Zkoušky družice Arctic Weather Satellite

Nová evropská družice Arctic Weather Satellite prošla environmentální testovací kampaní naprosto hladce. Testy proběhly v německé firmě IABG a obnášely umístění družice na vibrační stůl, kde se simulovaly vibrace, které družice zažije při startu, nechyběly ani zkoušky v termálně-vakuové komoře, kde byla vystavena extrémním teplotním výkyvům, jaké zažije na oběžné dráze. Družice je tedy po technické stránce připravena na to, co ji čeká při startu a také při pobytu v drsném kosmickém prostředí. Její start je zatím plánován na červen letošního roku a poté se tato nová družice zaměří především na zlepšení předpovědí počasí v oblasti Arktidy, jelikož tato lokalita zatím postrádá data pro přesné krátkodobé předpovědi.

Ville Kangas, projektový manažer Arctic Weather Satellite uvedl: „Poslední testovací program je extrémně důležitý, abychom se ujistili, že je družice dostatečně robustní, aby přečkala start a drsné kosmické prostředí. Jsem nesmírně šťastný, že mohu říct, že všechno proběhlo velmi dobře a své poděkování chci věnovat IABG a OHB Sweden za jejich oddanou práci.“ Arctic Weather Satellite je vybaven devatenáctikanálovým skenovacím mikrovlnným radiometrem, který využívá technologického odkazu přístroje Microwave Sounder, který byl vyvinut pro družice MSG (MetOp Second Generation).

Arctic Weather Satellite

Arctic Weather Satellite
Zdroj: https://www.esa.int/

Přístroj poskytne měření atmosféry se zaměřením na vysoce přesné údaje o vlhkosti a teplotě za všech meteorologických podmínek. Zároveň bude Arctic Weather Satellite sloužit jako předskokan pro potenciální síť družic EPS-Sterna, kterou by ESA postavila pro Eumetsat, pokud by tento první prototyp (Arctic Weather Satellite) pracoval dobře. Projekt EPS-Sterna by podle aktuálních představ mělo tvořit šest mikrodružic na třech orbitálních rovinách, které by dodávaly téměř nepřetržitě údaje o teplotě a vlhkosti atmosféry z každého místa na Zemi. To by vůbec poprvé v historii umožnilo velmi krátkodobé předpovědi počasí pro oblast Arktidy. Soubor šesti mikrodružic by se třikrát obměnil.

Ačkoliv je Arktida ve středu zájmu, meteorologové by data z této sítě využili i pro zlepšení globálních předpovědí počasí. Prototyp Arctic Weather Satellite byl vyvinut a postaven ve velmi krátkém časovém horizontu pouhých 36 měsíců a s omezeným rozpočtem. „Pod vedením našeho hlavního dodavatele, švédské firmy OHB, se na vývoji této mise podílelo více než 30 společností. Myslím, že mohu mluvit za všechny, když řeknu, že jsme nadšeni, že je družice v pořádku a připravena na další kroky,“ popisuje Ville Kangas. Družice nyní míří zpět do Švédska, kde na ni čeká několik závěrečných kontrol, než bude zabalena a připravena k odeslání na Vandenbergovu základnu v Kalifornii.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Fixing_the_Arctic_Weather_Satellite_to_the_shaker.jpg
https://www.esa.int/…/Arctic_Weather_Satellite_up_close.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.