sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Philae se probudil!

Philae se probudil

Teprve před několika minutami Evropská kosmická agentura oficiálně potvrdila, že přistávací modul Philae, doposud spící na jádru komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko, procitl z hibernace. Včera večer v 22:28 CEST obdrželo řídící středisko v ESOCu v německém Darmstadtu signál od Rosetty a následně analyzovalo více než 300 paketů dat. „Philae si vede velice dobře. Jeho operační teplota je -35°C a má k dispozici 24 Wattů energie.“ uvedl Dr. Stephan Ulamec vedoucí projektu. „Lander je připraven k práci.“

Philae prostřednictvím Rosetty komunikoval s řídícím střediskem na Zemi po dobu 85 sekund. Stalo se tak poprvé od jeho uvedení do hibernace 15. listopadu minulého roku. Při analýze dat však došlo k překvapivému zjištění, že Philae už byl „vzhůru“ dříve! V tomto článku jsme vás informovali o průběhu probuzení z hibernace. Nejdříve bylo zapotřebí ohřát interiér sondy na více než -45°C a zároveň mít k dispozici minimálně 5,5 W ze solárních panelů. Pro stabilní obousměrnou komunikaci je pak potřeba mít k dispozici alespoň 19 W. Jak je patrné s úvodního odstavce, tyto podmínky byly splněny. Teprve poté bylo možné začít vysílat signály k Zemi.

V současnosti řídící tým očekává další přísun informací z Philae. V jeho paměti je uloženo více než 8000 paketů dat, jejichž analýza nám napoví, co se s landerem během uplynulých dní dělo.

Pohled do Lander Control Center v DLR v Kolíně nad Rýnem.
Pohled do Lander Control Center v DLR v Kolíně nad Rýnem.
Zdroj: http://www.dlr.de/

Zdroj informací:
http://blogs.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://pbs.twimg.com/
http://www.dlr.de/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vojta
Vojta
9 let před

Skvělá zpráva! V takovou jsem ani nedoufal. Gratuluji ESA a držím palce, ať Philae zvládne ještě něco pořádného objevit.

Ondřej Šamárek
Editor
9 let před
Odpovědět  Kenny007

Obávám se, že tohle je staré panoráma z minulého listopadu. Řekl bych, že nové snímky, pokud nějaké jsou, se pořád ještě schovávají v těch čekajících 8000 paketech.
Z logiky věci předpokládám, že prioritu budou mít informace o stavu landeru samotného a fotky budou asi podružné…

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Jestli je z listopadu, tak musím přiznat, že mi tenkrát uteklo, proto to nadšení 🙂

Ondřej Šamárek
Editor
9 let před
Odpovědět  Kenny007

Nic se neděje, já jsem taky ze samého nadšení psal příspěvek na fórum asi natřikrát… 😀

Evžen
Evžen
9 let před

No tak to je bomba! Pořád jsem ve skrytu duše doufal v probuzení. Na vědecká data se těším, uvidíme, co nového se dozvíme, každopádně velká gratulace pro ESA

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Po třech dnech v divočině vlezu na net a hned takový mazec. Slovy našich teenagerů: HUSTÝ 🙂 Dokonce bych to označil za pro mě jednu z nejlepších zpráv za poslední měsíce. Na druhou stranu jsem s tím velmi počítal. Philae byl evidentně relativně v pořádku a teplota nezadržitelně stoupala. No je to paráda. Uvidíme, co bude dál.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Michael Voplatka

Pracoval na svém nečekaném stanovišti a ve své poloze dobře a přerušil činnost jen z důvodu nedostatku energie. Takže žádná porucha. No a teď se jednoduše opět nabil. Možná to vidím příliš zjednodušeně a optimisticky, ale takhle mi to připadá. Rozhodně skvělá záležitost a jsem moc zvědav, jaké informace pošle, dokdy vydrží (nedostatek energie nehrozí, pokud se bude kometa natáčet správným směrem) a také jak dlouho budeme po aféliu sledovat Rosettu.

gg
gg
9 let před

No tak ony extrémně nízké teploty nedělají spoustě technologií a materiálů zrovna dobře. A kdo ví, jak hluboko to kleslo. 😉 Měsíce ve stínu, žádná konvekce, mizerná kondukce, radiační rovnováha na 3 K nebo tak nějak..

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

No jo, vždyť píšu, že jsem někdy asi moc velký optimista. Tentokrát to vyšlo 🙂

Kika
Kika
9 let před

Vždy tvrdím, že vedci vykonávajú svoju prácu veľmi zodpovedne. Kiež by sme boli všetci takí. Gratulujem ESA. Verila som vám. V tomto prípade ste ma aboslútne nesklamali. Netrpezlivo čakám na ďalšie výsledky a články k tejto udalosti od pána Voplatky.

