sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Slavíme dvanácté narozeniny

Ten čas plyne tak rychle! Mám pocit, jako kdybychom portál kosmonautix.cz spouštěli včera, ale pohled do kalendáře mi říká, že už je to dvanáct let. Právě dnes totiž náš web slaví narozeniny, jelikož byl spuštěn 1. září roku 2012. Z původně skromného projektu několika nadšenců se v průběhu let stal portál, který pravidelně přináší informace o dění v kosmonautice. Web je stále středobodem našich činností, ale kromě toho jsme postupně expandovali i na sociální sítě. Dnes nás tak najdete na FacebookuX (Twitteru), Instagramu, či Threads a kromě toho jsme i na DiscorduYouTubeSpotify a dalších podcastových platformách. Zájemci o informace z kosmonautiky se k nim tak mohou dostat velmi pohodlně. Za to, že všechny tyto služby fungují, upřímně děkuji kolegům z naší úžasné redakce.

V průběhu uplynulého roku jsme společně s Vámi zažili celou řadu významných kosmonautických událostí – ať už pozitivních, či negativních. Jedním z vrcholů uplynulého roku byla skutečnost, že jste nás již pošesté v řadě nominovali do Křišťálové lupy – ceny českého internetu. Považuji to za mimořádnou čest nejen proto, že naše finálová účast je opakovaná, ale i proto, že v nominační fázi nikoho k hlasování nevybízíme. Teprve až když jsme se dostali do finále, tak jsme Vás (stejně jako v minulých letech) požádali o hlasy). Opravdu si velice ceníme Vašeho zájmu o téma i o náš web.

Článků, které vydáváme každý rok v rámci narozenin našeho webu, využívám k tomu, abych poděkoval kolegům z naší redakce. Právě lidé, kteří píší články, starají se o provoz sociálních sítí, či zajišťují po technické stránce chod celého našeho portálu, jsou tím nejdůležitějším, bez čeho by náš web neměl čtenářům co nabídnout. Sluší se připomenout, že naše redakce funguje v amatérském režimu. Všichni redaktoři, či správci sociálních sítí chodí do práce, či do školy a webu se věnují ve svém volném čase bez nároku na peněžní odměnu, jen pro radost z dobře odvedené práce a pro pocit, že se se čtenáři mohli podělit o zajímavé informace. Z pozice šéfredaktora mohu zcela upřímně říct, že jsem si nemohl přát lepší kolegy. Jejich zodpovědnost, píle a nasazení (často komplikující jejich osobní životy) jsou totiž skutečně mimořádné a já jim za to ze srdce děkuji.

Sepsat jeden článek, udělat jedno video, dát jeden příspěvek na sociální síť, nebo odvysílat jeden přenos, není zase tak složité. Ale dělat to pravidelně po dobu několika let, to už je mnohem náročnější. Chce to hodně silnou vůli a často i improvizaci, když člověk bojuje s nedostatkem času. V tomto směru musím opět říct, že máme obrovské štěstí na autory, kteří pro náš web tvoří. Jak jsme psal výše, naše redakce funguje na amatérském principu, ale troufám si říct, že se všichni kolegové chovají jako vzorní profesionálové. Při tvorbě článků se snaží dohledávat střípky zajímavostí z mnoha zdrojů. Především u aktuálních událostí doslova soupeří s časem, aby stihli vydat své dílo včas. Všichni totiž dobře víme, že si náš web v průběhu let vybudoval mezi čtenáři důvěryhodnou pozici, kterou si chceme udržet. Nebyli jsme, nejsme a nikdy nebudeme dokonalí. Přesto (nebo právě proto) nás ohromně těší Váš dlouhodobý zájem a snažíme se nezklamat vloženou důvěru.

A máte pravdu, k čemu by nám byly vydávané články, byť sebelepší, kdyby je neměl kdo číst. Chtěl bych proto upřímně poděkovat i Vám, čtenářům našeho portálu. Je úplně jedno, zda jste na náš web zavítali dnes poprvé, nebo zda je čtení kosmonautixu pevnou součástí Vaší každodenní rutiny. Je jedno, zda náš web „pouze“ čtete, nebo jestli jste aktivní v komentářích. Bez Vás, čtenářů, bychom neměli pro koho tvořit. Chci Vám ale poděkovat nejen za to, že nás čtete, ale i za to, jak se na našem webu chováte. Velmi si vážím toho, že diskuse pod našimi články stále přinášejí cenná doplnění informací, jejich rozvinutí, či pohled z jiného úhlu. Ano, občas se sice najde komentář, který vybočí ze zavedených standardů, ale v celkovém množství je jich zanedbatelný počet. Vážím si toho, že si naše diskuse zachovávají slušnou úroveň, což vynikne především když člověk někdy nahlédne do diskusí pod články velkých internetových médií. Děkuji Vám tedy za to, že se našim diskusím (v drtivé většině případů) vyhýbají hádky, osobně mířené útoky, diskuse mimo téma a podobně.

