sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Těžká Angara v plné kráse

Devátého července letošního roku se Rusové dočkali prvního startu rakety z nové rodiny Angara, jejíž vývoj trval více než 20 let. Suborbitální let lehkotonážního nosiče byl úspěšný, ale všichni věděli, že to hlavní má teprve přijít. Zraky se upíraly k těžké variantě, která se označuje jako Angara A5. Tato raketa by jednou mohla nahradit nosiče Proton – po roce 2020 by se díky nim mohly ruské starty začít přesouvat z Bajkonuru na ruské území. 23. prosince v 6:57 našeho času odstartovala tato raketa z rampy na kosmodromu Pleseck. Na geostacionární dráhu vynesla dvoutunovou maketu telekomunikační družice, která podle plánu zůstala spojena s horním stupněm Briz-M. V dnešním krátkém článku na Vás čekají videa se záznamem startu a povedené startovní fotografie.

Angara A5 na startovní rampě
Angara A5 na startovní rampě
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
První stupeň spaluje letecký petrolej a kapalný kyslík
První stupeň spaluje letecký petrolej a kapalný kyslík
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Zážeh!
Zážeh!
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Na vývoji rakety Angara se silně podílela ruská armáda. Také z toho důvodu proběhl první start právě na vojenské základně Pleseck.
Na vývoji rakety Angara se silně podílela ruská armáda. Také z toho důvodu proběhl první start právě na vojenské základně Pleseck.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Kosmodrom ještě v době startu halila tma
Kosmodrom ještě v době startu halila tma
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Angara A5 se vydává k obloze
Angara A5 se vydává k obloze
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Start těžké verze nosiče Angara A5
Start těžké verze nosiče Angara A5
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Angara A5 má kolem centrálního těla umístěné 4 pomocné urychlovací bloky, které jsou konstrukčně velmi podobné centrálnímu stupni.
Angara A5 má kolem centrálního těla umístěné 4 pomocné urychlovací bloky, které jsou konstrukčně velmi podobné centrálnímu stupni.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Prvního ostrého startu rakety Angara A5 bychom se měli dočkat v roce 2016
Prvního ostrého startu rakety Angara A5 bychom se měli dočkat v roce 2016
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_1270.jpg
http://spaceflightnow.com/…/2014/12/Screen-Shot-2014-12-23-at-3.17.38-PM.png
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/02.png
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_1274.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_0239.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_9924.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_12781.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_0244.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_1285.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/DSC_0246.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radim
Radim
9 let před

Překvapilo mě jak je Angara „robustní“, taková podsaditá. Sojuz je víc „sexy“. Ale o design tady moc nejde… 😉

Milan Štrup
9 let před
Odpovědět  Radim

souhlas taky se mi líbí štíhlé stroje, nutno uznat že původní semjorka byla taky podsaditá, současný elegantní vhled jí dává třetí stupeň a nákladový prostor. Nedosažitelná a už asi navždy nepřekonaná v tomto ohledu asi zůstane stará moje oblíbená Ariane 4, která si pozornost zasluhuje i z jiných důvodů. Je pravda, že to byl také slepenec jiných nosičů, což z velké části určilo ty lahodící proporce. Ale právě proto, že dnes se již nosiče projektují koncepčněji, tak ta neplánovaná elegance už se asi konat nebude.

Milan
Milan
9 let před

Dobrý den,
nevíte náhodou kolikrát více musí mít ruské rakety vyšší tah z polygonů Pleseck a Vostočnyj oproti startům z Floridy nebo Guiany vztažený třeba na 1 tunu nákladu??

