Pionýři prvního letu Ariane 6 – #4 ISTSat

Tým ISTSat-1

Jelikož je první start nového nosiče zcela výjimečnou událostí, věnujeme mu velkou pozornost. O to víc, že start Ariane 6 představuje zásadní událost pro Evropu. Strategický a všestranný nosič má umožnit nejen trvalý přístup Evropy do kosmického prostoru, ale také zefektivnit tyto cesty. Nosič byl od počátku navrhován pro celou řadu modelových misí a jeho schopnosti umožňuje vypustit pestrou paletu nákladů. V tomto seriálu si představujeme všechny první cestující, kteří se na tomto premiérovém letu nechají vynést. Samozřejmě nejde o nejdražší a nejkomplexnější stroje. Přeci jen první start stále představuje značné riziko. Přesto je to soubor zajímavých a hlavně inspirativních nápadů, unikátních řešení, či pro mnohé představuje příležitost vyslat do kosmu svůj projekt i s menším rozpočtem. Velkou měrou se na řadě misí podílejí studenti a různé vzdělávací instituce – tak jako v tomto případě.

Istsat1

Istsat1
Zdroj: https://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/

CubeSat pojmenovaný ISTSat je ukázkovým příkladem všech výhod těchto malých družic. Je extrémně malý (takzvaný 1U CubeSat), lehký a přesto bude dělat složitou a záslužnou práci, kterou bychom očekávali od mnohem rozměrnějších zařízení. No a díky němu se tentokrát otřeme i o letectví. Projekt zároveň slouží i k povzbuzení zájmu o technické vzdělání a vesmír. Mimo jiné je i předmětem hrdosti jeho tvůrců. Pracovali na něm totiž hlavně studenti. Podstata celého projektu však hlavně tkví v tom, že ISTSat měl být složitým a náročným univerzitním projektem, který měl studentům poskytnout cenné zkušenosti při tvorbě skutečné kosmické mise. Ale pojďme k samotné družici.

Vědět, kde se nacházíte a kde se pohybují ostatní kolem vás, je naprosto zásadní pro bezpečnou a efektivní dopravu a o to více v letectví. Letadla používají systém zvaný Automatic Dependent Surveillance Broadcast, zkráceně ADS-B, který každou sekundu odesílá informace řízení letového provozu. Protože však téměř tři čtvrtiny naší planety tvoří oceány, existuje mnoho slepých míst, kde pozemní přijímače informací ze systému ADS-B nejsou dostupné. Tím se otevírá prostor pro využití kosmického prostoru. Zmíněný CubeSat není první, který takovou službu testuje, ale bere si za cíl to dělat jednoduše a ve velmi malých rozměrech. Lisabonská univerzita tak postavila CubeSat s nejmenšími standardizovanými rozměry – krychli o délce hrany 10 cm. Družice má jednoduchý úkol – přijímat signály ADS-B z letadel. Cílová oběžná dráha se bude nacházet ve výšce 587 km nad naší planetou. Zařízení bylo vyvinuto na univerzitním institutu zvaném Instituto Superior Técnico a jeho hmotnost je jen něco málo přes 1 kg. Přijímat signály bude pomocí malé ploché antény a svoji práci má dělat minimálně jeden rok.

ISTSat-1 při zkouškách ve vakuové komoře se svým týmem a maskotem ESA - Paxim

ISTSat-1 při zkouškách ve vakuové komoře se svým týmem a maskotem ESA – Paxim
Zdroj: https://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/

Ačkoli ISTSat-1 si klade za cíl příjem signálů z letadel, jeho hlavním úkolem je inspirovat lidi v Portugalsku. Představuje poměrně náročný inženýrský úkol, který zvládli studenti zmíněného institutu. Na tomto projektu pracují univerzitní studenti z oborů leteckého a kosmického inženýrství, elektrotechniky, komunikačních sítí a výpočetní techniky a získávají praktické zkušenosti s navrhováním, stavbou a řízením kosmických misí. Stali se tak tvůrci vůbec prvního portugalského univerzitního CubeSatu. ISTSat je výsledkem části vzdělávacího programu ESA Fly Your Satellite!, který nabízí jedinečnou příležitost seznámit se s pracovními metodami používanými v profesionálních kosmických programech prostřednictvím účasti s vlastním studentským projektem družice.

Na projektu pracuje několik studentů bakalářského, magisterského a doktorského studia, kteří doufají, že získají zkušenosti, aby mohli v budoucnu vyvíjet další kosmické mise. Většina studentů magisterského studia vyvíjí subsystémy ISTSat-1 v rámci své magisterské práce, pro ostatní je projekt zcela mimoškolní. Doktorandi zajišťují kontinuitu projektu a koordinují samotný vývoj a následné řízení.

Poslední testy ISTSatu-1

Poslední testy ISTSatu-1
Zdroj: https://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/

A co nasbírané informace? Data, která ISTSat-1 získá ze zachycených letadel, budou přenášena na pozemní stanici v Portugalsku a porovnávána s oficiálními letovými daty systému ADS-B. Pokud se budou shodovat, budou moci studenti říci, že úspěšně sestrojili funkční družici, která vzlétla při prvním startu nové evropské rakety Ariane 6 – což je mimo jiné působivá položka v životopisu. Kontrola také umožní podrobně prozkoumat vlastnosti antény vyrobené ve škole a zjistit, v jaké vzdálenosti a pod jakým úhlem dokáže zachytit signály letadel (letadlo se pohybuje a družice také, bude se tak testovat i to, jak kvalitní a po jak dlouhou dobu lze touto anténou zachytit čitelný signál), stejně tak bude otestována i funkčnost celé družice a její odolnost. Ostatně takto malá anténa by mohla později najít širší využití i v komerčních projektech. „Poté, co jsme prošli několika fázemi vývoje, máme pocit, že se skutečně zapíšeme do historie jako první portugalská univerzitní družice, která bude zároveň vypuštěna při prvním letu nejtěžší evropské rakety Ariane 6,“ říká Letícia Araújo z týmu ISTSat-1. „Naši družici navrhl a postavil především náš tým v Portugalsku, což nám dalo mnoho cenných zkušeností, které snad budeme moci doma zpětně uplatnit. Doufám, že náš start do kosmu povzbudí další generace k rozvoji kosmických projektů v Portugalsku.“

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://en.wikipedia.org/
http://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/…/uploads/2023/04/tvac_team.jpeg
https://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/…/uploads/2023/04/istsat1.jpg
https://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/…/uploads/2021/03/team.jpg
https://istsat-one.tecnico.ulisboa.pt/…/uploads/2023/04/vib_team.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.