Karl
Karl
9 let před

Absolutní bomba a gratulace ESA. Mel bych jeden dotaz k obrázku. Netusite někdo co to ma Philae vyryté na skále v pravo za sebou?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karl

Jsou to symboly medailí za několikanásobné přistání. Zatím marně hledám starší obrázek, kde jsou lépe vidět.

Kika
Kika
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

http://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/rosetta-volala-philae-neozval-se-ani-zaznamnik.html
„Autor: ESA/Rosetta/Philae – Rosetta a Philae přejí pěkné Vánoce a šťastný nový rok 2015“

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Kika

Super, tenhle jsem už našel, jen jsem hledal lepší rozlišení. Možná tohle: http://4.bp.blogspot.com/-L6m7zflEjgQ/VKwYCtklCFI/AAAAAAAAsGI/ABnUW-gdkY4/s1600/B5oJaLZCIAEWKlV%2B-%2BKopia.jpg

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karl
Karl
Karl
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Moc díky!
Doufám že Vás to nestálo mnoho času, zas tak moc to důležité nebylo :o)

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karl

Znáte ten pocit, kdy toužíte najít něco, co jste zaručeně někde viděl a nemáte klid, dokud to nenajdete? 🙂
Rádo se stalo. Jen víc takových zvídavých dotazů 🙂

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Karl

No pozor! Ten poslední obrázek je zásadní. Asi jste si toho nevšimli, ale je tam jeden podstatný rozdíl.

Na prvních jsou medaile jen za tři přistání (protože o tom čtvrtém kontaktu se ještě nevědělo), na tom posledním už jsou správně čtyři medaile za čtyři kontakty s povrchem. Díky, Dušane, našel jste ten nejaktuálnější 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Snažil jsem se 🙂
Ta čtvrtá medaile tam opravdu přibyla až dodatečně. 😉

Michal Bursík
Michal Bursík
9 let před

To je výborná zpráva!
Už se těším na další díly Once upon a time… 😀

Daniel Bozner
Daniel Bozner
9 let před

No tak to je výborná zpráva, už jsem nedoufal.

Datel
Datel
9 let před

Gerasimenko(vá) je žena. Nevím o tom, že bych někdy četl u nás 45P/Honda–Mrkos–Pajdušák. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Datel

To je sice pravda, ale na blogu se snažíme jména cizinek nepřechylovat – např. Samantha Cristoforetti a nikoliv Cristoforettiová.
Objevitelka komety se v originále jmenuje Světlana Gerasimenko – viz např. odkazy na wikipedii – https://en.wikipedia.org/wiki/Svetlana_Gerasimenko nebo https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE,_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0. To je důvod, proč používáme název Gerasimenko a nikoliv Gerasimenková.

rado
rado
9 let před

To je krásny príbeh. Normálne ma to dojalo. 🙂 To kreslené videjko v minulom článku nemá chybu! Teším sa na ďalšie správy a držím palce.

Evžen
Evžen
9 let před

Tady jsem asi něco zaspal!!! Sleduji dění pořádně, aspoň jsem si to do této chvíle myslel, ale kde se psalo o čtvrtém kontaktu výsadkové sondy z povrchem? Všimnul jsem si těch medailí, to ano, i ta čtverka tam je docela zřetelná ale nějak jsem tomu nedával větší důležitost. Do této chvíle jsem žil v tom, že sonda dvakrát odskočila a potřetí dosedla natvrdo?? Kde jste p tom psali, nebo kde to je?? Moc prosím??? Velmi děkuji za pomoc

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Evžen

To je právě to, jestli ten jeden odskok budeme považovat za součást prvního odrazu, nebo za samostatný odskok. Pokud vím, tak jsme o tom na blogu nikde nepsali, ale ten „bonusový odskok“ zřejmě nastal krátce po prvním odskočení. Podle všeho šlo jen o krátké škrtnutí o povrch, které modul roztočilo.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Evžen

Podle mě jsou časy jednotlivých kontaktů tyto – 15:34; 16:20; 17:25; 17:32. Z nich ten druhý je právě onen letmý, později dohledaný na základě dat z magnetometru.

Info třeba zde: http://www.osel.cz/7912-divoke-dosednuti-modulu-philae.html

Evžen
Evžen
9 let před

díky za info!

https://kosmonautix.cz/2015/06/14/philae-se-probudil/