sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Zlaté české ručičky: Z Klatov na nejsilnější evropskou raketu

V rámci našeho nepravidelného seriálu se snažíme našim čtenářům přinášet informace o tom, jak se daří českým firmám v tak špičkovém technickém oboru, jakým kosmonautika je. Češi jsou velmi šikovní a máme být na co hrdí. To dokládá i společnost Aerotech Czech, která v Klatovech vyrábí hned dva díly, které nachází uplatnění na nejsilnější evropské raketě – Ariane 5. Jako náhledový obrázek článku jsme použili infografiku, která ukazuje, kde můžeme oba díly najít. Na první pohled je jasně vidět, že jak aerodynamický kryt (vyznačen horní červenou elipsou), tak i teplotní ochranu trysky (viz dolní červená elipsa) najdeme na postranních urychlovacích blocích na tuhá paliva.

Aerodynamický kryt používaný na postranních urychlovacích blocích raket Ariane 5 má český původ
Aerodynamický kryt používaný na postranních urychlovacích blocích raket Ariane 5 má český původ
Zdroj: mdcr.cz

Tyto štíhlé bílé válce pomáhají raketě v prvních desítkách sekund letu a starají se o většinu tahu celé sestavy. Bez nich by se raketa od startovní rampy neměla šanci odlepit. Ale pojďme zpět k české účasti. Oba české díly vznikají v klatovské továrně, kde na nich pracovníci provádí kompletní ruční montáž, nýtování, speciální testy a také nezbytnou vizuální kontrolu.

Prvním českým dílem je tzv. aerodynamický kryt, který má více úkolů. V první řadě spojuje dvě návazné části pláště urychlovacích bloků a zároveň tyto motory na tuhá paliva kotví k tělu samotné rakety. Na tento úchytný mechanismus působí při startu mimořádné síly, je proto jasné, že kvalita výroby tohoto nosníku (na obrázku světle zelený díl) musí být opravdu vysoká. Samotný prstenec pak ukrývá tepelné kryty elektroniky – jde především o nejrůznější senzory a související kabeláž.

Druhým českým dílem je tepelná ochrana trysky. Jejím úkolem je při letu skrz atmosféru chránit řídící části trysky motoru na tuhá paliva. Tryska se totiž může při letu díky těmto ovládacím prvkům mírně naklánět do stran, což pomáhá manévrování. I v tomto ochranném prstenci se ukrývají kryty elektroniky a řídících jednotek. Společnost Aerotech Czech dodává od roku 2013 5 – 7 setů těchto dílů firmě Arianespace, která se stará o provoz raket Ariane.

Tepelná ochrana trysky používaná na postranních urychlovacích blocích raket Ariane 5 má český původ
Tepelná ochrana trysky používaná na postranních urychlovacích blocích raket Ariane 5 má český původ
Zdroj: mdcr.cz

Zdroje informací:
http://www.mdcr.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.mdcr.cz/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Wrunx
Wrunx
7 let před

Zajímavá informace 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Wrunx

Rádo se stalo. 😉

Lukáš Skrbek
Lukáš Skrbek
7 let před

A já si tentokrát rýpnu… 🙂 málo informací… Z čeho jsou tyto díly, jaká technologie je použita? Píšete o nýtování, takže plech?

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Lukáš Skrbek

Nýtování je osvědčenou technologií. Rakety jsou montovány převážně z plechu a různých profilových nosníků. Tedy nic neobvyklého.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukáš Skrbek

Čerpal jsem ze zprávy od ministerstva dopravy. Co se detailů týče, tak já osobně docela chápu, že firma nechce jít na veřejnost s nějakými bližšími detaily. 🙂

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před

Termín „obranný prstenec“ je zvláštní. Ne, že by to nedávalo smysl, ale zní mi to militantně. 🙂

Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

On bude jako jinde v článku ochranný 🙂

Racek
Racek
7 let před

Taková informace vždy potěší. Doufám že toho bude čím dál tím víc.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Racek

Také doufám. 🙂

Štěpán
Štěpán
7 let před

Na Ariane 6 se budeme podílet více než dvěma prstenci, že?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Uvidíme, to je zatím daleko.

https://kosmonautix.cz/2016/12/02/zlate-ceske-rucicky-z-klatov-na-nejsilnejsi-evropskou-raketu/