sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

LISA Pathfinder dorazila na své pracoviště

Šest týdnů po startu dorazila LISA Pathfinder konečně do svojí destinace, kde bude demonstrovat technologie pro hledání gravitačních vln. Ta se nachází okolo libračního centra L1 soustavy Země a Slunce, které bude sonda obíhat. Sonda byla vynesena na parkovací nízkou oběžnou dráhu Evropskou lehkou raketou Vega. O zbytek práce se postarala pohonná jednotka, spalující nesymetrický dimetylhydrazin a dimer oxidu dusičitého. Ta provedla 6 zážehů, během kterých postupně zvyšovala nejvyšší bod oběžné dráhy. Poslední zážeh poslal sondu až k libračnímu centru L1. Původně bylo v plánu provést ještě další dva zážehy pro navedení sondy na její konečnou orbitu, ale první zážeh byl natolik přesný, že už druhý nebyl potřeba.

Celá sestava byla poté uvedena do rotace kvůli stabilitě a pohonný modul se oddělil 22.1. ve 13:30. Motory pohonné jednotky totiž produkují velké množství tepla a vibrací, proto nemohou být použity během fungování sondy samotné. Navíc by mohla jednotka ovlivňovat experiment jen svojí gravitací, a proto byla odhozena. Sonda samotná využívá pro svůj pohon a orientaci 6 malých trysek na stlačený dusík. Ty byly například použity pro vyrušení zbylé rotace po oddělení a pro stabilizaci sondy. Pro nejmenší korekce je pak použit speciální systém DRS,o kterém již psal uživatel Gubarev na našem diskuzním fóru. V následujícím týdnu bude LISA Pathfinder pomalu natočena směrem k Zemi a poté její trysky upraví její oběžnou dráhu do její konečné podoby – 500 000 × 800 000 km (nejvyšší a nejnižší bod) okolo L1. Koncem února pak nastane hlavní část celé mise, kdy budou uvolněny dvě krychličky, jejichž téměř ideální volný pád bude tělo sondy následovat. Více si můžete přečíst například zde.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Module_separation_node_full_image_2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jakub
Jakub
8 let před

Doufám že ta pohonná jednotka skonči ve slunci protože zase tam bude smetí.

Kenny007
Kenny007
8 let před
Odpovědět  Jakub

Jakube, ono se tomu sice říká librační bod,nebo librační centrum, ale ve skutečnosti je to veliká oblast. A sond je tam opravdu málo a i kdyby tam bylo tolik šrotu jako na LEO tak tam bude v podstatě prázdno..
Wiki ti napoví.. https://cs.wikipedia.org/wiki/Libra%C4%8Dn%C3%AD_centrum

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Kenny007

V L1 je momentálně pět sond. V L2 dokonce jen jedna. Navíc jsou po ukončení činnosti z libračních bodů vyváděny (WMAP, Herschel, Planck). Takže místa dost a dost 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Jakub

Ta otázka, jestli skončí ve Slunci (neskončí), mě přivedla na myšlenku. Skončil nějaký umělý objekt ve Slunci? Myslím, že ne. Ty, co se pohybují na heliocentrické dráze a už nejsou sledovány, mají většinou dostatečně stabilní dráhy a ke Slunci se příliš nepřibližují. Jinak pokud jde o obavy z dalšího zbytečného objektu ve vesmíru, tak smetiště je jen na oběžné dráze Země. V libračních bodech, ani na heliocentrické dráze nic reálně nehrozí.

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Zbavit se oběžné rychlosti je jen první část problému. Trefit Slunce je problematické i z toho důvodu, že je moc horké. Jakýkoliv nám známý materiál by se v blízkosti povrchu velmi rychle vypařil. Dokonce ani jednotlivé částice toho vypařeného tělesa by nedostaly do Slunce, protože by je odvál tlak záření a částice slunečního větru (z hlediska odpadu by jej šlo považovat za uklizený). Těleso, které by se bylo schopno ponořit pod viditelný povrch Slunce a stát se jeho součástí, by muselo být hodně velké, hrubým odhadem stovky metrů a z kompaktního materiálu.
Zábavnější formou je to rozebráno tady:
http://what-if.xkcd.com/89/

Kenny007
Kenny007
8 let před

Tedy na výsledky těchto experimentů jsem opravdu zvědavý. Studuji na stará kolena technický obor, který se zdroji záření pracuje. Ale stejně jako si můj nedokonalý mozek nedokáže přestavit že se foton může chovat jako částice a zároveň jako vlnění (princip samozřejmě chápu, ale neurony odmítají uvěřit), tak si nějak nedokážu představit existenci gravitačních vln. To by byl průlomový objev.

zvejkal
zvejkal
8 let před

Ak mi niekto moze odpovedat: ta sonda do oblasti L1 prileti a potom tam nejako zabrzdi? Alebo ako to vlastne je? Nerozumiem tomu.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  zvejkal

Sonda disponuje vlastními systémy pro korekci oběžné dráhy.

slappy
8 let před
Odpovědět  zvejkal

Sonda obíhá Slunce a občas upraví kurz, aby se udržovala v oblasti L1 mezi Sluncem a Zemí.
Pokud zvolíme L1 jako referenční bod, vypadá to, jakoby družice obíhala (respektive manévrovala) kolem něj.

zvejkal
zvejkal
8 let před
Odpovědět  slappy

Dakujem.
Skusim si najst, ako vyzera trajektoria jej manevrov, kym sa tam dostane.

zvejkal
zvejkal
8 let před
Odpovědět  zvejkal

Aha, cize to ooobrovske kolecko na konci je vlastne jej obeznica okolo L1 ?

Dakujem za video.

holom
holom
8 let před

Díky za video, konečně vím jak tam doletěla.

https://kosmonautix.cz/2016/01/23/lisa-pathfinder-dorazila-na-sve-pracoviste/