sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Arthur odstartoval sezónu hurikánů

Sezóna hurikánů začala teprve před pár dny a už tu máme prvního zástupce. V Karibiku se v minulých desítkách hodin zformovala tropická bouře, která vzhledem ke svému prvenství musela dostat jméno začínající na „A“ – Arthur. Na anomálii, která se zatím ještě nedá označit za hurikán se ihned zaměřily zraky všech meteorologických satelitů, které vidí do Karibiku. Se svou troškou do mlýna přispěchala i Mezinárodní vesmírná stanice – ostatně právě z fotoaparátů a širokoúhlých objektivů pochází úvodní fotografie dnešního článku.

Srážky zaznamenané družicí TRMM
Srážky zaznamenané družicí TRMM
Zdroj: http://www.nasa.gov/

29. června zaznamenala americká družice TRMM, která se specializuje právě na monitorování srážek v tropických a subtropických oblastech, poměrně výrazné snížení atmosférického tlaku ve vodách na východ od Floridy. Oblast sníženého tlaku se následně přesunula od Jižní Caroliny do Atlantského oceánu. Tam se ke slovu dostal teplý Golfský proud, který dále umocnil její projevy.

Satelit TRMM díky své unikátní technologii umožňuje vytvářet trojrozměrné klimatické modely bouří. Díky tomu mají odborníci neustále přehled o nejaktivnějších místech bouře. Už v tuto chvíli proto mohli vědci začít vytvářet předpovědní modely, které naznačovaly zvýšené srážky v okolí centra rodící se bouře. O den později už se na moře u Foridy zaměřila družice Aqua, která kromě níže vloženého dechberoucího obrázku poslal informace o silných bouřkách nad Bahamami.

Oblast sníženého tlaku, jak ji 30. června zaznamenala družice Aqua - konkrétně pak přístroj MODIS
Oblast sníženého tlaku, jak ji 30. června zaznamenala družice Aqua – konkrétně pak přístroj MODIS
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Satelit TRMM měl 1. července skvělý výhled na formující se depresi, I díky jeho měřením se z oblasti nízkého tlaku stala oficiálně první tropická deprese letošního roku. Na to pochopitelně ihned reagovalo Středisko pro monitorování hurikánů, které začalo této depresi věnovat zvýšenou pozornost. V té době se deprese pohybovala cca 155 km od mysu Canaveral. V dalších hodinách se téměř nehýbala, aby se následně vydala severozápadním směrem.

Vědci už v té chvíli povolali do služby i satelit GOES-east, který disponuje kromě optických snímačů i infrasenzory. Ukázalo se, že centrální oblast deprese sahá až do výšky 15 kilometrů a srážky zde dosahují úrovně 5 cm/hodinu.

Družice Terra a její snímek pořízený 1. července
Družice Terra a její snímek pořízený 1. července
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Pozadu nemohl zůstat ani satelit Terra, který začal monitorovat srážky nad Bahamami. Vlevo můžete vidět snímek ve viditelném spektrum který pořídil palubní přístroj MRIS. Ze snímku mohli meteorologové vyčíst, že nejsilnější srážky jsou v centrální a severozápadní části bouře. V této chvíli už začala západní část bouře ovlivňovat počasí na východním pobřeží Floridy.

Ve středu 2. července bouře zamířila přímo na sever, kdy její větry dosahovaly rychlosti 55 km/h a nejnižší tlak v jejím centru dosahoval 1007 milibarů. V této chvíli se také zvýšil objem srážek nad Bahamami, což okamžitě zaznamenal satelit TRMM. Z tropické deprese se stala tropická bouře. Díky měřením se zpřesňovaly i odhady dalšího vývoje. Očekává se, že Arthur zasáhne území spojených států a vyloučené není ani jeho zesílení na úroveň hurikánu.

Středisko pro monitorování hurikánů vydalo varování pro východní pobřeží Floridy po Severní Carolinu. Jádro bouře se v té době pohybovalo cca. 160 km východoseverovýchodně od mysu Canaveral a 445 km jižně od města Charleston v Jižní Carolině. Bouře se pohybovala k severu rychlostí 9 km/h a průměrná rychlost větrů se zvýšila na 95 km/h.

Děsivá krása bouře Arthur, jak ji 2. července zachytila družice Aqua
Děsivá krása bouře Arthur, jak ji 2. července zachytila družice Aqua
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Aktuální situace je taková, že Arthur opustil kategorii tropická bouře a stal se regulérním hurikánem. Na pětistupňové škále mu patří druhý stupeň. Národní středisko odhaduje, že bouře zasáhne Severní Carolinu. Zda se tak skutečně stane nevíme. Jisté ale je, že nebýt spolupráce mnoha satelitů na oběžné dráze, neměli bychom k dispozici takto přesná data.

Trajektorie hurikánu Arthur. jednotlivé body značí polohu centra bouře v šestihodinových intervalech. Jejich barva odpovídá rychlosti větrů v jádru.
Trajektorie hurikánu Arthur. jednotlivé body značí polohu centra bouře v šestihodinových intervalech. Jejich barva odpovídá rychlosti větrů v jádru.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Hurikány jsou učebnicovým příkladem toho, jaký význam má kosmonautika. Informace hrají klíčovou roli. Pokud je máme, můžeme včas přikročit k preventivním opatřením a tím alespoň minimalizovat případné škody. Na závěr článku ještě přikládám animovaný pohled na trojrozměrný model srážek v bouři Arthur vytvořený satelitem TRMM.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/arthur_iss_040e030560_2july2014_lrg_0.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/91l_29_june_2014_2306_utc_trmm_pr.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/tropicaldepression01l.a2014181.1900.250m.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/arthur.a2014182.1630.1km_0.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/arthur.a2014183.1850.1km_0.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Arthur_2014_track.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
slappy
slappy
10 let před

Super článek! Takhle čtivě zpracované aktuální informace, s čerstvými obrázky a výčtem podílejících se satelitů, navíc pěkně česky, člověk jinde nenajde 🙂 Takhle člověk snadno může vidět, ‚že to tam nahoře nelítá zbůhdarma‘. Díky

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  slappy

Velmi mne těší, že článek splnil svůj základní úkol – ukázat, že kosmonautika má výrazný přínos i pro „běžné lidi“.

Michal Bursík
Michal Bursík
10 let před

Taky děkuji za zajímavý článek, ale píši hlavně trochu OT kvůli foru.
Nemohu se tam přihlásit. Přihlášení to sice akceptuje, ale nakonec mě to nepřihlásí. Takže nemohu zaslat ani SZ.
Můj nick je Navi.
Díky a ještě jednou se omlouvám za OT tady.

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  Michal Bursík

Stačí promazat cookies v prohlížeči 😉

https://kosmonautix.cz/2014/07/05/arthur-odstartoval-sezonu-hurikanu/