ŽIVĚ: Dva hlídači geostacionární dráhy čekají na start

Na geostacionární dráze obíhá velké množství družic – od meteorologických až po armádní průzkumné. Jelikož se v poslední době začínají rozvíjet projekty, které umožňují přiblížení k družici na oběžné dráze, může to znamenat, že by protivník mohl takto zničit americké tajné družice. Projekt GSSAP (Geosynchronous Space Situational Awareness Program) sází na malé družice, které hlídají oběžnou dráhu a sledují, aby nedošlo k ohrožení jiných satelitů. Na start v těchto hodinách čekají dva noví zástupci této hlídkovací rodiny.

Logo mise

Logo mise
Zdroj: spaceflight101.com

Raketa Delta IV M+ (4,2) by měla odstartovat zítra, tedy v pátek v 6:47 našeho času. Dva vynášené satelity GSSAP postavila společnost Orbital ATK a každý z nich váží jen okolo 600 – 700 kg. Nosič by je měl dopravit přímo na geostacionární dráhu, přičemž k oddělení od horního stupně by mohlo dojít zhruba šest hodin po startu. Dva vynášené satelity se na oběžné dráze připojí k první dvojici, která byla vynesena v roce 2014.

Družice GSSAP jsou malé a pozemním pozorovatelům se hledají jen obtížně, jejich charakteristickým znakem je, že disponují velkými nádržemi, které jim umožňují široké manévrování nad a pod geostacionární drahou. Celý projekt začal jako tajný, ale v roce 2014 byl odtajněn. V případě dnešního startu známe úkoly nákladu, ale na druhou stranu chybí bližší informace o palubním vybavení. Přímý přenos navíc skončí ve chvíli, kdy raketa odhodí svůj aerodynamický kryt.

AKTUALIZOVÁNO: Okno s přehrávačem jsme nahradili kompletním záznamem přímého přenosu v podání United Launch Alliance.

 

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/afspc-6/wp-content/uploads/2016/08/afspc6-artwork.jpg
http://spaceflight101.com/afspc-6/wp-content/uploads/2016/08/afspc6-emblem.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

22 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Dva hlídači geostacionární dráhy čekají na start”

  1. ptpc Redakce napsal:

    Ďakujem za záznam štartu.

  2. marian Redakce napsal:

    Nemali by sme byt až tak naivný, že sa jedná len o bezpečnostný monitoring chrániaci americké vojenské družice pred napadnutím. Podľa mňa je oveľa pravdepodobnejšie, že sa budú používať na aktívnu špionáž s cieľom blízkeho „okuknutia“ cudzích armádnych družíc – hlavne čínskych a ruských. Nebolo by to poprvýkrát – družice GSSAP sú len pokračovaním programu Prowler.

  3. maro napsal:

    Mno, ono to zní jakoby byla geostacionární dráha nějak přecpaná. Jenže její délka je opravdu obrovská, 245 tisíc kilometrů, takže asi těžko budou tito „hlídači“ pendlovat od satelitu k satelitu. Spíš budou každý viset blízko nějakého toho tajného armádního satelitního obra a hlídat jeho dlouhý život.

  4. ptpc Redakce napsal:

    Aké veľké je štartovacie okno?

  5. Spytihněv napsal:

    Máme alespoň představu, jestli se jedná jen o pasivní pozorovatele nebo disponují nějakou aktivní, nejlépe obrannou technikou? Jasně, zbraně jakéhokoliv druhu do vesmíru nepatří, ale na druhou stranu vzhledem k jejich poslání bych neočekával jen pozorování, jestli se neblíží diverzant.

    • Martin napsal:

      Já bych tipoval jako obranu úhybné manévry.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jedná se o tajný systém, takže všechny detaily neznáme, ale nějaké aktivní likvidaci bych se divil. Tyto družice mají spíše sloužit jako pomocníci pozemních sledovacích stanic.

      • Spytihněv napsal:

        Ochrana spočívající pouze v informování o blížící se hrozbě. No ale co pak s tím? Úhybný manévr? Protivník s takovými ambicemi určitě bude mít také odpovídající schopnosti.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím, že jde spíše o monitoring. Pokud by družice zaznamenaly nějakého narušitele, daly by o tom vědět pozemním týmům a ty už by zahájily „jednání“ s konkrétní agenturou, která by se provinila, ale nečekal bych nějakou odvetu od hlídacího satelitu.

      • Spytihněv napsal:

        Rozumím. Vyřešíme to domluvou 🙂 Asi jediná možnost bez přímé konfrontace. No doufejme, že GSSAP moc práce s nějakými úmyslnými ataky mít nebudou, to bychom se pomalu dostávali do dalšího levelu.

      • Vojta napsal:

        Ono nejde ani tak o domluvu, ale o to jasně říct dotyčné straně, že o její akci vědí (ideálně v předstihu). Jinak prostě přestane fungovat velký satelit, což se stává a i kdyby byly důkazy o násilném zničení, bude agresor zapírat nebo vymýšlet něco o družicích na dovolené.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Myslim, ze jde jen o monitoring. Kongres kdysi zakazal i zkousky uspesneho zbranoveho systemu ASAT s poukazem na poruseni dohod o zakazu militarizace vesmiru. A to bylo v dobe, kdy se vedelo o zkouskach sovetskych bojovych lodi. Navic to byla doba Reaganovy SDI.

      • Racek napsal:

        Akce vždy vyvolá protiakci. A ta zas vyvolá další akci či protireakci atd. a to bez konce. Prostě od jisté doby někdo dává přednost konfrontaci před jednáním. Nemyslím si, že to povede k něčemu dobrému. Jednání je vždy lepší, při něm nejde o život. No, chuť k tomu dnes jaksi chybí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.