sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

OCO-2 už čichá oxid uhličitý

Není to tak dávno, co jsme na našem blogu psali o úspěšném vypuštění nové americké sondy OCO-2, která má v popisu práce vytvořit detailní globální mapu rozložení oxidu uhličitého v atmosféře. S pomocí této mapy budeme moci lépe pochopit, kde tento skleníkový plyn vzniká, kde se koncentruje a kde je naopak pohlcován. Jedná se o první americkou družici, která se specializuje právě na koloběh CO2. Sonda v minulých týdnech nezahálela, namísto toho kalibrovala přístroje a začala provádět první vědecká měření.

Nejprve bylo zapotřebí navázat se sondou obousměrnou komunikaci a správně ji na oběžné dráze stabilizovat. Následovalo rozvinutí solárních panelů a důkladná kontrola všech palubních systémů. Teprve když všechny prověrky dopadly správně, mohla během července přijít série korekčních zážehů. Jejich úkolem bylo dopravit sondu na finální oběžnou dráhu.

Družice OCO-2 na oběžné dráze
Družice OCO-2 na oběžné dráze
Zdroj: http://scienceblog.com/

V současné době OCO-2 krouží na polární dráze skloněné o 98,11° vůči rovníku. Dráha je téměř kruhová – 708 až 710 km nad Zemí a satelit oběhne Zemi jednou za 98 minut. Podstatné je, že satelit nekrouží kolem naší planety sám. OCO-2 letí v čele souboru družic A-train, z nichž každá je zaměřená na specifickou součást výzkumu atmosféry. Díky letu ve společné formaci je možné data z družic kombinovat a hledat mezi nimi souvislosti. Jedná se o první projekt svého druhu a trochu zjednodušeně můžeme říci, že jednotlivé družice společně tvoří jedinou superobservatoř zkoumající všechny možné jevy v atmosféře. Více se o satelitech A-train dočtete v tomto článku.

Teprve když byla družice na definitivní oběžné dráze, začali operátoři s chlazením jejích tří spektrometrů na provozní teplotu. Zatímco optické součástky musí být ochlazeny na teplotu -6°C, samotné detektory musí být kvůli maximální přesnosti ochlazeny na -153°C. Když dopadlo chlazení úspěšně, mohla družice začít sbírat první údaje. Vůbec první světlo, které přístroje analyzovaly pochází z přeletu nad Papuou-Novou Guinejí. Družice odeslala data přes přijímací stanici na Aljašce, Goddardovo středisko v Marylandu a kalifornskou JPL. Tato zkouška prokázala, že družice na oběžné dráze plní úkoly stejně dobře jako při pozemním testování.

První data z družice OCO-2
První data z družice OCO-2
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Během každého oběhu nad osvětlenou polokoulí by měla družice OCO-2 pořídit 9 000 snímků – zhruba 3 za sekundu. Každý snímek rozdělí palubní snímače do osmi částí spektra, ve kterých jsou uhlík a kyslík pozorovatelné. Výsledky zatím vypadají pozitivně – spektrální čáry jsou ostré, dobře prokreslené a hluboké. Ačkoliv má sonda za sebou velký milník, budou muset její operátoři strávit ještě pár týdnů detailním kalibrováním – tentokrát ale už s využitím reálných dat.

Během této kalibrační fáze bude OCO-2 denně pořizovat zhruba milion pozorování. Tato data se budou posílat také na Zemi, kde pomohou vylepšit výpočetní algoritmy a zpřesnit tak měření. Do ostrého provozu by měla družice nastoupit ještě před koncem letošního roku. Možná se to zdá jako příliš pozdě, nicméně pokud si uvědomíme, že se jedná o první americký satelit svého druhu, zjistíme, že je potřeba řadu postupů otestovat až na oběžné dráze. Stejně tak výpočetní modely vznikají až v průběhu samotné mise.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://images.sciencedaily.com/2014/04/140403133740-large.jpg
http://scienceblog.com/wp-content/uploads/2014/04/Screen-Shot-2014-04-03-at-7.33.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/oco20140811-full.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/08/13/oco-2-uz-cicha-oxid-uhlicity/