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Milan

Nejprve si let na geostacionární dráhu rozdělíme do tří částí
1) let na dočasnou parkovací dráhu (pro snazší výpočet ve výšce 300 km)
2) Zážeh, který vytáhne apogeum do výšky 35 800 km
3) Zážeh, který zakulatí oběžnou dráhu na geostacionární dráze a zároveň srovná sklon

Aby se to snadněji počítalo, považujme, že body 1 a 2 jsou pro starty všech raket stejné a chleba se láme až v bodě 3, kde se projevuje rozdíl ve vzdálenosti kosmodromu od rovníku. Ve skutečnosti je to trochu komplikovanější, protože raketa může dělat drobné změny sklonu už během bodů 1 a 2, ale pro zjednodušení to ignorujme.
Pokud bychom startovali přímo z rovníku, pak bychom v bodě 3 museli družici udělit změnu rychlosti (delta v) 1469 m/s. Pro start z Kourou, které je 5° od rovníku by už bylo potřeba 1481 m/s, pro Bajkonur na 46. rovnoběžce už by bod 3 potřeboval delta v 2277 m/s a v případě Plesecka, který je na 63. stupni by bylo delta v 2 751 m/s. jak je vidět, je potřebné zrychlení o cca. 53% vyšší, než pokud bychom startovali z rovníku. Vostočnyj vyrůstá na 51. rovnoběžce. to znamená, že v bodě 3 by bylo potřebné delta v 2451 m/s.

Milan
Milan
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji za Vaši odpověď. Jak je to v případě startu na polární dráhu, jsou tam taky patrné rozdíly nebo se rozdíly v poloze kosmodromu smazávají??

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Milan

U polárních drah nehraje umístění kosmodromu roli – raketa prostě zamíří k severu / jihu (podle toho, kam má kosmodrom střelecký prostor) a nemusí řešit změny sklonu vůči rovníku jako je tomu u letu na geostacionární dráhu.

maros
maros
9 let před

Pekný výber fotiek a videí. Len v prvom odseku je drobná chybička – maketa nebola vyvedená na dráhu prechodovú ku geostacionárnej, ale priamo na geostacionárnu dráhu.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  maros

Pravda! Opraveno! Díky za upozornění.

Shark660
Shark660
9 let před

Super! Na tenhle článek jsem se moc těšil. Díky za něj. Angara vypadá velice zajímavě a pokud se nepletu, tak by teoreticky byla schopná nahradit veškeré momentálně aktivní ruské rakety a to si myslím, není špatná koncepce…

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Shark660

Přesně tak, počítá se s tím, že jednotlivé verze Angar by mohly nahradit různé typy momentálně používaných raket – od lehkých po těžké. Více info v našem starším článku: https://kosmonautix.cz/2012/09/raketova-skladacka/

Martin
Martin
9 let před

Dobrý den, mě zarazila ta informace, že někdo umisťuje na geostacionární dráhu maketu, když už se celá léta řeší „přemnožení“ objektů v „blízkém okolí Země“ (a mám dojem, že geostacionární dráha je na tom nejhůře).
Pokud tedy nepočítají s tím, že milou maketu zase po čase odklidí…

Jinak, moc děkuji za vaši práci na tomto webu, je skvělý! A přeji vše nejlepší do nového roku.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Martin

Hezký den,
v první řadě moc děkujeme za pochvalu webu. Ceníme si toho.
A teď k vlastnímu příspěvku – proto zůstala maketa po dosažení oběžné dráhy spojená s horním stupněm, aby bylo možné celou sestavu poslat na „hřbitovní“ dráhu, což je dráha, která se nachází za drahou geostacionární.

Evžen
Evžen
9 let před

Jsou také hlasy, které nanzačují, že by Angara měla v nedaleké budoucnosti převzít otěže pilotovaných letů. Mluví se o budovaném kosmodromu Vostočnyj, kteý by měl být k pilotovaným letům „Angary“ využíván. Jenže je faktem, že příprava kosmodromu a veškeré infrastruktury pokulhává za kdysi krásnými plány. Je možné říct, v jakém stádiu je nyní příprava na pilotované lety z ze základny „Vostočnyj“? V časopise LK byly nedávno o tématu „Angara“ jisté informace, jenže bylo zároveň konstatováno, že jedna věc je plán a druhá věc je realita ruského kosmického programu. Co je tedy, prosím, v současné době realitou ohledně Vostočného?
Děkuji

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Evžen

Tímto tématem se cca. před půl rokem zabýval kolega Radim Pretsch ve svém článku: https://kosmonautix.cz/2014/05/kosmodrom-vostocny-fenix-vstavajici-z-popela/

https://kosmonautix.cz/2014/12/26/tezka-angara-v-plne-krase/