Maximální důraz na čistotu EarthCARE

Před pár týdny tým inženýrů opatrně vybalil evropskou družici EarthCARE z jejího ochranného přepravního kontejneru, čímž začal pečlivý proces inspekce, zkoušek a příprav na start, který by měl proběhnout koncem měsíce z Vandenbergovy základny v Kalifornii. Mezi položkami rozsáhlého seznamu úkolů se vinula důsledná snaha zaručit, že družice je v bezvadném stavu. To podtrhuje důkladnou pozornost zaměřenou na detaily, které jsou nezbytné k tomu, aby byla EarthCARE připravena ke startu. K zajištění správného fungování čtyř palubních přístrojů je naprosto klíčové, aby družice zůstala absolutně čistá.

Inspekce čistoty družice EarthCARE pomocí UV záření.

Inspekce čistoty družice EarthCARE pomocí UV záření.
Zdroj: https://www.esa.int

Zmíněný soubor přístrojů má přinést nový pohled na provázaný systém mraků, aerosolů, přicházející sluneční energie a vyzařování naší planety, což společně reguluje pozemské klima. Zmíněné aerosoly jsou malé částice (třeba prach), které jsou rozptýleny ve vzduchu. Všichni víme, že se prach dostane všude, ale díky pečlivé práci všech členů týmu však bylo zaručeno, že EarthCARE zůstane bez prachu. Kvalitu své práce ověřili tím, že v čisté místnosti zhasli světla a využili UV zářivky k inspekci. Nyní, když byla prověřena čistota družice, bude možné přistoupit k jejímu tankování, což bude dalším důležitým milníkem na její cestě ke startu.

Ještě před důkladnou očistou družice došlo ke cvičnému otevření radarové antény s rozpětím 2,5 metru, která poslouží k měření profilů mraků. Tento přístroj dodaný japonskou agenturou JAXA by měl být schopen nejen proměřit vertikální strukturu oblačnosti, ale také změřit rychlost jejich pohybu, velikost a prostorové rozložení částic, které je tvoří, ale také obsah vody. Tým z Velké Británie zodpovědný za pohonný systém se nyní připravuje na plnění sondy pohonnými látkami, načež proběhne uzavření družice do aerodynamického krytu.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Opening_EarthCARE_s_cloud_profiling_radar.jpg
https://www.esa.int/…/Checking_EarthCARE_under_UV_light.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.