickému prostředí.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://www.space.com/
http://www.space.com/
http://www.airspacemag.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/02/6458847_orig.jpg
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/02/4499517_orig.jpg
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/02/OTV4opp.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ivan Supuka
Ivan Supuka
7 let před

V poslednej vete máte chybičku – palbu namiesto paluby.
Inak skvelý článok, ako obvykle.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Ivan Supuka

Díky za pochvalu i za upozornění, opraveno.

Andrej Vrbenský
Andrej Vrbenský
7 let před

Neurobite nejake sukromne hlasenie chyb a preklepov? Aby to nezavadzalo v diskusii?

Radoslav Packa
Radoslav Packa
7 let před
Odpovědět  Andrej Vrbenský

Ale to je tesne pod článkom: Malá obálka a výkričník a text: Nahlásit chybu.
Stačí len kliknúť a napísať, čo máme na srdci.

inak X-37 je zaujímavý počin.
Škoda, že ESA je ticho okolo IXV/Pride.

Andrej Vrbenský
Andrej Vrbenský
7 let před
Odpovědět  Radoslav Packa

Tak nech to posádka používa.
A ano X-37 je super stroj.
Miniraketoplanov ale bolo už viacero, India nejaky skušala, ESA tiež, ZSSR mal BOR-4, ok všetko su to len testovacie zariadenia ale tym smerom sa dá pokračovat. Škoda že ESA nepodporila Kliper, je to iná kategória ale takto to je stále len polkrok vpred a dva vzad.

https://kosmonautix.cz/2017/02/12/chysta-se-pristani-tajneho-miniraketoplanu/