sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Sci-fi prázdniny v Plzni

Dnes vychází poněkud odlišný článek, než jste na Kosmonautixu zvyklí. Chtěli bychom vás pozvat na jeden speciální program, který je svým způsobem v České republice ojedinělý a může vám oživit prázdniny. Dojde na kosmonautiku, zajímavé hosty třeba z programu Galileo, nebo a to hlavně na knihy nejznámějších sci-fi autorů. (A také obnovená premiéra jednoho kultovního českého sci-fi filmu)

Arthur Charles Clarke, Isaac Asimov, Frank Herbert, nebo také Ikarie XB-1 a Ludvík Souček. To je neúplný výčet autorů a filmů, které budete moct každou sobotu po celé prázdniny znovu objevit, nebo nově poznat. Seriál plzeňského 3D Planetária se zaměří zejména na technologické rozbory děl, kdy se v každém díle podíváme na techniku, která je popsaná v knize a porovnáme jí s tím, co používáme dnes, nebo jak si to dnes představujeme.

Ze Země na Měsíc
Ze Země na Měsíc
Zdroj: http://66.media.tumblr.com/

Třeba Jules Verne a jeho dílo Ze Země na Měsíc konfrontujeme s programem Apollo. Isaac Asimov nás vezme nejen k současným robotům, ale také na mezihvězdné cestování, protože se tento díl bude zabývat knižní sérií o Nadaci. Celkový seznam všech přednášek naleznete na konci článku.

Specialitou tohoto seriálu bude ovšem obnovená premiéra zřejmě jediného československého sci-fi v pravém slova smyslu. Film Ikarie XB-1 byla letos remastrována a digitalizována pro projekci na festivalu v Canes a v létě má obnovenou premiéru i v České republice. Tento film si svou premiéru odbude i v Plzeňském 3D Planetáriu v sále 3D Cinema.

Právě filmový doprovod bude součástí každé přednášky. U Julese Verna si například pustíme filmovou adaptaci z roku 1902. Dále budou součástí přednášek i významní hosté, například lidé pracující v pražském sídle evropského navigačního systému Galileo a mnozí další. Aktuální informace naleznete vždy na tomto facebookovém profilu.

Seznam přednášek:

2. července: Jules Verne – Ze Země na Měsíc

9. července: Isaac Asimov – Nadace

16. července: Nikolaj Nosov – Neználek na Měsíci

23. července: Ikarie XB-1

(26. července obnovená premiéra Ikarie XB-1)

30. července: A. C. Clarke – 2001: Vesmírná odysea

6. srpna: Ludvík Souček – Tušení

13. srpna: Frank Herbert: Duna

20. srpna: Jak se domluvit s E. T.?

27. srpna: Star Wars

Vstupné na každou přednášku je 60 korun s tím, že dostanete navíc 30 minut před začátkem přednášky na prohlídku celé expozice Vesmír v 3D Planetáriu. Přednášky pořádám já a proto i Kosmonautix bude partnerem těchto sci-fi prázdnin. Budu moc rád, když někdo z vás dorazí a uvidím se s ním. Snad vás tato pozvánka neobtěžovala a napříště opět s kosmonautikou.

Isaac Asimov
Isaac Asimov
Zdroj: http://www.famousauthors.org/

Zdroje obrázků:
http://25fps.cz/wp-content/themes/goodnews/framework/scripts/timthumb.php?src=http://25fps.cz/wp-content/uploads/2016/05/ikariexb1.jpg&h=340&w=615&zc=1
http://66.media.tumblr.com/tumblr_l9uqevwNJf1qac76ro1_1280.jpg
http://www.famousauthors.org/famous-authors/isaac-asimov.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Amper
Amper
8 let před

Zkusim si vzpomenout a prijit ale nic nezarucuju, o vikendech clovek vetsinou jezdi na navstevy ratolesti u babicek.

AdamPiškot
AdamPiškot
8 let před

Kluci, ta vaše kniha začíná slušně smrdět.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  AdamPiškot

Prosím?

Ondřej Šamárek
Editor
8 let před
Odpovědět  AdamPiškot

Přivítali bychom, kdybyste tento výrok nějakým způsobem rozvedl. Neradi bychom v něm hledali významy, které jste nezamýšlel…

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
8 let před
Odpovědět  AdamPiškot

A ty máš zase IQ tykve

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před

Bez urážek, prosím 😉

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Omlouvám se, ale já mu to napsat můžu 🙂 dobrá práce, super články, jen tak dál.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před

Děkujeme za pochvalu. Vím, že jste to myslel dobře, ale i kvůli ostatním čtenářům je potřeba, abych každý takový náznak nenechal bez povšimnutí a alespoň na něj upozornil. 😉

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
8 let před

Rád bych se zeptal, všechny přednášky vypadají velice zajímavě. Bude je možno později někde zhlédnout? Plzeň je docela daleko. Děkuji

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
8 let před
Odpovědět  Lukáš Houška

To by byla velká škoda něco takového nezaznamenat. Určitě nebudu jediný kdo by rád shlédnul všechny přednášky.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

„Arthur Charles Clark“ nebrat. Je to ClarkE.

Všechny výše zmíněné autory včetně pochopitelně Neználka na Měsíci 🙂 mám důkladně načteny. A také K mrakům Magellanovým (Ikarie XB-1). Do Plzně se ale bohužel nedostanu.

https://kosmonautix.cz/2016/06/29/sci-fi-prazdniny-v-plzni/