sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Kometa Siding Spring u Marsu

Tak jsme se konečně dočkali. Do historického průletu komety C/2013 A1 Siding Spring kolem Marsu zbývají jen poslední hodiny. Kometa byla objevena teprve vloni a k jejímu maximálnímu přiblížení k rudé planetě dojde dnes večer ve 20:27 našeho času a kometa se dostane k Marsu na vzdálenost 139 500 km. Bude tedy desetkrát blíže, než jakákoliv kometa u Země v moderní éře lidstva. Je to jako kdyby vesmír nabídl vědcům neplánovaný vánoční dárek. Odborníci se už nemohou dočkat výsledků, které jim tato unikátní událost přinese. V dnešním článku Vám nabízíme možnost sledovat živé vysílání Evropské kosmické agentury.

Nečekejte ale přímý přenos od Marsu. Fotky a výsledky měření dorazí až v dalších dnech. Už teď vám ale mohu slíbit, že se na našem blogu můžete těšit na shrnutí výsledků, které na zemi dorazí. Takto unikátní událost totiž nemůžeme nechat bez povšimnutí.

Zdroje obrázků:
http://1.bp.blogspot.com/…/AAAAAAAAR10/jmqGTb2eKhs/s640/Mars-Comet.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Martin Gembec
Martin Gembec
9 let před

Přesto doufám, že v RAW datech z vozítek bude něco vidět… A pokud ano, tak to nebude v následujících dnech, ale už zítra 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Já myslím, že něco uvidíme určitě, přecijen magnituda -6 už musí být vidět. Hlavně Curiosity už dříve ukázala, že s „astrofotkami“ nemá problém.
Btw. ty následující dny jsem tam dal schválně jako pojistku, kdyby se zveřejnění náhodou trochu opozdilo. 🙂

Martin Gembec
Martin Gembec
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Důležité je, že i M31 je pro MastCam řešitelný problém, protože při vší úctě, nic než fotku jádra a jeho okolí nečekám. Tedy potěší mě i slabá čárka ve snímku plném šumu. Pořád taky věřím MRO že rozliší jádro aspoň na pár pixelech a budeme znát velikost jádra. Zajímavé může být, co udělají částice komy a atmosféra, protože komase mi jeví celkem velká na fotkách a koneckonců i jinde píšou, že je trochu větší než se očekávalo.. pěkné foto http://www.astrobin.com/full/129715/0/

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Povedená fotka, jen co je pravda!
Někde jsem četl, že velikost jádra na fotkách z MRO by měla být mezi 4 a 16 pixely. Tak se nechme překvapit.

Martin Gembec
Martin Gembec
9 let před

Koukám na UMSF, že na fotce z MSL jsou v Eridanu hvězdy 4. velikosti v pohodě vidět, takže kdyby koma a alespoň náznak ohonu měly aspoň 4 mag, tak na fotce by byla vidět kometka tak, jak ji známe z pohledu okem do dalekohledu i my… chce to štěstí, že jas nebude směrem od jádra moc klesat. Přeci jen to bude rozloženo do velké úhlové plochy.
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=34021

Martin Gembec
Martin Gembec
9 let před
Odpovědět  Martin Gembec

A z této věty chápu, že sondám se nic nestalo… According to DSN Now everything went well Maven, MRO, Mars Express, and Odyssey. Communications going on just fine…

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Martin Gembec

YES! Super zprávy, konečně můžu jít klidně spát. Díky!

Radek
Radek
9 let před

V neděli večer jsem zahlédl kometu v souhvězdí velkého vozu z Prahy v 19:23.Je možné že se jednalo o tuto kometu?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Radek

V tom případě určitě nešlo o kometu Siding Spring. Ta se v té době nacházela na pomezí mezi souhvězdími Střelce a Hadonoše, tedy hodně daleko od Velké medvědice. Bohužel se mi ale nepodařilo vypátrat, zda v tomto souhvězdí nějaká kometa momentálně je.

Martin Gembec
Martin Gembec
9 let před
Odpovědět  Radek

Předpokládejme, že šlo o humor ze strany Radka. Je snad jasné, že těžko mohl okem vidět ve Velkém vozu kometu, navíc z Prahy 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Přišlo mi to divné, ale raději jsem k tomu přistupoval obezřetně 🙂

https://kosmonautix.cz/2014/10/19/zive-kometa-siding-spring-u-marsu/