sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Na Cassini čeká největší zážeh za poslední roky

Sonda Cassini patří mezi nejúžasnější kosmické výtvory. Její mise byla již několikrát prodloužena a nedávno jsme oslavili neuvěřitelných deset let pobytu u Saturnu. Jenže žádná mise netrvá věčně a i konec Cassini se nezadržitelně blíží. Do doby, než tohohle vytrvalce zařadíme do zlaté historie kosmonautiky sice zbývá ještě několik let, nicméně palubní zásoby paliva pomalu dochází. Vědci se s ním proto snaží šetřit, jak to jen jde a v maximální míře využívají například gravitační praky u jednotlivých saturnových měsíců.

Na dnešek, tedy 9. srpna, pozemní týmy naplánovali korekční zážeh, který je největší za posledních 5 let. Sonda zažehne svůj motor na zhruba minutu a změní tak svou rychlost o 12 m/s. Důvody tohoto zážehu jsou hned dva. Jednak se díky této úpravě dráhy Cassini 21. srpna setká s největším saturnovým měsícem Titan, který tak bude moci opět důkladně prozkoumat.

Nicméně druhý důvod je ještě zajímavější – Cassini v posledních letech stále více sklápěla svou oběžnou dráhu vůči planetárnímu rovníku. Vědci se snažili o snímkování polárních oblastí Saturnu i za cenu toho, že po většinu doby bude sonda kroužit mimo rovinu prstenců a mimo oběžné dráhy většiny měsíců. Tímto zážehem se ale začne celý proces pomalu obracet a americká sonda bude svou oběžnou dráhu pomalu srovnávat do menšího sklonu.

ŠestiúŠestiúhelníkový útvar u saturnova severního pólu nasnímaný sondou Cassini Zdroj: http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/helníkový útvar u saturnova severního pólu nasnímaný sondou Cassini
Šestiúhelníkový útvar u saturnova severního pólu nasnímaný sondou Cassini
Zdroj: http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/

Jen pro zajímavost – aktuálně plánovaný zážeh je největší za posledních pět let – pro srovnání vůbec nejmenší zážehy ve své historii provedla Cassini hned několikrát – vždy se jednalo o změnu rychlosti o pouhých 1 cm/s!

Dalo by se říci, že tak začíná nová éra mapování Saturnu – minulé roky nám přinesly mnoho zajímavých informací o planetárních pólech – sonda nám poslala bezpočet snímků šestiúhelníkového útvaru u severního pólu, ale nyní je potřeba jít dál. Cassini během dosavadní služby předvedla špičkové výkony a proto se dá očekávat, že i na nové oběžné dráze odhalí dosud neznámé souvislosti.

Divoká oběžná dráha sondy Cassini kolem Saturnu
Divoká oběžná dráha sondy Cassini kolem Saturnu
Zdroj: http://www2.mps.mpg.de/

Bude fascinující sledovat, jak se bude oběžná dráha postupně srovnávat s oběžnou dráhou měsíců – je pochopitelné, že to s sebou přinese řadu objevů. Navíc je tu ještě jedna důležitá věc – Cassini už svou hlavní misi splnila, momentálně běží nadstavba. Operátoři už proto mohou se sondou více riskovat a posílat ji i na mise, kterých by se na začátku báli. Je to logické  – asi nikdo by nechtěl odrovnat úplně novou sondu, která ještě nic neobjevila. Naopak když už má sonda „odkrouceno“, mohou být plánovači odvážnější.

A jaký je vlastně další osud sondy Cassini? I v dalších letech bude pokračovat intenzivní výzkum jak samotné planety, tak i jejích měsíců. Vědci už navíc naplánovali, že i nevyhnutelný konec sondy přinese mnoho informací, které bychom jinak zjistit nemohli. Pokud do té doby nenastanou žádné komplikace, měla by v roce 2017 vstoupit do hustých vrstev atmosféry Saturnu.

Už jen přibližování k němu přinese zajímavé informace, ale ještě před tímto sebevražedným manévrem sonda udělá mimořádně zajímavý průzkum – od roku 2016 začne provádět velmi blízké průlety kolem saturnových prstenců. Jeden z nich dokonce má vést mezi planetou a vnitřním prstencem. Je zde možnost, že průlety sondu poškodí, nebo dokonce zničí, ale možnost získat zajímavá data je vzhledem k tomu, že o rok později sonda stejně zanikne, důležitější.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://www.kosmonaut.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/……through_the_gap_in_the_rings_node_full_image_2.jpg
http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/…/2012/11/SaturnHex-RGB-11-28-12-JMajor.jpg
http://www2.mps.mpg.de/images/projekte/cassini/orbit.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/08/09/na-cassini-ceka-nejvetsi-zazeh-za-posledni-roky/