sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Rusko úspěšně vypustilo armádní telekomunikační satelit

Ke startu z rampy 81/24 na kosmodromu Bajkonur došlo v neděli 13. prosince v 1:19 našeho času. Na palubě rakety Proton byla armádní družice Garpun-2, označovaná též jako Kosmos 2513, která mířila na geostacionární dráhu. Úkolem tohoto satelitu je zajišťovat přenos dat mezi pozemními středisky a průzkumnými družicemi na nižších oběžných drahách. Svým způsobem tak plní podobný účel, jako ruské civilní programy Luč a americký TDRSS. Start musel být odložen o tři dny kvůli dodatečné kontrole separačního systému, který před pár dny zradil vojenskou družici Kanopus-ST.

Ruská armáda v průběhu dnešního dne uvedla, že satelit provedl úspěšnou separaci od horního stupně a začal komunikovat s pozemními středisky. Horní stupeň Briz-M po oddělení vykonal několik manévrů, které jej poslaly na hřbitovní oběžnou dráhu.

Trajektorie vynášené družice Garpun 2 před dosažením finální oběžné dráhy
Trajektorie vynášené družice Garpun 2 před dosažením finální oběžné dráhy
Zdroj: spaceflight101.com/

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/proton-m-garpun-2/wp-content/uploads/2015/12/IMG_66302.jpg
http://spaceflight101.com/proton-m-garpun-2/wp-content/uploads/2015/12/8531962_orig.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Dalibor
Dalibor
8 let před

„hřbitovní oběžnou dráhu…“ tak to mě pobavilo 🙂 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Dalibor

I když se to třeba nezdá, tak graveyard orbit je skutečný terminus technicus. Označuje se tak oběžná dráha za geostacionární dráhou, kam se uklízí horní stupně raket a vysloužilé družice z geostacionární dráhy – zážeh pro shoření v atmosféře by byl příliš náročný a proto se technika uklízí opačným směrem, kde nikomu neuškodí.

Jiří
Jiří
8 let před

Rád bych se zaptal na trochu offtopic – je pravda, že kdyby nosné rakety nebyly před startem drženy rampou tak by se zbortily vlastní vahou? Samozřejmě za předpokladu, že stojí pevně na zemi..

Honza
Honza
8 let před
Odpovědět  Jiří

To si nemyslim. V takovem pripade by se totiz musely okamzite zbortit v okamziku startu, kdy na jejich strukturu nepusobi pouze gravitacni sila, ale i sila tahu motoru. Problem asi spis bude konstrukcne vyresit tyto operne body, aby byly co nejlehci a raketu zbytecne nezatezovaly. Predpokladam, ze prave proto jsou napriklad Sojuzy drzeny „klestemi“ cca uprostred vysky (samozrejme se mohu plest).

Shark660
Shark660
8 let před
Odpovědět  Honza

No pokud se nepletu, tak ty „kleště“ kterým se myslím říká tulipán, jsou tam hlavě proto, že v počátcích nebyla jistota dokonalého startu všech motorů. Konstrukce raketu z počátku přidrží, dokud nenaběhnou motory na plný výkon… Třeba se pletu, ale myslím že jsem to takhle někde četl…

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Shark660

Ano, s tím náběhem motorů máte pravdu.

Karl
Karl
8 let před
Odpovědět  Jiří

Jestli se nepletu tak se toto týká spíš některých verzí raket Atlas v projektu Mercury. Ty měly z důvodu úspory hmotnosti tak slabé stěny, že by se zhroutily vlastní vahou pokud nebyly nádrže natlakované. Taky se to několikrát stalo.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jiří

To tak úplně není pravda – vlastní vahou se mohly zhroutit jen tzv. balonové nádrže používané u starých raket Atlas – k jejich zhroucení by ale nedošlo při absenci rampy, ale pokud by se z vertikálně stojící rakety odčerpalo palivo – stěny nádrží nebyly samonosné.
Rampa má za úkol především kotvit raketu, aby se do ní neopřel vítr a nezkácel ji (v extrémním případě), ale také skrz rampu vedou do rakety různé kabely, nebo potrubí, která jsou před startem odpojena.

kopapaka
kopapaka
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Falcon 9 má autostrukci řešenou prostým vypuštěním tlaku, takže tam to bude podobné. Sice je asi pevnější, než původní Atlasy, ale kdo ví…

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak odčerpání paliva by ani nevadilo tolik jako třeba ztráta tlaku. Ovšem balonové nádrže stále používá Centaur.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Jiří

Pokial viem, v sucasnosti, okrem Sojuzov, kazda raketa stoji na podstavci. Obsluzne plosiny a stoziare nesluzia ako opora pre rakety (ale mozem sa mylit). Sojuz to ma kombinovane – visi na ‚tulipane‘ a stoji zaroven na podstavci.

https://kosmonautix.cz/2015/12/14/rusko-uspesne-vypustilo-armadni-telekomunikacni-satelit/