sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Start čínské stanice Tiangong-2

Dnes by měl proběhnout dlouho očekávaný start čínské vesmírné stanice Tiangong-2. Čína většinou své starty nevysílá v přímém přenosu, dnešní mise je ale výjimkou. Televize CCTV-News potvrdila na tiskové konferenci, že bude naživo vysílat jak předstartovní přípravy, tak start samotný. K němu by mělo dojít zhruba v 16:04 našeho času, pokud půjde vše podle plánu. Tiangong-2 je jednomodulová stanice, velmi podobná svému předchůdci Tiangong-1. Hmotnost celé stanice bude pouze okolo 8,5 tuny (pro porovnání, ISS má hmotnost zhruba 420 tun) a vynese jí, stejně jako stanici Tiangong-1 a pilotované lodi Shenzhou, raketa Dlouhý Pochod 2F, která spaluje hypergolická paliva ve všech stupních. Ta bude startovat z kosmodromu Jiuquan Satellite Launch Center, stejně jako předchozí stanice i pilotované lety.

Stanici Tiangong-2 by měly navštívit celkem dvě pilotované lodi, Shenzhou-11 a Shenzou-12. Oproti misím Shenzhou-9 a Shenzhou-10, které navštívily Tiangong-1 s trojčlennou posádkou, budou mít mise na Tiangong-2 pouze dvoučlennou posádku. To by mělo umožnit až 30-denní pobyt, tedy třikrát delší než minulé mise. Dalším velkým úkolem stanice Tiangong-2 bude vyzkoušet automatické spojení s novou zásobovací lodí Tianzhou, která je sama konstrukcí odvozena od stanicí Tiangong. Přenos předstartovních příprav a startu samotného můžete sledovat živě na youtube kanálu CCTV-News:

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
http://www.spaceflightinsider.com/…/tiangong-2-cntv-june-2016.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ptpc
ptpc
8 let před

Už to beží! A v angličtine!

tonda
tonda
8 let před

Super,těším se,dík za odkaz na přenos!!Zajímalo by mě,jak budou překládat náklad z nákladní lodi do stanice,když má jen jeden stykovací uzel a při spojení nebudou na ní taikonauti?Nebo to bude víceméně zkouška jen stykovky a přečerpání paliva a plynů automaticky a žádné kusové náklady nebudou?Máte nějaké zprávy v tomto směru?

ptpc
ptpc
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Mám otázku – ako viete že druhá posádka priletí až po zásobovacej lodi?

Čo sa týka nákladu myslím si že zásobovacia loď bude plne naložená(aj s kusovým nákladom). Ak by to tak nebolo nevidím dôvod prečo by zásobovaciu loď mala vynášať nosná raketa CZ-7. V pohode by to zvládla aj raketa CZ-2F.

P.S.: Ešte sa chcem poďakovať za promptné zaradenie živého prenosu na blog.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  ptpc

Mám taky otázku (na ptpc).
Proč myslíte, že by to mělo být jinak, než je uvedeno ve zdrojovém článku?

ptpc
ptpc
8 let před
Odpovědět  ptpc

Čo myslíte tým inak(na Jiří Hošek)?

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  ptpc

„Čo myslíte tým inak(na Jiří Hošek)?“

V článku na NSF je napsáno, že v říjnu 2016 poletí SZ-11 na rekordně dlouhý, minimálně 30-denní let.
V dubnu 2017 poletí nákladní TZ-1 s palivem a vodou pro TG-1. Tyto zásoby budou automaticky přečerpány, čímž bude stanice připravena přijmout další posádku. Ani zmínka o kusovém nákladu. Nosič CZ-7 má být nosičem příštích nákladních lodí řady TZ, takže mi připadá logické jeho použití pro TZ-1 i při nevyužití kapacity.
Pokud vše dopadne dobře, dá se očekávat start SZ-12 ve druhém pololetí 2017 s tříčlennou posádkou na krátký let k TG-1, jehož primárním úkolem bude kosmická vycházka z orbitálního úseku SZ-12 na vnější povrch TG-1. Při ní by mohly být z TG-1 sejmuty vzorky materiálů k návratu na Zemi, případně provedeny nějaké úkony demonstrující práce na budoucí modulární stanici. Pro krátký let postačuje kusový náklad vezený v SZ (viz třídenní let SZ-7 s tříčlennou posádkou v roce 2008 – první EVA).
Celé mi to připadá logické. Tím „jinak“ jsem myslel prohozené pořadí TG-1 a SZ-12 a kusový náklad v TZ-1.

ptpc
ptpc
8 let před
Odpovědět  ptpc

Daniel Heřt:
Ja som vychádzal z mylného(môjho) predpokladu že nosnosť CZ-2F má väčšiu nosnosť ako 8,6 tony na LEO. Tým pádom je možné že hmotnosť TZ-1 aj bez kusového nákladu bude vyššia ako uvedená nosnosť rakety CZ-2F a bude sa musieť použiť nosná raketa CZ-7.

Jiří Hošek:
Máte pravdu. Aj keby nebola využitá kapacita nákladnej lode TZ-1 naplno je logické že na jej vynesenie sa použije nosná raketa CZ-7. Použiť(aj keď iba teoreticky) na jeden štart nosnú raketu CZ-2F pre nákladnú loď TZ-1 nedáva zmysel.
Čo sa týka kusového nákladu to bola čisto moja špekulácia.
A čo sa týka tej zmeny chronológie štartov zle som sa vyjadril. Pýtal som sa na to že či kozmická loď SZ-12 priletí k orbitálnej stanici TG-2 až potom čo sa zásobovacia loď TZ-1 odpojí od TG-2 a zanikne v atmosfére. Tým pádom by bola prekládka kusového nákladu vylúčená. Bolo mi jasné že nákladná loď TZ-1 bude štartovať pred kozmickou loďou SZ-12. Za mätúcu otázku sa ospravedlňujem.

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Čínský hlasatelky jsou docela kočky.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Tak politika se tu řešit nesmí a tohle jo? Možná proto, že v tomhle případě bude vzácná shoda názorů. 🙂

Dan
Dan
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Jo, nevím, na co se mám soustředit víc 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Super. Dostal jsem se k PC doslova v posledních vteřinách před startem. Už odpočítávali.

Siera
Siera
8 let před

8 minut pozde 🙁 Grrr

tonda
tonda
8 let před

Ještě by byla možnost po připojení nákladní lodi a přečerpání tekutin v aut.režimu odpojit servisní část nákl.lodi a orbitální ůsek nechat připojen(s kusovým nákladem) a na uvolněný styk.uzel připojit loď Šen čou 12.Pokud to je takhle možné,když to jde u pilotované lodi,mohlo by to jít i u nákladní.

Kami
Kami
8 let před
Odpovědět  tonda

to je podobný systém jako ruské moduly Pirs, které jsou vlastně udělané z Progressu. Tak možná číňané udělají dva v jednom, nákladní loď i malý modul

https://kosmonautix.cz/2016/09/15/zive-start-cinske-stanice-tiangong-2/