křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Partnerství Skynopy a Kinéis

Společnost Skynopy oznámila partnerství s Kinéis dne 17. října během Mezinárodního astronautického kongresu v Miláně. Partnerství pomůže urychlit globální expanzi, zlepší plány získávání družicových dat a získá větší kontrolu nad vesmírným hodnotovým řetězcem.

Americké ministerstvo obchodu

Americké ministerstvo obchodu oznámilo změny pravidel pro kontrolu vývozu vesmírných technologií. Nové předpisy usnadní americkým společnostem prodej družic, nosných raket a dalších technologií souvisejících s vesmírem blízkým spojencům v rámci konkurenceschopnosti.

Ramses

Představitelé ESA a OHB Italia smlouvu v hodnotě 63 milionů eur pro přípravné práce na misi Ramses, Rapid Apophis Mission for Space Safety, která se vydá k asteroidu Apophis před jeho těsným průletem kolem Země v dubnu 2029.

Memorandum kosmodromů

Osm kosmodromů z šesti zemí podepsalo memorandum o porozumění 13. října během akce konané na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC). Smlouva nastiňuje plány pro spolupráci kosmodromů při řešení problémů s rozvojem a provozem jejich zařízení.

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Airbus defense and space division

Divize obrany a vesmíru společnosti Airbus oznámila plány na snížení až o 2 500 pozic do poloviny roku 2026. Tento krok následuje po téměř dvou letech těžkých ztrát, což Airbus přimělo přizpůsobit se vyvíjejícím se tržním podmínkám.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Blog a prázdniny

Je to tu, školáci se po 10 měsících usilovného studia těší na nejdelší prázdniny, jaké školní rok přináší a dospělí, kteří si o dvou měsících volna mohou nechat jen zdát si alespoň vybírají dovolené. Veřejná doprava mění na červenec a srpen své jízdní řády, televize upravují vysílací schéma a všechno směřuje k postupnému utlumování. Léto zkrátka přeje volnějšímu režimu – po všech stránkách. Ale jak na tenhle trend zareaguje náš blog? Tuto otázku jsme si kladli vloni i před dvěma lety a abychom učinili tradicím zadost, vydáme opět stejný článek na začátku prázdnin.

Říkají Vám něco data 9. února 2013 a 2. září 2014? První datum označuje pro náš blog mimořádnou událost – ač jsme vznikli 1. září 2012, tak v prvních měsících u nás vycházely články ob den. Teprve až 9. února 2013 jsme přešli na frekvenci jednoho článku denně, kterou držíme NEPŘETRŽITĚ dodnes. 2. září 2014 vyšel na našem blogu první „krátký článek“, tedy článek menšího rozsahu, který informoval o věcech, pro které by nemělo cenu psát článek velký. Ačkoliv jsme na začátku avizovali, že udržíme frekvenci jednoho velkého článku denně a krátké články vyjít mohou, ale nemusí, tak už po krátké době se stalo tradicí, že na našem blogu vychází denně dva články. Jeden hlavní – deset minut po půlnoci (nebo v neděli v poledne v případě Kosmotýdeníku) a druhý v odpoledních hodinách. Už se ale nehodí mluvit o „krátkých článcích“, protože v některých případech jsou tyto články delší, než leckteré články původně označované jako dlouhé. Nabízí se tedy otázka, jak se k tomuto provozu postavíme během letních prázdnin.

Umělecká představa sondy New Horizons u Pluta
Umělecká představa sondy New Horizons u Pluta
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Letos v létě nás čeká mnoho zajímavých momentů v jejichž čele bude průlet americké sondy New Horizons kolem Pluta. Kromě toho se můžeme těšit na snímkování trpasličí planety Ceres z výšky 1450 kilometrů, kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko proletí přísluním a kromě toho se nedá očekávat, že by utichl příliv snímků a objevů z Marsu i jiných končin Sluneční soustavy. aby toho nebylo málo, tak na červenec a srpen je momentálně naplánováno 18 startů raket. Najdeme mezi nimi i pilotovanou loď Sojuz TMA-17M, navigační družici GPS, nebo zásobovací loď Kounotori (všechny starty najdete na naší subdoméně http://starty.kosmonautix.cz/). Byl by hřích se všem těmto zajímavým momentům nevěnovat. Čtenáři si zvykli k nám chodit pro aktuální informace, čehož si velmi ceníme a nechceme tuto poptávku zklamat. Téměř jistě udržíme frekvenci jednoho článku denně a s velkou pravděpodobností i frekvenci dvou článků za den.

