V útrobách Columba

Vzpomínky na výcvik

„Vrátila jsem se z dovolené a jsem připravena na dva týdny výcviku na své domovské základně – v Evropském středisku astronautů v německém Kolíně nad Rýnem. Tento týden je zaměřen na evropskou vesmírnou laboratoř neboli modul Columbus. Nebudu vám ale povídat o vědeckých experimentech, které v Columbu probíhají, o těch si povíme jindy. Naše výuka se totiž zaměřuje na samotné systémy Columba od systému termoregulace přes zásobování energií až po datový management.

Pondělí 9. září 2013

Tento týden se mi a mému kolegovi Butchovi dostane výcviku specialisty. Více o různých úrovních kvalifikace, které můžeme mít v různých systémech na ISS, vám povím příště. Prozatím je pro vás důležité vědět, že v každém okamžiku potřebujeme mít na palubě ISS nejméně jednoho zvláště vycvičeného člena posádky, tedy specialistu, na každý modul či systém. Pokud jsou na ISS evropští astronauti, jsou samozřejmě specialisty na Columba!

Tento týden se mi a mému kolegovi Butchovi dostane výcviku specialisty modulu Columbus.

Tento týden se mi a mému kolegovi Butchovi dostane výcviku specialisty modulu Columbus.
Zdroj: https://plus.google.com/

Dnes jsme s Butchem měli několik lekcí týkajících se různých systémů včetně toho, čemu říkáme konstrukce a mechanismy. Zkoušeli jsme například otáčení skříní. Představte si, že máte u vás doma velké skříně na všech zdech a také na podlaze a na stropě. Přesně tak je to na ISS. Každý tento jednotlivý element, kterému říkáme rack (skříň, přihrádka, regál, pozn. redakce), je z jedné strany připevněn na pantech a můžeme tak s ním otáčet, abychom například získali přístup k sousedícím místům kvůli údržbě. S některými skříněmi se otáčí mnohem jednodušeji než s jinými a proto je dobré procvičit si zejména práci s těmi náročnějšími.

Dnešní výuka se zaměřuje na samotné systémy Columba.

Dnešní výuka se zaměřuje na samotné systémy Columba.
Zdroj: https://plus.google.com/

Úterý 10. září 2013

S mým kolegou Butchem jsme absolvovali druhý den výcviku specialistů Columba. Včera jsem zmiňovala, že někdy musíme otáčet skříněmi na ISS, abychom se dostali k některým místům. Jedním takovým příkladem je port na koncovém kuželu Columba, který obsahuje mnoho důležitého ECLSS zařízení.

ECLSS je zkratka pro Evironemental Control and Life Support System (Systém řízení podpory života, pozn. redakce). ECLSS v Columbu je integrován ke zbytku ISS a není tedy při obnově atmosféry autonomní. Obnovou atmosféry mám na mysli odstraňování CO2 a výrobu kyslíku. To, že není autonomní, však není žádný problém, protože mnoho větráků v modulu nutí vzduch cirkulovat celou stanicí.

Columbus má ale svůj vlastní systém klimatizace. Tepelné výměníky kondenzátu, které ochlazují vzduch v kabině a zbavují jej vlhkosti, se nacházejí v sekci Deck1 a na fotografii můžete vidět, jak jsme s Butchem uvnitř. Koncový kužel modulu před námi obsahuje především množství ventilátorů s filtry a potrubím.

S Butchem uvnitř sekce Deck1, kde se nachází ECLSS.

S Butchem uvnitř sekce Deck1, kde se nachází ECLSS.
Zdroj: https://plus.google.com/

Tam dole je dále schováno několik uzavíracích ventilů, které zamezují výměně kapalin mezi Columbem a zbytkem ISS. Může se například jednat o zásobovací dusíkové potrubí pro skříňové experimenty, anebo kondenzační potrubí, které svádí vodu získanou ze vzduchu uvnitř modulu a dopravuje ji ke zpracování do modulu Tranquillity.

Pokud bychom v nějaké nouzové situaci museli izolovat Columbus, uzavřeli bychom tyto ventily. Naštěstí jsou všechny motorizované a mohou tedy být ovládány dálkově. Pokud ale motorek selže, musíme otočit celou skříň a ponořit se do útrob Columba, abychom je uzavřeli manuálně.“

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.