sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Mexičany zaujal Atlas V

Mexický telekomunikační satelit Morelos 3 vynese v roce 2015 na oběžnou dráhu americká raketa Atlas V. Zpráva je to poněkud neočekávaná, protože tento nosič se pro komerční starty v posledních letech nepoužívá. Zákazníci povětšinou raději zaplatí za vynesení Evropské kosmické agentuře, Rusům, nebo nově SpaceX. Pro Atlas V, který je hlavní raketou pro vynášení vědeckých a také armádních družic se tedy jedná o cenné vítězství nad konkurencí.

Atlas V by měl startovat z Floridy v roce 2015. Start oficiálně zajistí společnost Lockheed Martin Commercial Launch Services. Je to ostatně logické – společnost Lockheed Martin byla konstruktérem raket Atlas V. Po sloučení s Boeingem už tvoří společnost United launch Alliance.

Start rakety Atlas V v konfiguraci 421 - stejná se použije pro vynesení satelitu Morelos-3
Start rakety Atlas V v konfiguraci 421 – stejná se použije pro vynesení satelitu Morelos-3
Zdroj: http://www.spacedaily.com/

Jedním z atributů, které rozhodly ve prospěch Atlasu V byla jeho modularita – podle hmotnosti vynášeného nákladu se k prvnímu stupni připojí urychlovací bloky, případně se zvolí jiný horní stupeň. Pro vynesení družice Morelos 3 se použije Atlas V v konfiguraci 421. To znamená, že bude mít čtyřmetrový aerodynamický kryt, dva urychlovací motory na tuhá paliva a jednomotorový horní stupeň Centaur. Pokud by vás zajímalo číslování raket, podívejte se na náš starší článek.

Cenu za vynesení satelitu se ale nedozvíme – obě strany se dohodly, že konkrétní údaje zveřejňovat nebudou. Doposud poslední komerční start Atlasu V přišel 23. listopadu roku 2009, kdy z floridského kosmodromu startovala telekomunikační družice Intelsat 14. Od té doby do dnešního dne si Atlas V připsal 20 úspěšných startů pro armádu či NASA. Za všechny můžeme jmenovat třeba vozítko Curiosity, solární observatoř SDO, nebo družici JUNO letící k Jupiteru.

„Velice nás potěšilo, že jsme byli vybráni pro tuto důležitou misi, která ve spojení se špičkovou raketou Atlas poskytne mexické vládě vynesení družice Morelos 3, který pomůže pokrýt narůstající potřebu komunikace v Mexiku,“ uvedl k podepsání kontraktu Robert Cleave, prezident společnosti Lockheed Martin Commercial Launch Services.

Vizuializace družice Morelos na oběžné dráze
Vizuializace družice Morelos na oběžné dráze
Zdroj: http://www.armada.ch/

Podpis smlouvy navíc připravil dobrou půdu pro další vyjednávání. Ukázal, že komerční náklady nemají na Atlasech zavřené dveře. Společnost Lockheed Martin už má navíc předběžnou dohodu pro vypuštění družic WorldView a GeoEye-2, které by měly statovat z Vandenbergovy základny v letech 2014 a 2016. Ve výsledku nám tedy vychází, že se na trhu komerčních nákladů objevuje další zajímavý hráč. Samozřejmě pouze za předpokladu, že Rusko neukončí dodávky motorů RD-180, které právě Atlas V využívá (viz náš starší článek).

Systém MexSat se skládá ze tří družic.
Systém MexSat se skládá ze tří družic.
Zdroj: http://www.infoespacial.com/

Na závěr článku ještě pár informací ohledně družice Morelos-3, kterou bude vlastnit mexické ministerstvo dopravy a komunikace. Ta se kromě tohoto oficiálního názvu občas označuje i jako Mexsat 2. Její výroba probíhá ve výrobní hale společnosti Boeing v kalifornském městě El Segundo. Družice má ve finále vážit 5 400 kilogramů a jedná se o první z trojice telekomunikačních satelitů, které si u společnosti Boeing Mexiko objednalo v roce 2010. Druhý satelit vyrobila jakožto subkontraktor společnost Orbital Sciences Corporation a bude startovat už letos v prosinci na palubě evropské rakety Ariane 5. Třetí satelit do party poletí do kosmu v roce 2014 – o jeho vynesení se postará ruská raketa Proton.

Družice Mexsat rozšíří především mobilní telekomunikační spojení v odlehlých oblastech Mexika. Zaměří se na přenos zvuku, dat i videa, bude se přes ní přenášet internetové připojení a pomůže i armádním složkám. Satelit by měl fungovat po dobu 15 let. Jeho operační oblastí bude geostacionární dráha nad 116,8° západní délky.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/news/n1309/09morelos/09atlas5_400267.jpg
http://www.spacedaily.com/images/atlas5-inmarsat-desk-1024.jpg
http://www.armada.ch/wp-content/uploads/2013/03/MEXSAT–1024×599.jpg
http://www.infoespacial.com/wp-content/uploads/mexsat_1.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomas k
tomas k
11 let před

Vdaka za clanok len by som chcel nahlasit ze ten link na cislovanie rakiet Atlas V mi nejak nejde hlasi mi to „Nemáte dostatečné oprávnění pro zobrazování náhledů konceptů.“

tomas k
tomas k
11 let před

Ale uz som ho nasiel cez vyhladavanie na vasom blogu. Ak tak potom tieto komentare zmazte.

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  tomas k

Opraveno, děkuji za upozornění.

https://kosmonautix.cz/2013/09/11/mexicany-zaujal-atlas-v/