Kosmotýdeník 30. díl (7.4. – 12.4.2013)

V dnešním vydání Kosmotýdeníku, ostatně jako již tradičně, zhodnotíme uplynulý týden v kosmonautice a i tentokrát se můžete těšit na tři zajímavé události. Řeč bude o návrhu rozpočtu pro NASA na fiskální rok 2014, který ale ještě není definitivní, protože jej musí posvětit americký Kongres. V dalším tématu si trochu odpočineme od čísel, zvolníme tempo a pokocháme se sluneční aktivitou v celém uplynulém roce. V posledním dnešním tématu se podíváme na společnost SpaceX, která lehce pozměnila harmonogram svých nejbližších letů.

Rozpočet NASA

Největší událostí tohoto týdne bylo zveřejnění návrhu rozpočtu americké agentury NASA pro příští účetní období. Mluvíme o fiskálním roce 2014, který začne platit 1. října letošního roku. Návrh vypadá docela slibně – celková částka je 17,7 miliardy dolarů. Největší částku spolkne věda – celkem 5 miliard dolarů. Konkrétně půjde 1,8 mld na průzkum Země, 1,2 mld na průzkum planet, 642 milionů mají stát astrofyzikální mise, 658 milionů ukousnou přípravy dalekohledu Jamese Webba a 653 milionů bude stát průzkum Slunce.

Ale pro veřejnost nejzajímavějších je 105 milionů dolarů, které by měly posloužit k zachycení cca. sedmimetrového asteroidu. Ten by sonda následně dopravila do blízkosti Země aby k němu vyrazila pilotovaná výprava. Start by mohl přijít v roce 2019 s pomocí rakety Atlas V 551. Otázkou samozřejmě je, jak se k návrhu rozpočtu postaví americký Kongres. Doufejme, že nebude příliš škrtat. Následující animace ukazuje celý průběh plánovaného zachycení asteroidu.

Slunce v roce 2012

Od roku 2010 studuje sonda SDO nepřetržitě aktivitu naší nejbližší hvězdy. Každých deset sekund pořídí snímek Slunce. Velkou výhodou je hned několik světelných spekter, ve kterých sonda pracuje. Každý den dorazí na Zemi úctyhodných 1 – 1,5 TB dat! Když se tyhle snímky složí do videa, máme před sebou úchvatné shrnutí sluneční aktivity v celém uplynulém roce 2012. Tak si na šest minut odpočiňte od starostí všedního dne a relaxujte při pohledu na Slunce. Jedna sekunda videa odpovídá přibližně jednomu reálnému dni.

Logo společnosti SpaceX na trupu rakety Falcon 9

Logo společnosti SpaceX na trupu rakety Falcon 9
Zdroj: http://cdn.breitbart.com/

SpaceX posouvá své starty

Společnost SpaceX v tomto týdnu oznámila drobné změny ve svém letovém harmonogramu. První změnou je, že k premiérovému startu vylepšené rakety Falcon 9 v1.1 s kanadskou družicí Cassiope nedojde 18. června, jak se očekávalo, ale až 9. července. Jelikož se bude startovat z kosmodromu Vandeberg, tak se tento odklad nedotkne příprav na červencový start telekomunikační družice SES-8, kterou má Falcon 9 vynést z floridského kosmodromu. A i v dalších měsících čeká na společnost SpaceX velmi slušné tempo.  Už v srpnu má z Floridy startovat Falcon 9 s družicí Thaicom-6, která má zajistit telekomunikaci v jihovýchodní Asii. Hned v září pak přijde start Falconu 9 s osmi vylepšenými satelity Orbcom, které poslouží k přenosu dat. Tenhle maratón startů by měl skončit 11. listopadu, kdy SpaceX vyšle k ISS již třetí plánovanou zásobní loď Dragon. Jsou to opravdu velmi smělé plány. Nezbývá proto nic jiného, než držet Muskově firmě palce a doufat, že nedojde k dalším výrazným odkladům.

Zdroje informací:
http://kosmonaut.cz/
http://www.kosmo.cz/
http://www.nasa.gov/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/images/content/739584main_budget_cover_2014_800-600.jpg
http://cdn.breitbart.com/mediaserver/Breitbart/Big-Government/2012/08/24/spacex.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.