Rok 2016 z pohledu lodi Orion

Letošní rok se pomalu chýlí ke konci a proto si můžeme připomenut, co všechno nám přinesl. Velký pokrok zaznamenala výroba lodi Orion – jak NASA trefně poznamenala, v průběhu letošního roku se kov změnil v mistrovské dílo. V dnešním článku Vám přinášíme video (překvapí ještě někoho, že je ve FullHD?), které ukazuje všechny důležité milníky, kterými Orion letos prošel. Asi mi dáte za pravdu, když řeknu, že NASA umí dělat videa, která dokáží zaujmout. I na tomto díle si dali kameramani, střihači a animátoři záležet a výsledkem je „hutný vývar“, který ukazuje, co všechno Orion v letošním roce absolvoval. Do jeho premiérového letu už chybí méně než dva roky, takže na pracovníky čeká ještě mnoho práce.

Právě tento stroj odstartuje na konci roku 2018 v rámci mise EM-1 na prvním exempláři rakety SLS vstříc k Měsíci, aby ověřil spolehlivost palubních systémů a otevřel dveře pilotované výpravě, která se zatím plánuje na rok 2021 – viz náš článek. V příštím roce se můžeme těšit třeba na první zapnutí počítačů v lodi Orion, Evropa pošle do USA svůj servisní modul a vše bude samozřejmě provázet předlouhá šňůra zkoušek a příprav. V roce 2017 se navíc začne vyrábět první Orion pro posádku. Máme se tedy na co těšit a o všech těchto momentech Vás budeme rádi informovat v dalších článcích na našem webu.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ksc-20161116-ph-jbs01_0127.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Rok 2016 z pohledu lodi Orion”

  1. Adam napsal:

    Viz video JH – tohle bylo takové v podstatě poklidné odpoledne, zajímavé to bude v případě čtyř, pěti nebo více metrových vln…

  2. Vojtěch napsal:

    já si myslím, že Orion je krásný a bude nesmírně užitečný, ale SLS je zbytečné, protože stejné muziky lze dosáhnout podstatně laciněji a spolehlivěji kombinací F9-H, Vulcanu a výhledově Glenna. Jak to tak sleduji, tak politika mi dává zapravdu 😀

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ono je to celé složitější. Dvě rakety s nosností 50 tun nedokáží nahradit jednu s nosností 100 tun. Pro spojování objektů na oběžné dráze je potřeba dodatečný hardware, který něco váží a jehož vývoj také není levný. Některé mise se navíc tímto skládačkovým způsobem realizovat ani nedají.

      • Vlastimil Pospíchal napsal:

        Výsadkový modul a cestovní habitat stejně ty spojovací uzly potřebují. Mohly by se vynášet zvlášť s jednodušími bezpečnostními prvky.

  3. Vlastimil Pospíchal napsal:

    Proč ten návratový modul nemá oka pro zachycení, ale musí se před vyzvednutím z oceánu zabalit do sítě?

  4. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Já jen doplním, že záběry ze svařování Orionu jsou z roku 2015 (v první polovině ledna 2016 byl dokončen poslední svar), některé záběry servisního modulu (například záběry s nádržemi) neukazují letový, ale testovací exemplář.
    V prvních lednových dnech bychom měli vydat další souhrnný čtvrtletní článek popisující aktuální stav vyrobených dílů rakety SLS i Orionu pro misi EM-1, ve kterém se čtenáři dozví spoustu informací dosud nezveřejněných ani na našem fóru.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.