Kosmotýdeník 9. díl (11. 11. – 17. 11. 2012)

GOCE na oběžné dráze Země

Co nabídne devátý díl pravidelného Kosmotýdeníku? Představíme si sondu GOCE, která obíhá planetu Zemi a mapuje její gravitační pole. Nyní snižuje svoji oběžnou dráhu, aby mohla přinášet přesnější a lepší data. Její mise skončí v roce 2014. Čína se připravuje na další pilotovaný let. Cílem bude vesmírná stanice Tiangong-1, která je na orbitě od roku 2011. Na plánu je automatické i ruční spojení se stanicí. Ve čtvrtek jsme si připomněli první a zároveň poslední vesmírný let raketoplánu Buran. Tento velice moderní stroj v několika věcech překonával americké kosmoplány.

3D mapa od sondy GOCE

3D mapa od sondy GOCE
Zdroj: http://www.astrovm.cz

Nadstavbová mise sondy GOCE

Původ zkratky GOCE je celkem komplikovaný. Evropská sonda se jmenuje Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer.  Úkolem tohoto satelitu je podrobně zmapovat gravitační pole Země. Znalost gravitačního pole planety je velice důležitá. Naše planeta není úplná koule, ale je na pólech zploštělá. Liší se tak gravitační zrychlení od 9,78 do 9,83 metrů ze sekundu. Vědci bylo rozhodnuto, že je potřeba perfektně zmapovat gravitaci Země.
Nyní je mapa hotová, ale pro dosažení ještě lepších výsledků bude snížena oběžná dráha sondy. Primární mise byla splněna, ale v nádržích je více paliva, než se očekávalo. ESA rozhodla o prodloužení mise a zlepšení mapy. Aby sonda mohla měřit tyto data, musí být na nízké oběžné dráze. Konkrétně ve výšce okolo 255 km. To je o 500 kilometrů níže, než se nachází většina moderních satelitů. Snižování začalo v srpnu letošního roku. GOCE sníží svoji orbitu o 300 metrů za den. Příští rok v únoru bude sonda na své plánované orbitě a bude dodávat ještě přesnější data.
V této nadmořské výšce se nachází zbytky atmosféry. GOCE je však na tyto podmínky připravená. Minimální tah iontového motoru zajistí to, že se sonda neponoří do hustých vrstev atmosféry a nezanikne. Konec mise je plánovaný na rok 2014.

Vesmírná stanice Tiangong-1

Vesmírná stanice Tiangong-1
Zdroj: http://www.sen.com

Další čínský pilotovaný let

Čína plánuje další pilotovaný let. V červnu příštího roku se na oběžnou dráhu podívají tři taikonauti. Jedna žena a dva muži. Posádka bude směřovat ke stanici Tiangong-1. Ve vesmíru stráví 15 dní a bude testovat automatické a manuální dokovaní se stanicí.
Tiangong-1 je deset a půl metru dlouhá. Na oběžné dráze ve výšce 350 kilometrů je od září 2011. Tento rok se s ní pomocí autopilota spojila posádka mise Shenzhou-9. Bylo to první čínské spojení s lidskou posádkou. Za několik dní se astronauti od stanice oddělili a poté se ručně znovu spojili.
Minulý rok Čína zveřejnila svoje budoucí plány. Ty zahrnují další pilotované lety, vesmírnou stanici a výzkum Měsíce završený přistáním.

Buran při startu

Buran při startu
Zdroj: http://www.astronautix.com

Nešťastný Buran

Ve čtvrtek to bylo přesně 24 let od prvního a zároveň posledního startu ruského raketoplánu. Buran v mnoha věcech převyšoval americké raketoplány. Byl například schopen sám přistát. Vždyť i jeho vesmírný let ovládal pouze autopilot.
Jeho výroba začala v sedmdesátých letech. Vývoj trval celých 12 let. K prvnímu startu mělo dojít 29. října 1988. Let byl ale 51 sekund před spuštěním odpočtu odvolán. Start byl odložen na 15. listopadu. Vše se povedlo a raketoplán se dostal na oběžnou dráhu. Na palubě nebyla žádná posádka a nebyla nainstalovaná ani podpora života. Celý let řídil autopilot. Byla naplánována třídenní mise, ale nakonec let trval pouze tři hodiny. Po zažehnutí motorů Buran prošel atmosférou a přistál na dráze na kosmodromu Bajkonur. Pokud by bylo špatné počasí, byla připravena záložní dráha v Československu. Po tomto letu byl uložen do hangáru a kvůli nedostatku peněz se do vesmíru už nikdy nepodíval.
V roce 2002 se propadla střecha haly a raketoplán byl zničen.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz
http://www.redorbit.com
http://www.sen.com
http://cs.wikipedia.org

Zdroje obrázků:
http://www.livingfuture.cz/img/images/thumb/10141.png
http://www.sen.com/Uploads/images/page/33727344765645a4a3c287873a3a8947.jpg
http://www.astronautix.com/graphics/b/burlo1.jpg
http://www.astrovm.cz/userfiles/image/AKA/GOCE-Earth3_1.jpg 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.