Již letos se rozšíří ISS o nafukovací modul

bigelow_beam_2015 zdroj:http://spaceref.biz/

Rok 2015 si u Bigelow Aerospace zřejmě zapíší zlatým písmem do firemního alba. K Mezinárodní kosmické stanici se v červenci vydá testovací modul B.E.A.M. (Bigelow Expandable Activity Module). Jedná se o nafukovací modul, jehož předchůdci byli úspěšně otestováni na oběžné dráze v minulých letech. Na ISS ho dopraví nákladní loď Dragon při misi CRS-8 ve své nehermetizované části, které se říká trunk. Z trunku B.E.A.M vyzvedne robotické rameno Canadarm-2 a připojí ho k modulu Tranquility. Po dva roky bude množství senzorů testovat jeho hermetičnost, radiační odolnost a změny teplot. Průlez do modulu by měl být po většinu doby uzavřen a astronauti by do něj měli vstupovat pouze za účelem jeho testování. Po dvou letech se modul odpojí a časem shoří v atmosféře.

Kromě animace letošní mise ve videu Bigwlow Aerospace uvidíte i záběry, které byly pořízeny při testovacích misích prvních dvou modulů Genesis I a Genesis II v letech 2006 a 2007. Nastíněn je i budoucí modul BA 330. Číslovka v názvu znamená 330 m³, kterýžto vnitřní objem modul nabídne k dispozici budoucím návštěvníkům ať už z řad profesionálních kosmonautů a vědců nebo turistů. Ten by měl létat na nízké oběžné dráze. Pro hodně vzdálenou budoucnost Bigelow plánuje modulární stanici Olympus s vnitřním objemem 2250 m³. Ta by se mohla vydat i dál, například k Měsíci či Marsu.

Zdroje informací:
http://spaceref.biz/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://images.spaceref.com/news/2014/bigelow_beam_2015_945.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Již letos se rozšíří ISS o nafukovací modul”

  1. Lubomír napsal:

    Podstatné bude , zda nafukovací moduly budou přínosem pro kosmonautiku nebo ne a jak to bude finančně náročné s porovnáním nákladů s kosmickými prostředky – moduly současnosti .Jestli taková „bublina“ přijde levněji a samozřejmě jaká bude bezpečnost – to především ! .Tak ať to klidně otestují . L.

  2. pidalin napsal:

    Hlavně že maj před videem upozorňění že ho nikomu nesmíme pouštět, kapitalisti pitomý. Oni něco takovýho svořej, něco úžasnýho a unikátního, co by měl každej vidět a pak lidi ani nesměj sdílet video, já ten kapitalismus nechápu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Mají na to právo 🙂
      Pokud byste nahrál jakékoliv video na YouTube Vy, tak máte úplně stejné právo jako oni. Tvůrce může dovolit sdílení, ale nemusí. Je to jeho právo, nikoliv povinnost. Stejně jako Vám by nikdo nemohl nařizovat, zda smíte povolit sdílení nebo ne. Je čistě na Vás, jak se k tomu postavíte – máte právo to povolit, ale není to Vaše povinnost. 😉

      • geal napsal:

        Protože ale podle Bernské úmluvy platí autorská práva recipročně, nás se ten text netýká a místo toho se můžeme řídít českým autorským zákonem. Takže jsem si to video stáhl. 🙂

    • asdf napsal:

      Co na tom nechápeš? Já zase nechápu komunisty, kteří si pořád myslí, že všichni by měli mít všechno a každý podle svých potřeb 😉

  3. Racek napsal:

    Má technická starobylá duše se tomu vzpírá mocně, napadá mi spousta věcí proč ne, ale, přátelé, oni to myslí vážně a vypadá to, že to kluci mají dost dobře promyšlený. Takže, mnoho štěstí. Hodně problémů se tím dá vyřešit, jiné vzniknout. Takže takový hybrid tradice a nafukovaček, to bude asi ono.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.