sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Dva hlídači geostacionární dráhy čekají na start

Na geostacionární dráze obíhá velké množství družic – od meteorologických až po armádní průzkumné. Jelikož se v poslední době začínají rozvíjet projekty, které umožňují přiblížení k družici na oběžné dráze, může to znamenat, že by protivník mohl takto zničit americké tajné družice. Projekt GSSAP (Geosynchronous Space Situational Awareness Program) sází na malé družice, které hlídají oběžnou dráhu a sledují, aby nedošlo k ohrožení jiných satelitů. Na start v těchto hodinách čekají dva noví zástupci této hlídkovací rodiny.

Logo mise
Logo mise
Zdroj: spaceflight101.com

Raketa Delta IV M+ (4,2) by měla odstartovat zítra, tedy v pátek v 6:47 našeho času. Dva vynášené satelity GSSAP postavila společnost Orbital ATK a každý z nich váží jen okolo 600 – 700 kg. Nosič by je měl dopravit přímo na geostacionární dráhu, přičemž k oddělení od horního stupně by mohlo dojít zhruba šest hodin po startu. Dva vynášené satelity se na oběžné dráze připojí k první dvojici, která byla vynesena v roce 2014.

Družice GSSAP jsou malé a pozemním pozorovatelům se hledají jen obtížně, jejich charakteristickým znakem je, že disponují velkými nádržemi, které jim umožňují široké manévrování nad a pod geostacionární drahou. Celý projekt začal jako tajný, ale v roce 2014 byl odtajněn. V případě dnešního startu známe úkoly nákladu, ale na druhou stranu chybí bližší informace o palubním vybavení. Přímý přenos navíc skončí ve chvíli, kdy raketa odhodí svůj aerodynamický kryt.

AKTUALIZOVÁNO: Okno s přehrávačem jsme nahradili kompletním záznamem přímého přenosu v podání United Launch Alliance.

 

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/afspc-6/wp-content/uploads/2016/08/afspc6-artwork.jpg
http://spaceflight101.com/afspc-6/wp-content/uploads/2016/08/afspc6-emblem.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Máme alespoň představu, jestli se jedná jen o pasivní pozorovatele nebo disponují nějakou aktivní, nejlépe obrannou technikou? Jasně, zbraně jakéhokoliv druhu do vesmíru nepatří, ale na druhou stranu vzhledem k jejich poslání bych neočekával jen pozorování, jestli se neblíží diverzant.

Martin
Martin
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Já bych tipoval jako obranu úhybné manévry.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Jedná se o tajný systém, takže všechny detaily neznáme, ale nějaké aktivní likvidaci bych se divil. Tyto družice mají spíše sloužit jako pomocníci pozemních sledovacích stanic.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ochrana spočívající pouze v informování o blížící se hrozbě. No ale co pak s tím? Úhybný manévr? Protivník s takovými ambicemi určitě bude mít také odpovídající schopnosti.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Myslím, že jde spíše o monitoring. Pokud by družice zaznamenaly nějakého narušitele, daly by o tom vědět pozemním týmům a ty už by zahájily „jednání“ s konkrétní agenturou, která by se provinila, ale nečekal bych nějakou odvetu od hlídacího satelitu.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Rozumím. Vyřešíme to domluvou 🙂 Asi jediná možnost bez přímé konfrontace. No doufejme, že GSSAP moc práce s nějakými úmyslnými ataky mít nebudou, to bychom se pomalu dostávali do dalšího levelu.

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Ono nejde ani tak o domluvu, ale o to jasně říct dotyčné straně, že o její akci vědí (ideálně v předstihu). Jinak prostě přestane fungovat velký satelit, což se stává a i kdyby byly důkazy o násilném zničení, bude agresor zapírat nebo vymýšlet něco o družicích na dovolené.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Myslim, ze jde jen o monitoring. Kongres kdysi zakazal i zkousky uspesneho zbranoveho systemu ASAT s poukazem na poruseni dohod o zakazu militarizace vesmiru. A to bylo v dobe, kdy se vedelo o zkouskach sovetskych bojovych lodi. Navic to byla doba Reaganovy SDI.

Racek
Racek
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Akce vždy vyvolá protiakci. A ta zas vyvolá další akci či protireakci atd. a to bez konce. Prostě od jisté doby někdo dává přednost konfrontaci před jednáním. Nemyslím si, že to povede k něčemu dobrému. Jednání je vždy lepší, při něm nejde o život. No, chuť k tomu dnes jaksi chybí.

ptpc
ptpc
8 let před

Aké veľké je štartovacie okno?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ptpc

Startovní okno trvá 65 minut.

ptpc
ptpc
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky moc za odpoveď.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ptpc

Rádo se stalo.

maro
maro
8 let před

Mno, ono to zní jakoby byla geostacionární dráha nějak přecpaná. Jenže její délka je opravdu obrovská, 245 tisíc kilometrů, takže asi těžko budou tito „hlídači“ pendlovat od satelitu k satelitu. Spíš budou každý viset blízko nějakého toho tajného armádního satelitního obra a hlídat jeho dlouhý život.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  maro

Ne tak docela. Tyto družice mají velké nádrže aby mohly výrazně manévrovat nad a pod GEO. Už u minulé dvojice byl sledován výrazný pohyb.

Michal Václavík
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Zásoba ∆v se odhaduje dokonce nad 1 km/s.

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Hmm, tak to pak vidím na situaci, kdy i Rusové a Číňani si pořídí něco podobného a geostacionární dráha a její blízké okolí se stane místem tichých válečných či provokačních honiček, podobně jako to probíhá pod oceánskou hladinou při tichých honech ponorek mezi sebou.

marian
marian
8 let před

Nemali by sme byt až tak naivný, že sa jedná len o bezpečnostný monitoring chrániaci americké vojenské družice pred napadnutím. Podľa mňa je oveľa pravdepodobnejšie, že sa budú používať na aktívnu špionáž s cieľom blízkeho „okuknutia“ cudzích armádnych družíc – hlavne čínskych a ruských. Nebolo by to poprvýkrát – družice GSSAP sú len pokračovaním programu Prowler.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
8 let před
Odpovědět  marian

Tak to asi bude. A v tom případě jsem zase o něco klidnější. 🙂

maro
maro
8 let před
Odpovědět  marian

Tak samozřejmě takto to bude probíhat. Ovšem i ze strany těch zmíněných dvou dalších kosmických velmocí. Prostě geostacionární dráha je velice strategické místo a pokud tedy vzniknou nějaké, třeba i skoro bojové strkanice ve vesmíru, bude to nejdřív právě někde okolo GEO.

ptpc
ptpc
8 let před

Ďakujem za záznam štartu.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ptpc

Rádo se stalo.

https://kosmonautix.cz/2016/08/18/zive-dva-hlidaci-geostacionarni-drahy-cekaji-na-start/