Všechna zrcadla pro JWST na jednom místě

Před pár dny jsme si připomněli čtvrtstoletí existence Hubbleova teleskopu, stroje, který nepopsatelně posunul možnosti astronomie. Jenže vývoj jde dopředu a technologie rychle stárnou. Proto se i famózní Hubble dočká nástupce, který bude minimálně o jednu třídu lepší. Bude jím dalekohled Jamese Webba, který by se měl do vesmíru podívat v roce 2018. I přesto, že do startu zbývá ještě dost času, tak už několik let probíhají přípravy. Před pár dny si mohla NASA z dlouhého seznamu dílčích kroků odškrtnout další položku – Do Goddardova střediska dorazila i poslední zásilka segmentů, ze kterých se bude skládat primární zrcadlo teleskopu s průměrem 6,5 metru.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/firstmirror5_lg.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Všechna zrcadla pro JWST na jednom místě”

  1. jozef pindas napsal:

    Vynikakuca vec mat oci vo vesmire, ale od pradavna ako zijem, ma niekde trapi, ze ako sa dostat k novym svetom, svetom zitia nasho druhu, ja ocakavam ,ze uvidime okrem uloh fyziky aj taku … Vacsi dokaz aj ked vizualny, dokaz videnia blizsie k planetam, ktore by mhli byt nas domov, aj pozriet sa na ciernu dieru je cool, ale vidiet konecne planetu a dokazat tuzbu ist niekde. Vidiet nove svety. To je ono.

  2. Spytihněv Čumpelík napsal:

    Měl bych dotaz k příbuznému tématu. Chystaný dalekohled WFIRST. Když se o něm začalo mluvit, byl určen do L2. Ale poté, co NASA vyfasovala od NRO družici KeyHole a tu hodlá použít k tomuto projektu, plány na L2 nějak ustaly a vypadá to na obyčejnou geocentrickou dráhu. Je to tak? A pokud ano, tak proč?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je to tak. WFIRST má být umístěn na geosynchronní dráze ve výšce 42 164 km se sklonem 28,5°. Osobně se domnívám, že svou roli může sehrát i hmotnost – dalekohled bude o 200 kg těžší, než JWST a NASA zřejmě chce použít levnější nosič. WFIRST nebude vlajkovou lodí a vědeckou misi může splnit i na oběžné dráze Země.

      • Spytihněv Čumpelík napsal:

        Takže před darem od NRO byl dalekohled šitý na míru cestě do L2, poté už se NASA musela přizpůsobit větší hmotnosti. To by mohlo být vysvětlení. Díky moc.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zní to logicky. Ale konkrétní důvody zná asi jen NASA 🙂

  3. Radoslav Packa napsal:

    HST si určite zaslúži čestnú náhradu, čo JWST určite je, ale to slimačie tempo so zástavkami ma trochu znervózňuje. Nehovoriac o tom aká zložitá procedúra čaká teleskop po štarte. Každopádne prajem tomuto ambicióznemu projektu úspech.

  4. Petr Čech napsal:

    Proč jsou pod tím ochranným krytem a proč je tak velký? Když to bude odolávat prostředí vesmíru, tak by tomu vzduch v čisté místnosti neměl nic udělat, ne?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hlavním úkolem krytů je chránit cenný náklad před poškrábáním během transportu. NASA se navíc drží pravidla maximální opatrnosti – když už jsou kryty k k dispozici, tak ať se používají i po maximální dobu to jde. Nejen při transportu, kdy jsou nejdůležitější. Stát se může vždycky všechno – ze stropu se nedejbože může něco odloupnout a spadne to na zrcadlo a tak dále. Snahou je dosáhnout co nejlepšího stavu celého aparátu v době startu, kdy se dají podmínky ještě ovlivnit.

      • Croco napsal:

        Ze stropu se nedejbože může něco odloupnout a spadne to na zrcadlo … a takové rozbité zrcadlo, to je 7 let neštěstí! 🙂

    • Josef napsal:

      Žádné prostředí není dost čisté, aby se v něm nevyskytlo nějaké smetí, prach…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.