sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Všechna zrcadla pro JWST na jednom místě

Před pár dny jsme si připomněli čtvrtstoletí existence Hubbleova teleskopu, stroje, který nepopsatelně posunul možnosti astronomie. Jenže vývoj jde dopředu a technologie rychle stárnou. Proto se i famózní Hubble dočká nástupce, který bude minimálně o jednu třídu lepší. Bude jím dalekohled Jamese Webba, který by se měl do vesmíru podívat v roce 2018. I přesto, že do startu zbývá ještě dost času, tak už několik let probíhají přípravy. Před pár dny si mohla NASA z dlouhého seznamu dílčích kroků odškrtnout další položku – Do Goddardova střediska dorazila i poslední zásilka segmentů, ze kterých se bude skládat primární zrcadlo teleskopu s průměrem 6,5 metru.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/firstmirror5_lg.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Čech
Petr Čech
9 let před

Proč jsou pod tím ochranným krytem a proč je tak velký? Když to bude odolávat prostředí vesmíru, tak by tomu vzduch v čisté místnosti neměl nic udělat, ne?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Petr Čech

Hlavním úkolem krytů je chránit cenný náklad před poškrábáním během transportu. NASA se navíc drží pravidla maximální opatrnosti – když už jsou kryty k k dispozici, tak ať se používají i po maximální dobu to jde. Nejen při transportu, kdy jsou nejdůležitější. Stát se může vždycky všechno – ze stropu se nedejbože může něco odloupnout a spadne to na zrcadlo a tak dále. Snahou je dosáhnout co nejlepšího stavu celého aparátu v době startu, kdy se dají podmínky ještě ovlivnit.

Croco
Croco
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ze stropu se nedejbože může něco odloupnout a spadne to na zrcadlo … a takové rozbité zrcadlo, to je 7 let neštěstí! 🙂

Josef
Josef
9 let před
Odpovědět  Petr Čech

Žádné prostředí není dost čisté, aby se v něm nevyskytlo nějaké smetí, prach…

Radoslav Packa
Radoslav Packa
9 let před

HST si určite zaslúži čestnú náhradu, čo JWST určite je, ale to slimačie tempo so zástavkami ma trochu znervózňuje. Nehovoriac o tom aká zložitá procedúra čaká teleskop po štarte. Každopádne prajem tomuto ambicióznemu projektu úspech.

edemski
edemski
9 let před
Odpovědět  Radoslav Packa

S tím šnečím tempem bych byl opatrný 😉 „Na začátku roku 1986 vypadal říjnový start dalekohledu již celkem reálně, ale havárie raketoplánu Challenger zastavila americký vesmírný program.“ Letěl až o čtyři roky později

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Měl bych dotaz k příbuznému tématu. Chystaný dalekohled WFIRST. Když se o něm začalo mluvit, byl určen do L2. Ale poté, co NASA vyfasovala od NRO družici KeyHole a tu hodlá použít k tomuto projektu, plány na L2 nějak ustaly a vypadá to na obyčejnou geocentrickou dráhu. Je to tak? A pokud ano, tak proč?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Je to tak. WFIRST má být umístěn na geosynchronní dráze ve výšce 42 164 km se sklonem 28,5°. Osobně se domnívám, že svou roli může sehrát i hmotnost – dalekohled bude o 200 kg těžší, než JWST a NASA zřejmě chce použít levnější nosič. WFIRST nebude vlajkovou lodí a vědeckou misi může splnit i na oběžné dráze Země.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Takže před darem od NRO byl dalekohled šitý na míru cestě do L2, poté už se NASA musela přizpůsobit větší hmotnosti. To by mohlo být vysvětlení. Díky moc.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Zní to logicky. Ale konkrétní důvody zná asi jen NASA 🙂

jozef pindas
jozef pindas
9 let před

Vynikakuca vec mat oci vo vesmire, ale od pradavna ako zijem, ma niekde trapi, ze ako sa dostat k novym svetom, svetom zitia nasho druhu, ja ocakavam ,ze uvidime okrem uloh fyziky aj taku … Vacsi dokaz aj ked vizualny, dokaz videnia blizsie k planetam, ktore by mhli byt nas domov, aj pozriet sa na ciernu dieru je cool, ale vidiet konecne planetu a dokazat tuzbu ist niekde. Vidiet nove svety. To je ono.

https://kosmonautix.cz/2015/05/03/vsechna-zrcadla-pro-jwst-na-jednom-miste/