sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Nový evropský astronaut

Matthias Maurer

Němec Matthias Maurer se dostal mezi 10 finalistů ve ve výběrů astronautů v roce 2009 a nyní se přidal k evropskému oddílu a zahájil svůj trénink. Tím, že se na ISS dostal Francouz Thomas Pesquet, dočkali se všichni astronauti z roku 2009 letu do vesmíru. Maurerova nominace by měla ukázat zájem Evropy o lety na ISS a nabídnout nové možnosti. Německý astronaut po výběrovém řízení na nové astronauty zakotvil v ESA, kde pracoval jako podpůrný inženýr. Podstoupil intenzivní výcvik a nasbíral zkušenosti s pilotovanými lety do vesmíru. Dostal dokonce funkci Eurocom, což je obdoba amerického Capcom – jde o člověka, který komunikuje s posádkou ve vesmíru.

Matthias Maurer a Samantha Cristoforetti při parabolickém letu, kde si vyzkoušeli dvacetisekundový stav beztíže.
Matthias Maurer a Samantha Cristoforetti při parabolickém letu, kde si vyzkoušeli dvacetisekundový stav beztíže.
Zdroj: http://www.esa.int/

Matthias zažil i stav beztíže při parabolických letech, když pomáhal při výcviku evropské astronauty Samanthy Cristoforetti. Kromě toho se zúčastnil i evropského výcvikového programu CAVES, při kterém se simuluje pobyt ve vesmíru v prostředí podzemních jeskyní. Ani u toho ale neskončil a vloni v létě se podílel na misi NEEMO 21, při které evropští a američtí inženýři společně s astronauti pobývali a pracovali v podmořské základně Aquarius, kde plnili úkoly podobné těm, které se dělají ve vesmíru.

Mattias se nyní stal sedmým členem výběru z roku 2009 a dočkal se vřelého přivítání od svých kolegů. „Stát se astronautem je to nejlepší, co jsem si mohl představit. Jsem nedočkavý, až se připojím k nejlepšímu evropskému týmu pro mise kolem Země u Měsíce i dál,“ poznamenal nový astronaut. Jeho velkou výhodou je vzdělání. V oboru materiálového inženýrství dosáhl doktorátu a kromě toho má mimořádně dobré znalosti v lékařství a velmi solidní základy fyziky a chemie. Tyto obory jsou těmi hlavními, které se řeší při výzkumu na Mezinárodní vesmírné stanici.

Matthias Maurer se v rámci mise NEEMO 21 chystá na „výstup do volného moře“ z paluby podmořské stanice Aquarius.
Matthias Maurer se v rámci mise NEEMO 21 chystá na „výstup do volného moře“ z paluby podmořské stanice Aquarius.
Zdroj: http://www.esa.int/

Matthiasovi nedělají problém ani jazyky – domluví se čtyřmi jazyky a nově si k nim přidává další dva – ruštinu a čínštinu. Jeho kariéra byla velmi bohatá – pracoval jako záchranář a studoval materiálové inženýrství po celé Evropě. Osud jej zavál kromě rodného Německa do Francie, Španělska, Velké Británie s krátkými stážemi do Argentiny, nebo Jižní Koreji.

„Když jsem v roce 2008 viděl upoutávku na nábor astronautů, hned jsem věděl, že je to ideální kombinace mých ambicí – létání, provádění výzkumu a objevování zatímco člověk pracuje v mezinárodním týmu lidí různých kultur, kteří jsou na čele vědecko-technologického pokroku,“ vzpomíná Maurer a doplňuje: „Když jsem si představil, že bych mohl být zástupcem Evropy ve vesmíru, byla moje motivace ještě silnější.“

Matthias Maurer při práci v Evropském středisku astronautů.
Matthias Maurer při práci v Evropském středisku astronautů.
Zdroj: http://www.esa.int/

Při práci v Centru evropských astronautů byl Matthias hnacím prvkem v přípravách na budoucí průzkum Měsíce. Postaral se také o zvýšený přístup studentů z evropských univerzit do centra astronautů, což má pomoci navázání nových partnerství a ve výsledku má přinést ještě větší otevřenost veřejnosti. „Lety do vesmíru jsou fascinující a inspirativní. Je to téma, které oslovuje všechny generace a funguje jako katalyzátor inovací a vědeckých objevů. Moc se těším na sdílení mého nadšení, znalostí a zkušeností s tolika Evropany, s kolika to jen půjde,“ popisuje nový astronaut.

Samotná ESA v Matthiasovi cítí velký potenciál. Vyzývá veřejnost, aby sledovala její online kanály, na kterých mají být zveřejňovány aktuality z jeho tréninku. Matthias by měl letos dokončit svůj základní výcvik a pak začne sbírat specifické znalosti pro svou budoucí misi – jde třeba o učení nejrůznějších systémů na ISS. Čeká na něj výcvik po celém světě – v USA, v Rusko, Japonsku i Kanadě. I přesto ale pořád bude mít své domácí pracoviště v Kolíně nad Rýnem, kde sídlí Centrum evropských astronautů.

Matthiasův Facebook: https://www.facebook.com/ESAMatthiasMaurer/
Matthiasův Twitter: https://twitter.com/explornaut?lang=cs
Matthiasův blog: http://matthiasmaurer.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
https://twitter.com/
http://matthiasmaurer.esa.int/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/matthias_maurer3/16612138-2-eng-GB/Matthias_Maurer.jpg
http://www.esa.int/…/Matthias_Maurer_and_Samantha_Cristoforetti_during_parabolic_flight.jpg
http://www.esa.int/…/2016/08/matthias_maurer/16090936-2-eng-GB/Matthias_Maurer.jpg
http://www.esa.int/…/16610977-2-eng-GB/Matthias_Maurer_at_EAC.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vojta
Vojta
7 let před

Děkuji za představení.
A hodně štěstí, Matthiasi!

https://kosmonautix.cz/2017/02/04/novy-evropsky-astronaut/