Starliner bude mít motory od Aerojet Rocketdyne

Firmě Aerojet Rocketdyne v těchto dnech osud opravdu přeje – poté, co společnost získala velký kontrakt na výrobu motorů pro raketu SLS, potkala ji další dobrá zpráva. Kontrakt za 200 milionů dolarů zajišťuje, že Aerojet bude vyrábět motory a nádrže pro kosmickou loď Starliner, kterou vyvíjí Boeing. Podepsaná smlouva počítá s dodávkou sedmi „shipsetů“, tedy kompletních palivových systémů pro jednu loď. Aerojet Rocketdyne už s Boeingem na tomto palivovém systému pracuje delší dobu – ostatně náhledová fotka dnešního článku byla pořízena již v roce 2012 a vidíme na ní zkušební zážeh trysky Starlineru pro manévrování na oběžné dráze.

Každý shipset se skládá ze záchranného tlačného motoru, který by tahem 18 tun odnesl v případě havárie kabinu s posádkou pryč od rakety a 24 menších trysek určených k úpravám oběžné dráhy a k asistenci při záchranném manévru v nižších výškách. Každá z nich bude disponovat tahem 680 kilogramů. Pohonný systém navíc obnáší 28 trysek pro asistenci při záchraně ve větší výšce, pro menší manévrovací zážehy na oběžné dráze a pro zážehy zvyšující oběžnou dráhu ISS.

Kromě toho v shipsetu najdeme 164 ventilů, 12 nádrží a více než 500 kanálků a trubek pro pohonný systém umístěný v servisním modulu lodi. Nejmenší trysky pak budou mít na starosti stabilizaci lodi při vstupu do atmosféry předtím, než se otevřou padáky. První lety lodi Starliner nejprve bez posádky, následně s ní – jsou zatím naplánovány na rok 2017. Při běžných misích k ISS by měli být na palubě lodi 4 astronauti a omezené množství zásob.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/11/662860main_OMACthruster.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.