sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Už je ruka v rukávě, tedy přístroje v těle JWST

Dění okolo vlajkové lodi astronomie příštího desetiletí, Dalekohledu Jamese Webba začínají nabírat na obrátkách. Nedávno jsme se radovali z dokončení primárního zrcadla a nyní máme za sebou další významný krok. Rodící se teleskop už není jen kusem kovu (byť precizním), ale dočkal se i vědeckých přístrojů. Ani nebudeme moc přehánět, když jednotku ISIM (Integrated Science Instrument Module) přirovnáme k srdci rodícího se teleskopu. Na náhledové fotografii vidíte ISIM v detailním pohledu. V útrobách této struktury jsou uloženy čtyři vědecké přístroje (NIRCam, NIRSpec, MIRI a FGS/NIRISS), které pomohou prozkoumat vesmír tak, jak jsme ještě nikdy nemohli.

Ale abychom nepředbíhali, nejprve se podíváme na kroky, které instalaci balíku přístrojů předcházely. Na našem webu jsme Vás naposledy informovali o odstraňování krytek primárního zrcadla, což byl nezbytný krok k následujícímu kroku, tedy k otočení celé konstrukce zrcadly k podlaze. Tento manévr zachytila hned dvě časosběrná videa.

Tohle otočení bylo nezbytné k tomu, aby se technici mohli dostat k prostoru, kam budou umístěny vědecké přístroje. Dokud se instalovaly díly primárního zrcadla, mířila tato sekce k podlaze a v takové poloze by se sada přístrojů instalovala jen komplikovaně. Když tedy byla celá konstrukce otočená zrcadly k zemi, mohl se jí ujmout jeřáb, který s citlivým nákladem domanévroval do montážního prostoru.

Nic tedy nebránilo tomu, aby technici mohli do útrob teleskopu uložit vzácný balíček – Strukturu ISIM se čtveřicí vědeckých přístrojů. Tato jednotka v minulých týdnech a měsících podstoupila důkladné testování včetně pobytu v kryokomoře, nebo akustických testů, kdy v závěrečné fázi čelila 2 minuty zvuku o hlasitosti až 150 dB.

Balíček je na cestě
Balíček je na cestě
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/
Začíná spouštění
Začíná spouštění
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net
Zásilka je na místě
Zásilka je na místě
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net

Stejně jako obvykle si dovolíme připomenout, že dění v obřím clean roomu v Greenbeltu můžete živě sledovat prostřednictvím dvou online webkamer.

Zdroje informací:
https://www.facebook.com/
http://jwst.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://c2.staticflickr.com/6/5599/15416601098_500005299e_h.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13248416_10154033506995049_3532230870063995765_o.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13268304_10154033507055049_691082836144355123_o.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13220553_10154033506985049_1180654592785855027_o.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
roman.hronza
roman.hronza
8 let před

Skvěle popsané. Děkuji 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  roman.hronza

Rádo se stalo. 🙂

Kristian74
Kristian74
8 let před

Mám pocit, že autor netuší, co znamená, když se řekne ruka v rukávě. Nebo to ví a snažíl se býti originální za každou cenu.

Tomáš Kohout
Tomáš Kohout
8 let před
Odpovědět  Kristian74

Myslím, že tuší co to znamená a řekl bych, že to je docela vhodné rčení pro tuto situaci. Nebuďte tak příkrý k autorovi, který se snaží přicházet s neotřelými názvy článků. Ten název není zavádějící ani nepravdivý, natož podbízivý.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Kristian74

Ano, vím, co to znamená, přišlo mi to ale k této situaci vhodné. Víte, ono se to možná nezdá, ale vymýšlení názvů k článkům není vůbec jednoduché. Název by neměl být moc dlouhý, musí informovat o tom, co je v článku, nesmí tedy lhát, ale přitom nesmí být nudný. Naopak, měl by čtenáře zaujmout, aby si jej přečetl a dozvěděl se informace v něm obsažené.

RiMr
RiMr
8 let před
Odpovědět  Kristian74

…nefrflej a hoď sem link na tvoje články o kosmonautice pro ostatní… určitě jich existuje spousta s takovým přístupem ke snaze ostatních..

Vojta
Vojta
8 let před

Jenom čistě ze zvědavosti.. Jak se takhle citlivý přístroj “fixuje”, aby se nic nerozbilo/nepohnulo při startu? Když se podívám, jak opatrně se s tím manipuluje a pak si představím ten start.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Vojta

O tuhost se stará hlavní kostra, ke které jsou všechny prvky připojeny. Ta potom zajišťuje, aby se nic nikam nepohnulo.

Roman
Roman
8 let před

Nevím, jestli mi to neuniklo, ale už se ví jaký bude použit nosič pro JWST?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Roman

Ano, je to známo již několik let – bude to Ariane 5. Jednak díky její nosnosti, spolehlivosti a veliksoti nákladového prostoru, ale i proto, že JWST je mezinárodní projekt, na kterém se podílí i Evropa a právě nosná raketa bude jedním z evropských příspěvků k tomuto programu.

https://kosmonautix.cz/2016/05/21/uz-je-ruka-v-rukave-tedy-pristroje-v-tele-jwst/