Jako tomu bývá již tradičně, tak i dnes přidám srovnání statistik za období 1. září 2023 – 31. srpna 2024 přičemž v závorce je rozdíl oproti stejnému období o rok dříve).

Počet návštěv: 2 041 925 (- 7,98 %)
Nejúspěšnější den: 14. 3. 2024 (23 947 návštěv)
Počet území (států), odkud jsme zaznamenali návštěvy: 178 (+ 6)
Pár exotických území (států), odkud přišly návštěvy: Ghana, Zimbabwe, Vanuatu, Uganda, Americké panenské ostrovy, Tonga, Tádžikistán, Nová Kaledonie, Mozambik, Macao, Libérie, Kuvajt, Guyana, Grenada, Grónsko, Gibraltar, Gambie, Francouzská Polynésie, Cookovy ostrovy, Komory, Curaçao, Kamerun, Burundi, Burkina Faso, Brunej, Afghánistán, Sint Maarten Nikaragua, Guam, Bhútán, Antigua a Barbuda, Aruba, Zambie, Somálsko, Réunion, Mongolsko, Mali, Guadeloupe, Fidži, Angola, Panama, Namibie

Další tradicí těchto narozeninových článků je vyhlášení tří nejlepších redaktorů. Dříve jsme používali výpočet zohledňující aktivitu autora, ale letos již počtvrté o Redaktorovi roku hlasovali členové redakce. Každý mohl ve své zprávě nominovat tři kolegy (nikoliv sebe) a každému udělit tři, dva a jeden bod. Tři autoři, kteří získali nejvíce bodů, dostanou drobné věcné ocenění, které jim může časem připomenout, že se velmi aktivně podíleli na tomto našem společném projektu.

  1. Dušan Majer
  2. Matěj Soukup
  3. Vítězslav Škorpík
Ocenění pro tři redaktory našeho webu za uplynulý rok.
Ocenění pro tři redaktory našeho webu za uplynulý rok.
Foto: Dušan Majer

Zdroje obrázků:
https://m.media-amazon.com/images/I/61BWpHcFUYL.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Borin
Borin
17 dní před

Každé výročí je krásné. Blahopřeji autorům, celému webu s fanoušky a tím i sobě.

Dárkem bude i ten nový web s upgradem v zobrazení všech sekcí.
Jen bych se přimluvil za modrou barvu letní oblohy titulního proužku záhlaví webu. Značka webu má přitáhnout zrak.

Hodně dalších roků s novými technologiemi!!!

zvejkal
zvejkal
17 dní před

Dakujem ze ste tu!

Zdeněk Jánský
Zdeněk Jánský
17 dní před

Přeji našemu webu vše nejlepší k jeho dnešním narozeninám a jen to nejlepší do budoucna! Jsem moc rád, že můžu být součástí této úžasné komunity, díky!

Zdeněk Jánský
Zdeněk Jánský
17 dní před
Odpovědět  Dušan Majer

Toho si moc vážím! 🙂

Thales
Thales
17 dní před

Tak vše nej po dalších 12 let 🙂
Škoda, že tu nejde dát onen zelený smajlík GO! jako na fóru, dnes by se hodil.

Robert
Robert
17 dní před

Tak to přeji oslavenci i celé báječné redakci vše nejlepší k narozeninám a hodně štěstí a zdraví do budoucna

Petasvo
Petasvo
17 dní před

Díky za Váš úžasný web a Váš čas, který mu a tím i nám dáváte. Zadarmo a s nadšením!
Super! A vydržte nám!

PetrDub
PetrDub
17 dní před

I já se přidávám s gratulací – Kosmonautix se tak oficiálně stává teenagerem a co si budeme nalhávat, toto období je v životě jedno z nejlepších. Člověk už skoro všemu rozumí, skoro všechno může a skoro nic nemusí :-). Současně je to období, kdy je člověk plný energie a do všeho jde „po hlavě“. A právě to poslední bych chtěl tomuto portálu, jeho redaktorům a čtenářům popřát. Díky.

Radoslav Packa
Radoslav Packa
16 dní před

Gratulujem k 12. narodeninám a prajem dlhý a plodný život.
Pamätám sa na narodenie, že som dostal informácie na jednom mieste, potom prišli kultové články kritické momenty, nasledovali osudy … a dnes si neviem predstaviť kde by som každodenne chodil.
Ďakujem Dušan za splodenie a samozrejme celej redakcii.

https://kosmonautix.cz/2024/09/01/slavime-dvanacte-narozeniny/