Zároveň chceme v létě přinést něco nového, odlehčeného a neobvyklého. Vloni jsme pro Vás připravili každý týden jeden kvíz z kosmonautiky. Letos jsme Vám dali možnost hlasovat v anketě, abyste si sami vybrali, co by se Vám u nás v létě nejvíc líbilo. Na základě této ankety (kterou již brzy vyhlásíme ve speciálním článku), jsme se rozhodli, že letní provoz se bude od toho běžného lišit jen minimálně. Testy nebudeme dávat každý týden, ale jen občas a nepravidelně. Těšit se můžete na nový, letní seriál TOP 5, který bude vycházet každý pátek. Najdete v něm vždy pět největších, nejdůležitějších, nejzajímavějších … zkrátka NEJ momentů, sond, misí v historii kosmonautiky. Kromě toho připravujeme nový nepravidelný seriál, který nebude omezený letním obdobím. Zpočátku jsem váhal, zda mám poodkrýt tématický námět seriálu, ale pak jsme si řekl, že pokud jste dočetli až sem, jste opravdu velkými fanoušky našeho portálu a tak si zasloužíte informace navíc. Připravujeme seriál s názvem FAQ (název je zatím pracovní a může se ještě změnit). V rámci tohoto seriálu bychom se pokaždé zaměřili na jednu misi / sondu atd. a zodpověděli bychom například 5 otázek, na které se lidé v rámci tohoto tématu nejčastěji ptají. Termín spuštění seriálu zatím neznáme, ale rádi bychom jej rozjeli už v létě.

A teď už dost řečí. Léto je před námi, tak vzhůru k vodě, do lesa, do přírody, na výlety a na památky. Dobijte si baterie a pamatujte, že náš blog nezastaví svou činnost ani o prázdninách. Budeme rádi, pokud si na nás v nabitém letním programu najdete alespoň chviličku. Za celou redakci našeho blogu Vám přeji klidné a pohodové letní prázdniny a dovolené.

Zdroje obrázků:
https://pixabay.com/…/08/20/22/48/palm-422968_640.jpg
https://upload.wikimedia.org…/600px-New_horizons_Pluto.jpg

Rubrika:

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radoslav Packa
Radoslav Packa
9 let před

ĎAKUJEM za blog aj fórum, robte to tak, aby Vás to neotravovalo, ale bavilo a hlavne vydržalo.
Nejaký ten výpadok článkov nevadí, viac by ma samozrejme mrzelo zamrznutie týchto stránok.
Odkedy som objavil „kosmonautix“, tak môj prehľad a vedomosti v mojom obľúbenom priestore sa stále zlepšujú, z čoho mam radosť a Vám patrí veľké
poďakovanie.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  Radoslav Packa

Díky za pochvalu. Myslím, že to zvládneme a „zamrzat“ se rozhodně nechystáme“. 😉
Těší nás, že se k nám rád vracíte.

Marek Pěntoň
Marek Pěntoň
9 let před

Veliké díky! 🙂 Tento blog jsem si oblíbil už po první návštěvě a velmi rád se na něj každý den vracím. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  Marek Pěntoň

To nás velmi těší, děkujeme, že se sem rád vracíte.

Bill
Bill
9 let před

Vím, že se budu opakovat…. aťsi. 🙂
Výborné stránky, výborný blog… především ale výborní, zapálení a zkušení lidé, to je cítit v každém vašem článku. Tohle inspirativní místo mám opravdu rád! Díky za všechno! P.S. Nezapomeňte si ale také o prázdninách odpočinout, ať nevyhoříte… udržitelný rozvoj především!

*H*E*Z*K*É* *K*O*S*M*O*P*R*Á*D*N*I*N*Y* 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  Bill

Díky za krásná slova i za přání. Vyhoření (snad) nehrozí, protože jsme super tým a když někdo potřebuje, vezme si volno a zastoupí jej někdo jiný. Prostě pohoda. 😉 Ať se prázdniny vydaří i Vám.

Bill
Bill
9 let před

*H*E*Z*K*É* *K*O*S*M*O*P*R*Á*Z*D*N*I*N*Y*

hansnasa
hansnasa
9 let před

Díky za vaši záslužnou práci a myslím,že na českém internetu nemáte konkurenci.V drtivé vetšině případů po zapnutí počítače nejdříve vyhledám vaše stránky.Už to dělám automaticky,takže držte se,jsem na vás závislý.Ještě jednou díky.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  hansnasa

Děkujeme Vám za pochvalu, ceníme si toho, že se k nám rád vracíte.

Študent
9 let před

Konečne leto, najlepšia časť roka! 🙂

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.