sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Už zítra Cassini prolétne výtryskem

Je to pěkná náhoda – zítra, tedy 28. října slaví Česká republika významný svátek. Mnoho milionů kilometrů od našeho státu i od naší planety dojde také ke sváteční události – americká sonda Cassini vykoná dosud nejhlubší zanoření do výtrysků (48 km nad povrchem), které se objevují nad jižním pólem ledového měsíce Enceladus. Ten by podle dosavadních zjištění mohl mít podmínky umožňující vznik jednoduchých forem života. Když se Cassini stavěla, nikdo nečekal, že bude jednou plnit takové úkoly. Palubní přístroje nikdy nebyly konstruovány na to, aby hledaly život a proto to od nich nemůžeme čekat.

Přesto nám tato data mohou pomoci – Cassini by měla určit složení těchto výtrysků, přičemž se změří především na hledání uhlovodíků – například metanu. Ty by mohly být velmi zajímavým ukazatelem, který může výrazně napovědět při určování, zda na tomto malém světě jsou podmínky pro život, či nikoliv. Odborníci ale už nyní upozorňují, že rozhodně nemůžeme čekat výstupy hned. Nikdo se nechce ukvapit, proto si budeme muset počkat několik měsíců, než se všechno podaří důkladně analyzovat.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://imagecache.jpl.nasa.gov/images/640×350/cassini20151026-640-640×350.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Měl jsem za to, že vůbec nejbližší průlet 9.10.2008 ve vzdálenosti 25 km byl také nad jižním pólem.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Ano, ale nikoliv přes výtrysky. Nejedná se o nejnižší průlet vůbec, ale o nejhlubší zanoření do výtrysků.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Rozumím. Cílený vlet do aktivního výtrysku. V roce 2008 by bylo ještě brzy riskovat případné poškození.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Když jsme u toho Saturnu. Největší přiblížení Cassini k Titanu. Mám svůj názor, ale někdy je to uváděno k vrstvě oblačnosti, jindy k povrchu, jindy jen tak bez ničeho… Tak mě zajímá, jestli se budeme shodovat.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Já myslím, že nejbližší průlet byl 7. dubna loňského roku, kdy došlo k přiblížení na 963 km.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Můj názor byl tento T-70 z 21.června 2010 http://saturn.jpl.nasa.gov/mission/flybys/titan20100621/

Je tam uvedeno, že je nejbližší, ale nebyl jsem si jist, jestli to platilo jen momentálně, nebo absolutně. Každopádně bližší už jsem nenašel. A zdá se, že těch 880 km je míněno opravdu k povrchu. Takže asi musela proletět zbytky atmosféry.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Jo, asi máte pravdu.

https://kosmonautix.cz/2015/10/27/uz-zitra-cassini-proletne-vytryskem/